Meglepő kutatási eredményt kaptam el a nemzeti távirati iroda jóvoltából: svájci kutatók egy csoportja megállapította, hogy élesztőgombák is gondoskodnak a bor aromájáról. A nem várt fordulathoz hozzájárult az elektromos orr is.
Nem, nem tréfa, nincs is április. Egyszerűen csak bővül azon kutatások sora a világban, melyek eredménye megkérdőjelezhető, a Statisztikai Világnap nevében gondolkodjunk csak ezen kicsit.
Na, de nem eltérve a témától, képzelje csak el mindenki: az élesztőgombák nemcsak az erjedésért felelnek a borospincékben, hanem ízanyagokat is létrehoznak, állapították meg a derék svájciak. De tovább is mentek: a legalább két évig stabil vegyületekre elektromos orral sikerült rábukkanniuk a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet szakértőinek.
A hír szerint eddig úgy hírlett borkutatói körökben, hogy az olcsó sütőélesztő éppoly alkalmas a borkészítéshez, mint a drága borélesztő. (! vagy ?!) Innentől egyenesen idézem:
?A bor minősége szempontjából a hír szerint ugyanis nem az élesztő, hanem csakis a szőlőlé beltartalma számít. Az ACW kutatói most ezt a véleményt cáfolták meg.
A legújabb fejlesztésű, SmartNose elnevezésű „elektromos orral” bizonyítani tudták, hogy léteznek élesztő által kiváltott ízanyagok, és azok a kész borban legalább két évig meg is maradnak – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).
Ez felismerés az ACW szerint hozzájárulhat a borok minőségének további javulásához. Az elektromos orr segítségével pontosabban lehet elemezni a bor aromáit, és a pincemestereket is segítheti az élesztő kiválasztásában. Igaz, ők már tapasztalatból régóta tudják, hogy milyen fontos a végtermék minősége szempontjából az élesztő – világszerte több mint 150 különböző borélesztő létezik.?
Hát nem tudom, ki mit gondol, nekem csak annyi jutott eszembe, hogy érdemes lett volna lemenni egy pincébe, megkérdezni egy borászt erről.