• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bősz borok Bátáról

2013-01-11 ● Kántor Endre

Báta szebb napokat látott, eldugott kis település a Sárközben. Zsákfalu, mely elé a nagybetűs élet forgalomirányítója zsákutcatáblát helyezett ki. Ennek ellenére vannak páran, akik régi fényében szeretnék látni a települést ? hisz egykor gazdag halászfalu volt, virágzó borkultúrával, melyről tanúskodnak a régi pincék ?, és az adottságokat kihasználva megmutatják, mire képes. Bősz Adrián ilyen.

Adriánról már többször írtunk, azóta is munkálkodik serényen, az első Báta Cuvée után már debütált több dűlős borral is. A bátai terroir adottságait fáradhatatlanul fürkésző fiatal borásztól most négy palack került az asztalunkra, (miután főtámogatói szerepet vállalt az Omega Zsírsav Bevetési Csoport tavaly decemberi kolbásztöltős szereplésén.)

Kedvenc borászaim közé azok tartoznak, akiknek a) víziójuk van, b) alázattal nyúlnak a szőlőhöz, borhoz és c) karakteres boraikon átüt a személyiségük, filozófiájuk. (Ha kihagytam valamit, majd pótolom kommentben, de azt hiszem tömören ez a helyzet.) Adrián egyértelműen közéjük tartozik, borait végtelekig polírozza, minden kortynál úgy érzem, hogy órákat dolgozott rajta. A borokban visszaköszönnek a szekszárdi borvidék e déli szegletének tüzessége, a lösztől kapott gyümölcsök és fűszerek és a heves földmozgások (melynek nyomait könnyedén felfedezni a Bátát körülölelő összegyűrt dombok koronájában) által a löszben rekedt kőzetek ásványossága.

Bősz Adrián Cenege Dűlő Kadarka 2011

Pohárba töltve tankönyvi kadarkás halvány szín, illatra egészen virágos jegyek jönnek először egy csipetnyi mézzel. Frissesség és ropogósság érződik a boron, egészen újboros karaktert adva neki. Közben nagyon behízelgő is, édesfűszerek és pirosbogyós gyümölcsök keverednek. Könnyed test, enyhe tanninnal, gyengéd savakkal, 12,5 %-os alkohollal. Szájban zamatbomba. A bor nem sok, én viszont sokat akartam belőle, úgy csúszott.

Bősz Adrián Szekszárdi Kékfrankos 2009

Első kortya pont a fenti mondatokat idézte meg bennem azonnal. Olyan bőszadriános, gondoltam. Médium intenzív illat, az alapvetően gyümölcsös (érett, lédús meggy, friss, ropogós feketecseresznye) szépen belesimulnak a fűszerek (kis vanília, fahéj, szegfűszeg). Szájban szilvalekvár egészíti ki a fenti sort, a szerkezete nagyon rendben van. Sav és test közepes szinten, a tannin bársonyos, az alkohol 13%. A korty végén még egyszer visszajön a meggy és a cseresznye, közepesnél hosszabb lecsengésében ezt érezni.

Bősz Adrián Merlot 2009

Illatában melegséget áraszt, a merlot-ra jellemző édességgel karöltve. Hordófűszerek (alapvetően vanília és némi fahéj) és gyümölcsök (cseresznye, áfonya) és csoki keverednek. Közepesnél több tannin és sav, a test is mondható nagynak, a lecsengés közepesnél hosszabb, kis kesernyével a végén. Egy jól elkészített merlot, bár nekem kissé kilógott az Adriánra jellemző sorból. Talán a kissé túlzó alkohol és/vagy hordós jegyek miatt.

Bősz Adrián Bikavér 2009

Minden fajtát érezni, de egyik se domináljon – ez volt a terv. Kadarka 2009-ből, a fenti kékfrankos és merlot, ill. egy 2009-es cabernet sauvignon került bele. Intenzív fűszeres és gyümölcsös illattal nyit, hordófűszerek, lekvár, pirosbogyós és feketebogyós gyümölcsök tánca ez. Árnyalatnyi vaníliát és étcsokoládét érezni egy kis pörkölés illatával, mindez zamatban is ott van. A savak szépen állnak, a tannin érezhetően jelen van, de simulékony, bársonyos. A test nem súlyos. A korty vége felé fekete tea és meggy jön, aztán némi ánizsosság, majd egy egészen kávés kesernye a végén. Az alkoholt is érezni torokban, de nem zavaróan. Nem ront ajtóstól a házba, de nem is pehelysúlyú versenyző ez a bor, viszont szép, komplex élményt ad.

Címkék: 2009, 2011, Báta, bikavér, bősz adrián, Cenege dűlő, kadarka, kékfrankos, merlot, Szekszárd

← Csobánc Cooperation Gilgames 2008 Janus Borház a hajón →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!