• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bizonyít a hárslevelű

2014-06-10 ● Kodela Mia

Van már néhány szőlőfajtának egész hónapja, most pedig egy kisebb egységre ugrottunk, éjszakát kapott a hárslevelű. Nagyon helyesen, mert megérdemli, hogy kidugja a fejét a furmint mögül, és önállóan is megmutassa magát. A Hárslevelűk Éjszakája rendhagyó esemény, érdemes lenne kiterjeszteni.

Szerintem a legtöbben, köztük én is, úgy tekintünk a hárslevelűre, mint a furmint kishúgára, vagy esetenként kisöccsére. A Furmint Februáros csapat is valahogy így gondolhatta, mert fiatalosra és lazára vette az eseményt. A helyszín sem valamelyik impozáns hotel vagy múzeum volt, hanem egy régi harisnyagyár területén lévő fotóstúdió a III. kerület gyárépületei között. Persze maga a terem egy nagyszerűen felújított, vagány hely, hatalmas ablakokkal. Ha megbirkóztunk a kacskaringós bejutással és felküzdöttük magunkat a legfelső emeletre, több mint harminc kiállító ötven borát kóstolhattuk, miközben a sarokban DJ-pultból szólt a zene, a hirtelen érkezett 30 plusszos nyári meleg ellen pedig óriási ventilátorokkal próbáltak védekezni a rendezők.

HÉJ1

Mindent persze nem kóstoltam végig, de egy-két tételtől eltekintve elégedett vagyok az összképpel, elég színes a kínálat a reduktív könnyű tételektől, a hordós komoly borokon át az édesig, széles a paletta. Összességében talán az alkohol az, ami a legtöbbször magasabb, mint ami szerintem jól állna a fajtának. Van, amikor évjárathatás és van, mikor szimplán koncepció – erre nem árt odafigyelni, mert nem minden esetben tudja a test vagy a sav ellensúlyozni, és akkor billen az egész. (Jegyzeteim kóstolási sorrendben.)

Zsirai Pincészet, Hárslevelű 2012: könnyed, behízelgő tétel, szép fűszerességgel, kis mézzel, birs, körte aromákkal. Jó kezdés.

Béres Pincészet, Pezsegő 2010: Hárslevelű száraz pezsgő, élesztős jegyek, kis virágosság, kis méz, körte. Élénk savak, krémes habzás. Nem túl komplex, de jó inni, 18 g/l maradékcukor kerekíti.

Pinceköz Borászat, Hárslevelű 2013: reduktív tétel, virágos, almás, könnyed, kis méz, kamilla. Száraz, 1 g/l maradékcukorral. A 13,5% alkohol kicsit kilóg.

Pinceköz Borászat, Hárslevelű 2012: fele tartályban, fele hordóban ért. Édes karakterű bor, mézzel, birsalmával, édesfűszerrel. A 14% alkohol kifejezetten sok hozzá.

Szarka Pincészet, Hárslevelű 2012: reduktív, citrus, alma, ásványosság, gyógynövények, zöldfűszerek, kis kesernye. Tiszta, friss, precíz bor, élénk savakkal, jó alkohollal (13%).

Szent Tamás, Percze Hárslevelű 2012: édesfűszerek, aszalt alma, kis trópusi gyümölcs, virágosság, ánizs, vanília. Behízelgő tétel, lágyabb savak, 13% alkohol.

Szent Tamás, Nyulászó Furmint és Hárslevelű 2011: egy kis logisztikai keveredés miatt került ide ez a házasítás. Félszáraz (10 g/l maradékcukor), méz, kis vajasság, szép ásványosság, fehérvirág. Lehetne lendületesebb sav benne.

Szent Tamás, Hárslevelű 2012: reduktív, félszáraz tétel 16 g/l maradékcukorral. Sárgadinnye, barack, édesfűszer, ananász, virágok, ásványosság. Kellemes, jól iható, édeskés tétel, szép aromákkal, a 13,5% alkohol azért kicsit kilóg.

Pelle Pincészet, Birtok Hárslevelű 2012: citrus, füst, édesfűszerek, kis só, virág, alma, karamell. Az alkohol melegít (13,5%), jó savak, közepesnél hosszabb lecsengés.

Bakonyi Pincészet, Hárslevelű 2013: parfümös, édeskés illat, ízében viszont a citrus dominál, alma, kis fahéj. A 13% alkohol is kilóg, szerkezetében nem áll össze.

Gróf Degenfeld, Terézia Hárslevelű 2013: citrusos, vegetális, gyógynövény, ásványos-sós. Még kissé zilált, élénk savakkal, a battonage-t nem érzem rajta.

Gróf Degenfeld, Terézia Hárslevelű 2012: édesfűszer, méz, fekete tea, selyemcukor, sárga húsú alma. Szép gyümölcsös, érettebb, lehetne valamivel hosszabb lecsengésű.

HÉJ2

Olaszliszkai Borbarátok Köre, Hárslevelű 2013: félszáraz, mézes, virágos illattal nyit, ízben nagyon éles savakkal. Nincs benne harmónia, valószínűleg idővel jobban összelágyul, összeérik.

Homoky Pincészet, Sas-alja Hárslevelű 2012: a szemtelenül fiatal Homoky Dorottya saját bora, aki most éppen filozófiát tanul, mellette pedig elkezdett a családi pincében dolgozni. Nagyon illik hozzá ez a bor, könnyed, gyümölcsös, virágos tétel, 11 g/l maradékcukorral, szép ásványossággal.

Homoky Pincészet, Nyergesek Hárslevelű 2013: nagyon almás, almahéjas, édesfűszerekkel, citrussal. Kicsit szikárabb talán az előzőnél, de egy határozott édesség ebben is van.

Királyudvar, Lapis Hárslevelű 2009: selyemcukor, birs, aszalt körte, édesfűszer, ásványosság, széna, virág, menta. Édes, 85 g/l maradékcukorral, 11,5% alkohollal. Könnyed, behízelgő, jó szerkezetű édes Hárs.

Losonci Bálint, Lívia Hárslevelű 2011: édes, késői szüretelésű bor, 44 g/l maradékcukorral. Kis animalitás, ázott széna, narancs, narancshéjas kesernye, gesztenyeméz, kis fa. Komplex, édes sherry-s aromákkal, a 14,5% alkohol bizony kilóg.

Bodrog Pince, Dereszla Hárslevelű 2012: citrus, zöld – és édesfűszerek, hársméz, kis füst. Könnyed, nem túl komplex, de jó ivású.

Bodrog Pince, Lapis Hárslevelű 2012: ásvány, só, szárított alma, alma, kis kesernye. Szikárabb tétel, szép szerkezet, jó lecsengés.

Bodrog Pince, Barát Hárslevelű 2012: érett szőlő, alma, édesfűszer, ásvány. Komolyabb, a 15% alkohol sok hozzá, alkoholédesség is van benne, viszont jó a savszerkezet.

Bodnár Pince Hárslevelű 2011: barackos, virágmézes, ásványos illat és íz. Szerkezetileg kissé zavaros, a 14% alkohol sok és kilóg, ahogy a fa is, rövid a lecsengés.

Tarjányi Pincészet, Hárslevelű 2012: hordókísérlet, kőrisfába téve. Fajtajelleges, hársmézes, almás, virágos karakterű bor, enyhe hordós érlelési jegyekkel kiegészítve. Izgalmas, érdekes tétel, jó szerkezettel.

Sauska Birtok Hárslevelű 2012: gyümölcsös, körtés, selyemcukorral, naspolyával, kis füst, grapefruitos kesernye, kis vajasság, sós-ásványos. Jó szerkezet, komplex aromák, a 14% alkohol nem lóg ki, bár érezni. Szép.

Gizella Pince, Szil-völgy Hárslevelű 2012: vajas, krémes, almahabos, citrussal, szép ásványossággal, kis füst, hársméz, zöldfűszer. Jó szerkezet, visszafogott savak.

Balassa Pince, Betsek Hárslevelű 2011: ásvány, kis füst, selyemcukor, körte, aszalt körte, fűszerek, ásványosság, fa. Telt, olajos, a 14,5% alkohol melegít. Szikár, krémes, hosszú lecsengésű tétel.

HÉJ3

A rendezvény amúgy nagyon tetszett, csak gratulálni tudok a szervezőknek, sokkal több ilyen egyedi kóstoló kéne Budapestre, hogy ne csak a szakmabeliek látogassák, hanem a borszerető nagyközönség is kedvet kapjon hozzá. Ilyen körítés mellett a fiatalabb generációt is meg lehet fogni és becsábítani jó borokat kóstolni, erre aztán lehet építkezni, mert ami tetszik, azt később meg is veszik.

Ami pedig a lényeg: van nekünk a furmint és olaszrizling tengelyen kívül is mit innunk, 30 fokos melegben, kellemesen behűtve ? a magyar borpaletta korántsem egysíkú, még nyáron sem!

Címkék: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, Bakonyi, Balassa, Béres, bodnár, Bodrog, gizella, Gróf Degenfeld, hárslevelű, Hárslevelűk Éjszakája, Homoky, Királyudvar, Losonczi Bálint, Olaszliszkai Borbarátok, Pelle, Pinceköz, Sauska, Szarka, szent tamás

← Tesch Blaufrankisch Reserve 2011 Borigo jubileum →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!