Minden italnak megvannak a legendái, nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Talán a champagne annyiban más, hogy már a készítését is misztikus lepelbe burkolja a sok francia szakkifejezés, na meg persze a csoda, ami a palackban történik.
A legismertebb legenda szerint Dom Pérignon apát kiáltott fel úgy, amikor először kóstolta a véletlenül előállított szénsavas italt, hogy „A csillagokat iszom!„. Jól hangzik, de persze a valóság kicsit más… A tradicionális francia pezsgőkészítés kulisszatitkaiba tekintettünk be, kiderült, mi a tirage, a degorzsálás és az expedíciós likőr – amit nem légionisták fogyasztottak ütközet előtt. Arról is szó volt, hogy került a Taittinger Magyarországra, melyek a hazai trendek, és mi köze Reimsnek a hazai pezsgőkultúrához. Koccintótársaim: Marczingós Zoltán, a Taittinger importőr Bor és Más Kft. alapítója és Katona Csaba történész. Boldog Új Évet Kívánunk!