• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál

2008-03-21 ● borravalo.hu

Kipakolta pincéje felét 1,7 millió dollárért egy amerikai üzletasszony; egy kutatás szerint jól működnek az állatos borcímkék; ötmillió euróra biztosította orrát egy borász; itt a tavasz, ismét Tavaszi Borfesztivál a Városháza parkban. Hírszüret.

Eheti hírszüretünk kissé kurta lett, csak három sztorit személztünk be a világsajtóból: amolyan könnyed, húsvéti eresztésnek szántuk. Meg aztán, helyet akartunk hagyni egy saját ajánlónak, reméljük minél több mindenkit megihletünk vele, és rábírunk arra, hogy vegye fel síszemüvegét és menjen ki a Városháza parkba.

Kipakolta pincéje felét egy vagyonért

V. Cheryl Womack amerikai üzletasszony kipakolta a pincéjét a héten, és ami nem kellett neki, azt beadta a Sotheby?s nevő kis zaciba, New Yorkban. A zacisok aukcióra dobták az összesen 4775 palackot, és kerestek vele vagy 1,7 millió dollárt. Womack bordeaux-i, burgundi, ausztrál és kaliforniai borain kívül pár palack még elkelt, az árverés teljes bevétele közel 4 millió dollár volt. Két palack 98-as Petrus fejenként 48,400 dollárért ment el.

Bővebben: Reuters

Miért jók az állatos címkék?

Az ACNielsen felmérése szerint jól beválnak a piacon az állatos borcímkék. Az elmúlt három évben a piacon debütáló asztali borok ötöde ilyen címkével került piacra az USA-ban. Pszichológusok szerint a fogyasztóknak sokkal könnyebb asszociálniuk magukat egy termékkel, ha olyan képi információt kapnak, amit könnyen össze tudnak kötni saját életükkel, azaz, ha a képet már korábban is látták más környezetben, és az agyuk már ráállt. Itthon legutóbb Bolykiék Ördöngősét láttuk egy jókora nyúllal. Reméljük bejön nekik.

Bővebben: Science Daily

Ötmillióra biztosította orrát a borász

Ilja Gort, a bordeaux-i Chateau La Garde hollandi tulajdonosa besétált egy szép napon a Lloyds londoni székházába, és bebiztosította orrát 5 millió euróra. A Tulipe Wines márka tulajdonosa szerint ez azért volt fontos, mert ilyen mértékű veszteség érné, ha elvesztené szaglását.

Ilja Gort a biztosítási vizsgálaton

Nyilván gogoli rémálmai voltak. Ilja Gort nemzetközileg elismert borász és kóstoló.

Bővebben: Channel 4 News

Itt a tavasz, dagad a fesztivál megint

Itt a tavasz, fesztivál van, na. Az idei első, valamire való tömeges borozás a városban. Jelesül a Tavaszi Borfesztivál a Városháza (ideiglenes) parkban. Tessék, gyűjenek ide a népek mindenünnen, mert ez jó. Tavaly is jó volt, igaz, akkor nem síruhában és prémekben boroztak a népek, ahogy valószínűleg most fognak. Legyünk egy délutánra britek (kivéve a pinogrídzsót) és nagy ívben tegyünk az elemek harcára a fejünk fölött, tenyerünkkel takarjuk a borospoharakat és hajrá! Gondoljunk arra, hogy ha hidegebb lenne, semmiféle illatát nem éreznénk a bornak. Ugye, hogy megnyugtatóbb így?

Na de miért is menjen ki az ember? Ezt a fesztivált eddig azért szerettünk, mert megfelelő teret engedett a kevésbé ismert neveknek, és olyan jóságokra találhatott ott az ember, mint például a Spiegelberg Somlóról, vagy a villányi Maulék. A fesztivál azonban határozottan kezd felkapódni: idén már ott lesz a villányi élcsapat Gerével és Bock-kal, Vylyannal, Vili papa Egerből, az egyre egyenletesebb Juhászék, ésatöbbi. Régóta vendégek már Frittmannék, akik tavaly az Év Borásza címet is begyűjtötték. Pezsgőnek jön a Törley. De ahogy eddig is, tessék molyolni, keresni a kevésbé ismert neveket, kóstolni, felfedezni, akkor van értelme egy ilyen fesztnek.

Tessék elmenni a Figula standhoz és csendben végigkóstolni a szortimentet, nagy tisztelettel a néhai Figula Mihály iránt, akinek még sok bort kellett volna készítenie, de ezt már nem teheti meg.

Ha meg már mindennek vége, akkor oda lehet vánszorogni Márton úrhoz, kedvenc atommérnökünkhöz, és fantasztikus lányaihoz, akik továbbra is a galaxis legjobb málnapálinkáját mérik a Városház téren. Esernyőt ne hagyják otthon, jókedv legyen, hajrá!

Tavaszi Borfesztivál

Korábban:

Itt a tavasz, dagad a fesztivál

Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák

Amazon-borok, cowboy-borok

Hong Kong, Napa, arabok és megoldások

Címkék: árverés, aukció, biztostás, borhírek, címke, fesztivál, Hírek, orr, tavasz

← Sic transit gloria mundi: meghalt Figula Mihály Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!