• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

2008-09-17 ● borravalo.hu

Stevie Kraft is elment a Tour de Kadarkára, meg csellengett egy picit Szekszárd felé, de megnézte Somlót és Tokajt is, és gazdagodott szépen. Közben meg átadták a fesztivál bora díjakat. Második, befejező rész, a magyar változat munkatársaival.

A belövőbor 2006-os Oremus Mandolás volt. Bacsó András váltig állítja, hogy ez volt élete legnagyszerűbb szürete, mi pedig persze hiszünk neki. A bor mély tartalmas furmint, remek dűlőből, megtámogatva némi ásványossággal. Érdemes betárazni belőle, és megnézni, hogy öregszik. A korábbi furmint csatánkban is asztalra került egy régi Mandolás, öregedőfélben sem volt azzal komolyabb baj. (Nemrég voltunk lett Tolcsván, ahol történt pár izgalmas dolog, be is számolunk majd róla jól, elég most annyi, hogy van ám még a 2003-asból is bőven.)

Szekszárd felé Került Stevie Kraft is, merthogy a borvidék egyre jobban kezdi összeszedni magát, úgy marketingice, mint a minőségben. A Tour de Kadarka a Vesztergombi Józsi féle bor-remeteségnél kezdődött, azért, mert az már tavaly is bejött. Idén is. A 2007-es Kadar zamatos és gyümölcsös, ellenben semmi haverkodás nincsen benne, oda kell rá figyelni.

Az Eszterbauer pince épülését-szépülését már figyeljük egy ideje. Nagyon egységes, koncentrált, mély sorral jelentek meg a placcon, nem volt mit tenni, végig kellett menni az úton. Frankó címkék, nagyszerű elnevezések, Tanyamacska, Mesterünk, Nagyapám, ilyenek. Pinot-juk gyümölcsös, de Villányhoz képest egy kicsit szikárabb. A kadar szintén szép, és felettébb mély. A bikavérből egy kicsit kihallatszik a Cabernet Sauvignon, de rendben találtatott az is.

Heimann Zoltán, a szekszárdi sváb parasztgyerek mintapéldánya, nagy lelkesedéssel üdvözölt minket, itt is Kadar volt az első menüpont. A Heimann-kadarka lágyabb egy kicsit, lecsiszoltabb, elsősorban a gyümölcsön van a hangsúly, savakban egy kicsit visszafogott a bor. Aztán Heimann úr megjelent egy kézi írású palackkal, az volt rákanyarintva, hogy Barbár. Ezt szánja a csúcsbornak, valamikor november táján jelenne meg vele. Elöljáróban talán annyit, hogy tartalmas, felettébb tartalmas és kiadós vörössel van dolgunk, némi fával megküldve. Vaskos miképp a borász.

A somlói standnál Tornaiéknál a top-szelekció emlékezetes. Nagyon gazdagok a borok, sikerült egységesíteni a címke designt is. Nagy testű, itt-ott botritiszes ízeket felmutató szériát készített Várszegi Gyuri, a Tornai pince borásza. Sokáig eltartható borokról van szó. Talán a Grúfi Juhfark, és az Aranyhegyi Furmint a két legfrankóbb.

Kreinbacherék a teljes szettet hozták, finoman bánnak az ásványossággal, és különleges, hogy kizárólag vegyes borokkal, cuveékkel vannak jelen, megtartva ezzel a Somló legrégibb arcát, amikor a szőlőt még kizárólag vegyesen telepítették.

Furmintra szólt a meghívás a Pajzos-Megyerhez is, amely utóbbiban a Zsurki Sanyit váltó francia Maximilian kezdett komoly kísérletekbe. Azt mondta, le akarja egyszerűsíteni a furmintkészítést, az alábbi paradigma szerint: prés-hordó-palack. No fajélesztő, a maga részéről a vadélesztőre esküszik, hosszú erjedéssel. A legvégén egy kicsike bentonitos derítést alkalmaznak, aztán szeva. A hordók negyedtöltésű aszús hordók, így faíz már alig kerül a borba, sokkal teltebb lesz viszont az íz a mikróoxidáció miatt. Szép kerek furmint ez, terroirabb, mint az eddigiek.

A FESZTIVÁL BORAI

Az öt napon át tartó eseményen az idén 15 ország 220 borászata 3000 borral várta a látogatókat. Több tízezer magyar és külföldi vendég kereste fel a magyar borágazat egyik legrangosabb rendezvényét. A borbírálónak jelentkezett látogatók szavazatai alapján a szervezők az idén öt kategóriában ítélték oda a Fesztivál Bora címet:

A Fehér és Rosé kategóriában megosztva nyert a Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 és a Bujdosó Pincészet Balatonboglári Altanus Cuvée 2006.

A Pezsgő kategória győztese a Törley Pezsgőpincészet Törley Gála Pezsgője lett. Az Aszú kategóriában az Árvay és Társa Kft. Tokaji Aszúesszencia 2003, az Édes Fehér kategóriában a Garamvári Szőlőbirtok Princess gyöngyöző bor 2007, a vörösbor kategóriában a Bock Pincészet K.O. Cuvée 2004 lett a díjazott.

Korábban:

Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta

Apa, kezdődik!

Láttunk, hallottunk, beszélünk ? Tavaszi Borfesztivál 2008

Budavári reflexió

Címkék: 2003, 2006, 2007, Bock, borfesztivál, budai vár, Bujdosó, Eszterbauer, Garamvári, Heimann, Kreinbacher, olaszrizling, oremus, Pajzos-Megyer, Rosé, Somló, Szekszárd, Törley, Tornai, vár, Varga, Vesztergombi

← Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta Túllőtték magukat az azték istenek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!