• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Borászok forradalma

2010-02-12 ● borravalo.hu

Nem kellett sok időnek eltelnie ? sőt, igen kevésnek -, hogy újabb kiáltvány szülessék, mit kiáltvány, egyenesen forradalmi 12 pont. Bár még nincs tavasz, megindultak a borászok a bürokrácia ellen.

Itt az újabb forduló, hét nem telik el anélkül, hogy különféle borász szervezetek valamilyen kiáltványt tegyenek közzé. Most a Borászok borásza fogalmazta meg, mit vélnek elkerülhetetlennek, hogy ne zuhanjon alá a tönk széléről. Ők így mondják: „Közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket”, ill. „Fájdalmasan növekszik annak az esélye, hogy unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad”.

Nos, a borravalo.hu, mint sokan mások is, virtuálisan a wittenbergi vártemplom kapuja lesz, ide szögezzük a 12 pontot (szép képzavar), a hangos kalapácsütéseket meg mindenki képzelje hozzá:

BORÁSZOK 12 PONTJA

A magyar szőlő- és bortermelők alább felsorolt csoportja 12 javaslattal támogatja Magyarország jelenlegi és jövőbeli kormányát nemzetünk szőlészetének és borászatának sikeressé tételében.

Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket. Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad.

A magyar bor sikerének akadályait magunk építettük, így magunknak is kell lebontanunk.

Ezért kérjük minden jó szándékú szakmán belüli és szakmán kívüli ember támogatását az alábbiakhoz.

  1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése.
  2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése.
  3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása.
  4. A kutatás és az oktatás megújítása.
  5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.
  6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása.
  7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése.
  8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása.
  9. Országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével.
  10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete.
  11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése.
  12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása.

Aláíró nevek:

Bacsó András, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Bock József, Bodó József, Bodó Judit, Bolyki János, Bott Frigyes, Bussay László, Demeter Zoltán, Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Gere Attila, Heimann Zoltán, Homonna Attila, Horváth ?Ráspi? József, Jásdi István, Kaló Imre, Karner Gábor, Laposa Bence, Laposa József, Légli Ottó, Lőrincz György, Matolcsy Sára, Molnár Péter, Pók Tamás, Szentesi József, Takács Lajos, Tiffán Zsolt, Vesztergombi Csaba, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter

Várjuk mindazok jelentkezését szakmán belül és kívül akik saját nevükkel támogatják a 12 pontot.

(bortermelők esetében kérjük a borvidék, a terület nagyság és az éves termelt palackszám megjelölését)

Támogatók jelentkezéséhez e-mail elérhetőség: boraszok12pontja@gmail.com

Címkék: AMC, borháború, bormarketing, forradalom, idmc, kiáltvány, közösségi, marketing, pénz

← Rekordok dőltek Hong Kongban Megugrott Kalifornia →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!