• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bölcskei hétvége

2011-03-24 ● borravalo.hu

Mikor a déli végekre gondolunk (Pannon Borrégió), ritkán jut eszünkbe, hogy Villány és Szekszárd mellett ott van Pécs-Mecsekalja és a Tolnai Borvidék is, ez utóbbi területileg a legnagyobb a négy közül. Bölcske Tolnán belül egy stabil bástyának tűnik, nemrég a helyi borversenyen jártam bírálni.

Házigazdánk és kalauzunk Baranya István volt, aki időt és pénzt nem sajnálva tolja a borvidék ügyét előre ? meg kell vallani, van is miért. (Nem mellesleg saját bora is van, a pincéjében hordómintákat vételeztünk, egy rizlingszilváni alapú házasítása különösen izgalmas volt, csak így tovább!). Albert Gazda már szólt pár jó szót és elszórt pár magas pontszámot.

A versenyen remek bizottságba kerültem ? ráadásul, mint elnök. Óvörös volt a téma, ami gyakorlatilag főleg a 2009-eseket jelentette (néhány 2008, illetve egy 2007-es bor volt a sorban, mint utólag kiderült). A versenyről annyit, hogy az elém került tételek jó színvonalúak voltak, kevés hibával. Érdekes módon a cabernet és a merlot volt túlsúlyban, a kékfrankos, kadarka, zweigelt mögöttük kullogott. Bár 2009-ben nem kellett feltétlenül éretlenségtől tartani, de napfénnyel kevésbé ellátott években azért a zöldesség, nyerseség biztosan felüti a fejét a cabernet-nél. Ezzel most ritkán találkoztunk, szóval ez csak öncélú makogás. Összbenyomásom az volt, hogy kifejezetten jó a terroir és sokan hajlandóak áldozni a technológia oltárán is, meglepően tiszta aromákkal is lehetett találkozni, valamint jól kezelt, minőségi hordóra-hordóhasználatra utaló jelek is mutatkoztak (ezt utóbb a tények is igazolták). A karakter főleg a melegebb irányba húzott, amit megfelelő balansz és ellensúly esetén csak üdvözölni tudtam.

Tomolik Jánosnál villanás-szerűen kóstolunk friss fehéreket és szinte rágcsálni valóakat is, rozékat és két vöröset, amelyek még mind tartályminták, de egytől-egyik hibátlanok. Útravalóul egy palack üde, ropogós rozéval és kifejezetten szép sillerrel búcsúztatott minket a gazda, ezeket elszopogattam már és bár részletes leírások nem készültek mellé, a Paksi Halászlé és Siller Fesztiválon vadászni fogok rájuk, mivel egyrészt tiszta, jó ivású borok, másrészt a siller határozott, de nem metsző savai miatt (is) kiváló lehet bármilyen magyaros fogáshoz, kvázi jolly joker.

A Molnár Pince három meglepetést is tartogatott: az egyik a letisztult kínálat (csak cabernet sauvignon és sauvignon blanc), a másik a felújított pince, a harmadik pedig a brutálisan jó címke. Ezt utólag kaptam meg a cikkhez a palackok mellé, nem számítottam ennyire profi munkára, bevallom (a kapszulára is érdemes odafigyelni, az ornamentika is el van találva). Itt persze három cabernet került a tarisznyámba, sorban a 2007, 2008 és 2009-es évjárat borai.

A 2009-es hersegő fűszeres-konyakos, meleg karakterű illattal kelleti magát, már kész bor benyomását kelti. Szép rubin színében azért még ott vannak a kékes árnyalatok is. Az aromákat belebegi egy kellemes földesség, ami meg inkább hűvös. A kort ribiszkés és cseresznyés, jóval pirosabb a gyümölcs, mint kék vagy fekete. A szépen csiszolt savak még pár évet biztosan jósolnak neki. Közepes testű, közepes hosszúságú, bő savú bor, szegfűszeges és édespaprikás lecsengéssel. (Másnapra fehér ribiszke, enyhe alkoholos kesernye tűnt fel, dohány és vanília, élénk-fanyar savak, de megzuhanásnak nyoma sincs.)

A 2008-as volt számomra a legizgalmasabb: főtt húsra, zöldségre, vegetára gondol elsőre az ember. Animalitás és fűszerek: inkább syrah-jelleg, mint cabernet, de nem éretlen. A hordó jegyei határozottabbak, mint 2009-ben (és a 2007-esben még ennál is erősebb, érezhetően jót tesz a hordópark ?öregedése?). Szájba véve zöldfűszeres tónusok határozott savakkal és érett tanninnal. Lecsengése a közepesnél hosszabb, végig a konyhai és édesfűszerek váltakoznak, keretezve némi hordós csokival, izgalmas villanásokkal, ami a figyelmet végig fenntartja. (Másnapra csipkedzsembe fordult a fűszeresség, kissé tisztultak az animális jegyek és rhone-i bio-szag jelleget öltöttek.)

A 2007-es már csúcson van: erdei gyümölcsök, konyakmeggy, határozott vanília a hordóból; meleg és hedonista karakter. Kicsit a 2000-es évek eleji nagy villányiakra emlékeztet. Szájban is krémes textúra, közepesnél nagyobb test, lakkos-törkölyös melegség az alkoholtól, sok fűszer és érett gyümölcs, bőséges tannin, de szerencsére a sava is bő. Az összkép kissé az alkohol és hordó felé billen, de ilyen a stílusa, szándékosan. Ebben is megvan a szép földesség, végig, nem nehéz inni. (Másnap szájban a fekete bogyós gyümölcsösség felé indult el: szilva és cassis, intenzív hordós vanília.)

A konklúzió? Érdemes odafigyelni a Tolnai borvidékre, és ha a környéken jár az ember, Bölcskén bizonyosan pincejárásra is érdemes vállalkozni. (A fotókat Nyulasi Gábriel kollégának, Az ihatóbb Magyarországért elnökének köszönöm, akivel együtt utaztunk és bíráltunk.)

—

Közkívánatra, a címkék. Képek innen.

Címkék: Cabernet, franc, merlot, Molnár pince, Paks, Pannon Borrégió, Sauvignon, siller, Tolna, Tomolik János

← VinCE 2011 benyomások Hollóvár Olaszrizling 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!