• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Balatoni borok mércéje

2009-07-03 ● borravalo.hu

Nemzetközi minősítésen estek át a Balatoni Borrégió borai júniusban: egy külföldi és magyar szakértőkből álló csapat két napon át tesztelte és minősítette a kereskedelmi forgalomban kapható balatoni borokat. A cél az volt, hogy a fogyasztók ezt követően könnyebben tudjanak választani a négy kategóriába sorolt borok közül. Ez volt az első ilyen jellegű bírálat Magyarországon. A szakértők egyöntetű véleménye szerint nagyon jó a balatoni borok felhozatala.

A minősítést a Balatoni Borkultúráért Alapítvány szervezte és bonyolította le. „Aggasztóan alacsony a balatoni borok elismertsége”, mondta Bende Richárd, aki a Balatoni Borkultúráért Alapítvány alapítójaként azért harcol, hogy a Balaton Borrégió borait a fogyasztók az őket megillető helyen értékeljék. Véleménye szerint nagyobb méretű összefogásra, közös arculatra és szervezetre van szükség. Ezt a célt szolgálta az Alapítvány által szervezett Balaton Winfer borminősítés is.

A minősítés nagy meglepetéseket is tartogatott: számos 1000 forint alatti árkategóriában lévő bor került a prémium szegmensbe, míg akadt több olyan prémium kategóriába árazott bor is, melyek az alap kategóriába lettek besorolva. A Winfer minősítés alapvetően nem a szakmának, hanem a fogyasztóknak szól. A rendszert Sinkó Krisztina, a WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója dolgozta ki. Ez alapján a borokat négy különböző kategóriába sorolják, melyeket egyszerű színkódokkal jelöltek ? a narancs az alapborok, a kék a fajtaborok, a zöld a terroir borok, míg a bordó a prémium borok színkódja lett. Nagyon fontos, hogy ez nem hierarchiai sorrend – nem azt mondja, hogy egy narancs bor sokkal rosszabb, mint egy zöld bor – hanem kategória különbség. Ezt marha nehéz lesz átadni a fogyasztóknak, akik jelenleg ugyanazt az értékítéleti szemléletet követik, amit egyébként sok borász is.

Folyik a munka az egyik minősítő bizottságban

A színkódok alapján a fogyasztó könnyedén eldöntheti, hogy megéri-e neki egy bizonyos színkóddal ellátott bort megvásárolni. „Sajnos a fogyasztó, akinek a bor iránt sikerült felkelteni az érdeklődését, gyakorlatilag elveszik a szinte hetente megrendezésre kerülő borversenyek egymásnak ellentmondó eredményei között”, mondta Sinkó Krisztina. A szakértő szerint a fogyasztók számára nincs kapaszkodó, melyek alapján dönthetnének, melyik bort érdemes választani. Tovább bonyolítja a képet, hogy a hagyományos rendszerek bonyolultak, a fogyasztók számára értelmezhetetlenek, és a szakértők által sincs konszenzus azok minőségre vonatkozó üzenetét illetően.

A Winfer a borászoknak is üzenet: segít abban, hogy objektív képet kapjanak arról, hogy a fenntartható, nemzetközi sztenderdek szerint hol tartanak, és milyen irányban kell fejlődni. A bírák között olyan elismert szakemberek voltak, mint David Bird Master of Wine (MW), akit a borászati technológia atyjának tartanak, könyveit alap tananyagként használják a világ borászati képzésében. „A magyar borok általános nívója sokkal jobb, mint azt Angliában, vagy általában nyugaton gondolják”, mondta David Bird, aki szerint olyan ismert borvidékekkel vetekszik a Balatoni Borrégió, mint például Elzász. David Bird különösen jónak tartotta a Pinot gris felhozatalt, azt mondta, hogy a Szürkebarátainkkal simán ott vagyunk Elzász mellett, és ezt érdemes nemzetközi szinten is tudatosítani. A szakik még a Syrah-kat emelték ki: szerintünk ezzel a fajtával nagyon érdemes lenne a Balatonon foglalkozni, óriási lehetőségeket látnak benne.

David Bird és Elizabeth Gabay

A csapatban olyan elismert és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértők is helyet kaptak, mint Elizabeth Gabay MW, Luiz A. G. Alberto MW-aspiráns, vagy Donald Edwards, egy ismert londoni éttermének vezető sommelier-je. A júniusi Balaton Winfer volt az első ilyen jellegű minősítés Magyarországon. Az Alapítvány a Balatoni Borrégió borait az áruházak, üzletek polcairól vásárolta meg, ezzel is támogatva a szervezet filozófiáját – mondta Bende Richárd. Mivel a Balaton Borrégió fejlődését a szervezők saját ügyüknek is tekintik, szeretnének a borászoknak minden támogatást megadni a nemzetközi szakértők támogatásával.

A teljes lista itt: www.balatonwinfer.com

Korábban:

Ígéretes borok Szentantalfán

Konyári János lett az év borásza

Az évtized borai készülhetnek Balatonon

Címkék: Balaton, balatoni borok, David Bird, Elizabeth Gabay, Master of Wine, minősítés, MW, winfer

← Példátlan összefogás Tokaj-Hegyalja fejlődéséért London jelenti: víznél olcsóbb borok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!