• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

2008-09-17 ● borravalo.hu

Stevie Kraft is elment a Tour de Kadarkára, meg csellengett egy picit Szekszárd felé, de megnézte Somlót és Tokajt is, és gazdagodott szépen. Közben meg átadták a fesztivál bora díjakat. Második, befejező rész, a magyar változat munkatársaival.

A belövőbor 2006-os Oremus Mandolás volt. Bacsó András váltig állítja, hogy ez volt élete legnagyszerűbb szürete, mi pedig persze hiszünk neki. A bor mély tartalmas furmint, remek dűlőből, megtámogatva némi ásványossággal. Érdemes betárazni belőle, és megnézni, hogy öregszik. A korábbi furmint csatánkban is asztalra került egy régi Mandolás, öregedőfélben sem volt azzal komolyabb baj. (Nemrég voltunk lett Tolcsván, ahol történt pár izgalmas dolog, be is számolunk majd róla jól, elég most annyi, hogy van ám még a 2003-asból is bőven.)

Szekszárd felé Került Stevie Kraft is, merthogy a borvidék egyre jobban kezdi összeszedni magát, úgy marketingice, mint a minőségben. A Tour de Kadarka a Vesztergombi Józsi féle bor-remeteségnél kezdődött, azért, mert az már tavaly is bejött. Idén is. A 2007-es Kadar zamatos és gyümölcsös, ellenben semmi haverkodás nincsen benne, oda kell rá figyelni.

Az Eszterbauer pince épülését-szépülését már figyeljük egy ideje. Nagyon egységes, koncentrált, mély sorral jelentek meg a placcon, nem volt mit tenni, végig kellett menni az úton. Frankó címkék, nagyszerű elnevezések, Tanyamacska, Mesterünk, Nagyapám, ilyenek. Pinot-juk gyümölcsös, de Villányhoz képest egy kicsit szikárabb. A kadar szintén szép, és felettébb mély. A bikavérből egy kicsit kihallatszik a Cabernet Sauvignon, de rendben találtatott az is.

Heimann Zoltán, a szekszárdi sváb parasztgyerek mintapéldánya, nagy lelkesedéssel üdvözölt minket, itt is Kadar volt az első menüpont. A Heimann-kadarka lágyabb egy kicsit, lecsiszoltabb, elsősorban a gyümölcsön van a hangsúly, savakban egy kicsit visszafogott a bor. Aztán Heimann úr megjelent egy kézi írású palackkal, az volt rákanyarintva, hogy Barbár. Ezt szánja a csúcsbornak, valamikor november táján jelenne meg vele. Elöljáróban talán annyit, hogy tartalmas, felettébb tartalmas és kiadós vörössel van dolgunk, némi fával megküldve. Vaskos miképp a borász.

A somlói standnál Tornaiéknál a top-szelekció emlékezetes. Nagyon gazdagok a borok, sikerült egységesíteni a címke designt is. Nagy testű, itt-ott botritiszes ízeket felmutató szériát készített Várszegi Gyuri, a Tornai pince borásza. Sokáig eltartható borokról van szó. Talán a Grúfi Juhfark, és az Aranyhegyi Furmint a két legfrankóbb.

Kreinbacherék a teljes szettet hozták, finoman bánnak az ásványossággal, és különleges, hogy kizárólag vegyes borokkal, cuveékkel vannak jelen, megtartva ezzel a Somló legrégibb arcát, amikor a szőlőt még kizárólag vegyesen telepítették.

Furmintra szólt a meghívás a Pajzos-Megyerhez is, amely utóbbiban a Zsurki Sanyit váltó francia Maximilian kezdett komoly kísérletekbe. Azt mondta, le akarja egyszerűsíteni a furmintkészítést, az alábbi paradigma szerint: prés-hordó-palack. No fajélesztő, a maga részéről a vadélesztőre esküszik, hosszú erjedéssel. A legvégén egy kicsike bentonitos derítést alkalmaznak, aztán szeva. A hordók negyedtöltésű aszús hordók, így faíz már alig kerül a borba, sokkal teltebb lesz viszont az íz a mikróoxidáció miatt. Szép kerek furmint ez, terroirabb, mint az eddigiek.

A FESZTIVÁL BORAI

Az öt napon át tartó eseményen az idén 15 ország 220 borászata 3000 borral várta a látogatókat. Több tízezer magyar és külföldi vendég kereste fel a magyar borágazat egyik legrangosabb rendezvényét. A borbírálónak jelentkezett látogatók szavazatai alapján a szervezők az idén öt kategóriában ítélték oda a Fesztivál Bora címet:

A Fehér és Rosé kategóriában megosztva nyert a Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 és a Bujdosó Pincészet Balatonboglári Altanus Cuvée 2006.

A Pezsgő kategória győztese a Törley Pezsgőpincészet Törley Gála Pezsgője lett. Az Aszú kategóriában az Árvay és Társa Kft. Tokaji Aszúesszencia 2003, az Édes Fehér kategóriában a Garamvári Szőlőbirtok Princess gyöngyöző bor 2007, a vörösbor kategóriában a Bock Pincészet K.O. Cuvée 2004 lett a díjazott.

Korábban:

Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta

Apa, kezdődik!

Láttunk, hallottunk, beszélünk ? Tavaszi Borfesztivál 2008

Budavári reflexió

Címkék: 2003, 2006, 2007, Bock, borfesztivál, budai vár, Bujdosó, Eszterbauer, Garamvári, Heimann, Kreinbacher, olaszrizling, oremus, Pajzos-Megyer, Rosé, Somló, Szekszárd, Törley, Tornai, vár, Varga, Vesztergombi

← Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta Túllőtték magukat az azték istenek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!