• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Badacsonyi tanulságok

2011-03-03 ● borravalo.hu

Volt egy rettentő jól, kicsit túl jól szervezett study tour a Badacsonyba a minap, munkák és gusztustalan influenzák miatt csak most rekonstruáljuk, amit lényegesnek tartunk belőle. Nevezetesen itt is fölcsillan, ami ebben az országban jó, és ami a jövő egyetlen útja: a világszínvonalú adottságok plusz közösségi összefogás.

Sokszor a legnagyobb közhelynek látszó dolgot a legnehezebb megcsinálni, ilyen szó az összefogás, vagy az egyensúly a borban (és az életben). Az adottságok tényleg világszínvonalúak: a Badacsony szebb, mint Toszkána. Én aztán nem szoktam mélymagyar marhaságokat mondogatni, élek-halok Itáliáért és Toszkánáért, többször volt szerencsém ott csatangolni, ahogy Provence-ban is és ostobának tartom a provinciális embereket, de ahogy kinyílik a völgy Istvándyéknál a tó felé, az egyszerűen 100 pontos képkivágás. Hihetetlen színekben hullámzanak a hegyek, miközben két szép és fiatal ember (Istvándy Csilla és Gergely) mesés kéknyelűt töltve a poharadba vázolja, hogyan építgetik a pincészetet, a vendéglátást, a jövőt, a szép életet, ami nekik is szép, meg nekünk is szép. ?Összetettebb táj, mint Toszkána, de nincs gazdája, olyanná kell tenni, hogy azt érezze az ember: innen minek mennék el?? ? mondja Istvándy Gergely, és ez a lényeg.

Ugye mindig arról a szól a mese nálunk, hogy volnának a világszínvonalú adottságok, ám az irigység, restség, provincializmus és széthúzás, valamint az optimizmus hiánya okán túl sokszor csak alacsony szinten és hatásfokon működtetjük a dolgokat, például a borvidékeket, melyek zömében nincs elég szálloda, jó étterem, attrakció. Minap meséli egy pincészet tulaja valahol Pannóniában, hogy volna egy pályázat, a régióból benyújtott pályázatok összege kisebb, mint a rendelkezésre álló összeg, azaz mindenkinek bőven jutna, mindenki megkapná, amit kért, még maradna is, a faluk, polgik és borászok mégsem fognak össze, hanem inkább azon vannak, hogyan fúrhatnák meg a másikat.

Ezen kéne túllépni, van, ahol ez sikerülni látszik (Szekszárd, Sopron, Villány), látható, hogy ahol létrejön a közösségi összefogás, ott és csak ott sikertörténetek zajlanak. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, csak úgy kéne csinálni, mint az osztrákok vagy az olaszok, ami persze őrült sok munkát, magas szintű etikát, kreativitást, optimizmust és csekély bürokráciát feltételez. Ebbe a sorba illeszkedik, amit Badacsonyban látunk. Ugye a pillanatnyi cél az, hogy szezonon kívül is legyen élet, jöjjenek vendégek. Nagy gondja ez a Balcsinak, a régió borászai és önkormányzatai összefogással (Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, 170 fő, a hegyközségek furamód nem vesznek részt benne), és a pincészeteket bemutató attrakció-sorozattal (Borbarangolás) igyekeznek életet lehelni a szezonon kívüli Badacsonyba. Februártól folyamatosan nyitva tartó pincéket, éttermeket és a szálláshelyeket találhatni Badacsonyban, Badacsonytördemicen, Ábrahámhegyen és Szigligeten, a pincék és vendéglők heti turnusokban váltják egymást, szombat esténként az éppen soros borosgazda borvacsorával várja a vendégeket (ld. www.badacsony.com). Az is jó ötlet, hogy tíz településen keresztül végigfutó, nyáron kétóránként járó Régiójáró buszon lehet bejárni a környéket. Annyi bizonyos, hogy a táji, turisztikai és borkulturális adottságok világszínvonalúak, mint mondánk, ez itt szebb, mint Toszkána, az agriturismo, az éttermek és szálláshelyek színvonala illetve mennyisége viszont nem világszínvonalú, nincsenek kibontva a tájból a benne rejlő lehetőségek, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, a pincészetek és a négy régiós önkormányzat ezen akar változtatni.

Vannak kedves, kicsiny pincék, mint a Güns Katié (3,5 hektár, sós, laza, hagyományos ízű olaszrizlingek, házikó, kutyusok, unokák), vagy a szerény Málik úré az ásványos-savas bakatorjaival (?Badacsony hírnevét valószínűleg nem én fogom visszahozni?), vannak  modern szemléletű műhelyek, mint a kis Sabar-dűlő Borház vagy a Villa Tolnay (12 hektár) a rajnai stílusú, érett vulkánleveivel, különös módon itt, a Tolnay Villában kóstoltam az utóbbi évek tán legkomplexebb- és intenzívebb magyar vöröseit.

Szeremleyék afféle zászlóshajó: 115 hektár körül, a kúriaszerű nagy ház a tóra néz, tökéletes feng-shui, gyönyörű unokák játszadoznak gyönyörű menyekkel, a borok illatos-ropogós-ásványos, profi finomságok (Szeremley harsány, kis összeesküvés-elmélettel és modernizáció-ellenes fűszerekkel meghintett mélymagyar szónoklatot vág ki, de nem ezért szeretjük). Jelentős az Istvándy Pincészet (40 hektár, lendület, fiatalság, szépség, modernitás, mesés szürkebarátok, rajnaik és kéknyelűk). A legmodernebb, ugyanakkor a hegy és a hagyomány ízeire koncentráló műhely a Laposa Családi Pincészet (20 hektár itt és Somlón, az új tomaji pince-feldolgozó-borhotel komplexum épp? most nyerte el az ArchDaily nemzetközi építészeti portál díját, így 2010-ben ez lett az Év legjobb ipari épülete [erről már be van tárazva egy külön poszt – a szerk.]).

Persze páran károgják a szokásos sztereotípiákat, hogy elvész a személyesség, az ősi kapcsolat a földdel, a kézművesség, olyan ipari az egész, a modernitás nem illik a tájba, pedig azzal, hogy az ember többet tud és korszerűbb eszközökkel operál, csak még jobb ízeket tud felszabadítani a földből, mellesleg piacképes volument is tud produkálni, ami nem hülyeség egy olyan terméknél, amiből meg kell élni. Minden kor a maga stílusában építkezik, ahogy egy kommentelő építész megjegyezte: ?Szerény véleményem szerint ez egy európai színvonalú mű, ami nem akar a nép által elvárt lenni. Miért kellene megfelelni mindig a népnek?  Tervezzünk a múlt század szerint? Akkor az orvos is aszerint dolgozzon, és járjunk lóval.?

Kicsit túl jól szervezett alatt azt értjük, hogy kevesebb több lett volna, a 16 meglátogatott pince sok volt, a szervezők állandóan hajtották a népet és lecseszték a borászokat, hogy túl sokat beszélnek, valamint fölösleges volt a Régiójáró busz egész útvonalán végigvinni az agonizáló firkászokat, a dolog bemutatására elég lett vóna egy kis szakaszon végigmenni sztem. Végül volt, aki úgy jellemezte a napot záró vacsora színvonalát, hogy sok szépet láttunk-hallottunk, de íme, ez meg a magyar hétköznapi valóság.

A csütörtökön kezdődő Utazás kiállításon a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület standján (A pavilon 208 H) a Badacsonyi Borvidék kézműves borászatai a folyamatos borkóstolóval és a badacsonyi borkultúra megismertetésével várják a kíváncsiakat.

Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület-Tourinform iroda
8261 Badacsony, Park u. 14.
Tel./fax: 87/531-013 e-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu
web: www.badacsony.com

Érdemes végigböngészni a badacsonyi régió idei programjait, van itt minden a mangalica-visítástól a várfutáson keresztül a Murcifesztiválig. A programokról mi is folyamatosan beszámolunk.

Címkék: Ábrahámhegy, Badacsony, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balaton, Güns, Istvándy, Laposa, Málik, programok, Sabar-dűlő Borház, Szeremley, szigliget, villa tolnay

← Mire jók a kóstolójegyzetek? Mennyit költünk borra? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!