• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bioborok a csúcson

2010-04-30 ● Kántor Endre

Már negyedik alkalommal rendezték meg a Pusztai Bioborversenyt, melyen részt venni egyet jelent a felismeréssel: a bioborok évről-évre jobbak. Sőt, simán össze lehet ereszteni őket a nem-bio mezőnnyel, megállják a helyüket.

Kovács Paliék negyedszer is nekifutottak a Pusztai Bioborversenynek, melyet minden évben Hortobágyon, a ?magyar biogazdálkodás fellegvárában? rendeznek meg. Nekem mindig is fura volt, hogy át lehet hajtani a Kilenc lyukú hídon, ahelyett, hogy a műemlék mellett vezetne a buszos turizmus. Meg az a kirakodóvásár is, mely a hortobágyi tájkép szerves része lett: a szürkemarha és a gémeskút mellett a facsoda, nemez-cowboykalap és karikás-kulacs árusok tarkítják a tájat.

A versenyt évente a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. támogatja, idén kis jóindulattal már 4 ország (francia, német, szlovák és magyar) borai indultak. Kis jóindulattal, mert összesen 9 külföldi bor volt. De legalább voltak, ennek tükrében lett sokkal izgalmasabb az eredmény. Úgy tűnik, mostanra kezdett beérni az ötlet is, hisz rekordmértékű lett a nevezés, 59 bor, ami kétszer annyi, mint tavaly ? és ne feledjük: csak olyan pincék vehettek részt, melyek biogazdálkodó minősítéssel rendelkeznek.

A két csúcsbor idén:

Szent-Györgyhegyi Olaszrizling 2007, Szászi Pince, Szigliget.

Cabernet Sauvignon 2008, Hárs Pincészet, Szajk.

Rengeteg izgalmas bor volt még jelen, és legfőbb tanulság, az, amivel idén is, és múltkor is kezeltem ezeket a borokat: rég túl vagyunk már azon, hogy a ?bio? címke negatív megkülönböztetés legyen. Úgy kell ezekhez a borokhoz viszonyulni, mint borhoz. Illetve bor PLUSZ az a jóság, hogy ezek teljesen bio gazdálkodásból származnak, ami azért nem mindegy. Kedvenceim a mezőnyből még:

Szürkebarát – Tramini házasítás 2008, Dobosi Pincészet, Szentantalfa (arany)
Rajnai Rizling, 2007, Weingut Eymann, Pfalz, Németország (ezüst)
Chenin Blanc, 2007, Domaine Huet Vouvrey, Loire, Franc.o. (ezüst)
Cserszegi Fűszeres, 2009 Szászi Pincészet, Szigliget (ezüst)
Kékfrankos Rosé 2009, Dobosi Pincészet, Szentantalfa (ezüst)
Cabernet Franc 2008 Dr. Papp istván Géza, Tihany (ezüst)

És ha már bioborról van szó: érdemes elolvasni 2008-as londoni kalandunkat, mikoron StevieKrafttal együtt átestünk azon az elementáris meglepetésen, amit a világ legjobb bioborai jelentettek.

A 20 legjobb biobor – óvilág

A 20 legjobb biobor – újvilág

Címkék: bio, biobor, Biodinamika, Biodinamikus, borverseny, dobosi, domaine huet vouvray, Dr. Papp, eymann, francia, hárs pincészet, hortobágy, Loire, német, Organikus, Pfalz, Szászi, szentantalfa, szlovák, tihany, verseny

← Nero D’Avola, Tenuta Rapitalá, Campo Reale 2008 A szülőszoba előtt állva →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 18:16:20 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!