• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Azok a fránya gombák!

2010-10-20 ● Kántor Endre

Meglepő kutatási eredményt kaptam el a nemzeti távirati iroda jóvoltából: svájci kutatók egy csoportja megállapította, hogy élesztőgombák is gondoskodnak a bor aromájáról. A nem várt fordulathoz hozzájárult az elektromos orr is.

Nem, nem tréfa, nincs is április. Egyszerűen csak bővül azon kutatások sora a világban, melyek eredménye megkérdőjelezhető, a Statisztikai Világnap nevében gondolkodjunk csak ezen kicsit.

Na, de nem eltérve a témától, képzelje csak el mindenki: az élesztőgombák nemcsak az erjedésért felelnek a borospincékben, hanem ízanyagokat is létrehoznak, állapították meg a derék svájciak. De tovább is mentek: a legalább két évig stabil vegyületekre elektromos orral sikerült rábukkanniuk a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet szakértőinek.

A hír szerint eddig úgy hírlett borkutatói körökben, hogy az olcsó sütőélesztő éppoly alkalmas a borkészítéshez, mint a drága borélesztő. (! vagy ?!) Innentől egyenesen idézem:

?A bor minősége szempontjából a hír szerint ugyanis nem az élesztő, hanem csakis a szőlőlé beltartalma számít. Az ACW kutatói most ezt a véleményt cáfolták meg.

A legújabb fejlesztésű, SmartNose elnevezésű „elektromos orral” bizonyítani tudták, hogy léteznek élesztő által kiváltott ízanyagok, és azok a kész borban legalább két évig meg is maradnak – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Ez felismerés az ACW szerint hozzájárulhat a borok minőségének további javulásához. Az elektromos orr segítségével pontosabban lehet elemezni a bor aromáit, és a pincemestereket is segítheti az élesztő kiválasztásában. Igaz, ők már tapasztalatból régóta tudják, hogy milyen fontos a végtermék minősége szempontjából az élesztő – világszerte több mint 150 különböző borélesztő létezik.?

Hát nem tudom, ki mit gondol, nekem csak annyi jutott eszembe, hogy érdemes lett volna lemenni egy pincébe, megkérdezni egy borászt erről.

Címkék: borkészítés, élesztő, erjedés, fajélesztő, gomba, kutatás, tudósok

← Duennium és Bogyólé Pécsett erősít a Pannon Borrégió →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!