• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Chilei promenád

2010-11-08 ● Kántor Endre

Izgalmas chilei borsort kóstolhattam végig nemrég Bécsben, a borblogger konferencián. Az ilyen eseményekre azért jól megválogatják, mit adnak az összegyűlteknek, akik kíméletlenül szétcincálhatják a kóstoltakat. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a nyolcból öt tetszett.

A chilei bormarketing hasít, egységes, átjön az üzenet, nagyon ki van találva a logó. Aki nem látta még: Chile térképét ábrázolja stilizáltan, a diverzifikált terroirt és a széles, eltérő választékot első blikkre leveszi, aki ránéz. Profizmus megnyilvánulása a köbön. Az is, ahogy előadják a dolgot, ehhez volt szerencsém többször a London Wine Fairen, most Bécsben is.

Azért kell hozzá egy Michael Cox is, aki teljes erőbedobással dolgozta meg a brit referenciapiacot, nem is csoda, hogy megkapta a legmagasabb kitüntetést Chilében, és az elnökkel parádézhatott.  (Zárójeles kérdésem: hol van a magyar Michael Cox? Hol van az a bornagykövet, aki legalább olyan szinten tudja képviselni MO borügyeit, mint az egyik héten a chilei elnökkel pózoló, másik héten a bloggerkonferencián ingét izzadtan-tapadósra táncoló chilei borok James Bondja? Ezen kellene elgondolkodni kicsit.)

Szóval, vissza a borokhoz. Egyszerű, profin kivitelezett vezetett kóstoló volt, sorban hozták a borokat, semmi mellébeszélés, a borok magukért beszéltek.

Casa Marin Cipreses Vineyard Sauvignon Blanc 2009 (Valle de San Antonio – Leyda)

Enyhe citrom szín, nagyon intenzív illat, dobálja a frissen vágott füvet,  ezen túl is erősen vegetális jegyei vannak, pl. spárgát is érezni illatban, ízben egyaránt. Erős gyanom, hogy SB fajélesztőt használtak, a fű és spárga után citrusok és barack is jön. Különben szép bor, közepesen hosszú lecsengéssel, kicsit sok alkohollal.

Secret Viu Manent Carmenere 2009 (Colchagua-völgy)

Közepesénél sötétebb rubin szín, bíbor felé hajlik a széle. Alkoholos illat, és sajnos fa jön a pirosbogyós gyümölcsök elé. Ezt követik a fűszerek. Ízben ennél szebb, rengeteg friss gyümölcs és könnyed test, lesimult tannin és közepes savak. Semmi komoly, nekem kicsit sok a fa a testhez. Szárazteszten olyan, mintha cédrust vagy szivardobozt szagolna az ember.

Casa Silva Carmen?re Reserva 2009 (Colchagua-völgy)

Közepesnél sötétebb rubin szín, ugyanilyen éllel. Az előzőnél sokkal letisztultabb illat, inkább enyhe parfümös virágot érezni a pirosbogyósok mellett. A háttérben édesfűszerek dominálnak. A tannin és a sav szép balanszban vannak, az alkohol itt nem sok, a lecsengés enyhe kesernyével közepesen hosszú, és kis ásványosság érződik a fűszerek mellett szájban. A test is közepes, szép bor.

Canepa Genovino Carignan 2008 (Maipo-völgy)

Intenzív bíboros, céklás szín. Izgalmas hűvös, fűszernövényes-gyümölcsös illat, amit éppen, hogy árnyal a vanília. Utána érdekes negédes puncsosság jön. Nagyon érett, koncentrált anyag, sokáig dobálja az illatokat. A tannin és a sav is sok, de szép arányban és a test is felnő hozzájuk. A lecsengés is hosszú, sokáig érződik a szájban a friss gyümölcs, ami kiegészül egy friss mandarinossággal. Az egyik kedvencem.

Gran Devoción Carmenere Syrah 2008 (Maipo-völgy)

Sötét rubin szín, céklába hajló éllel. Az előző bor szolgáltatja az alapot (75%), mely kiegészül némi borsos fűszerességgel és szamócás jegyekkel illatban és ízben egyaránt. Viszont itt az alkohol magas. A savak itt is erőteljesek a tannin is, közben sima, a fa azonban beleszól. Koncentrált, de lyukat aggat bele a fa középen. Ezért nem tetszett.

Viu Manent Reserva Cabernet Sauvignon 2008 (Valle de Colchagua)

Közepesnél erősebb rubin szín, érett feketebogyós és szilvás gyümölcs, lekváros jegyekkel, és sajnos túl erős fa megint. Nem értem miért kell ezt? Ezt a szép bort is már orrban széjjelvágja. Szájban is nagyon intenzív, rengeteg lesimult tanninnal és szép savakkal, friss és érett gyümölcsökkel egyaránt. A test is hozzájuk mérten nagy, de sok a fa, sok a fa, amin már a lecsengésben tapasztalt szép borsosság sem segít.

Etiqueta Negra Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2008 (Maipo-völgy)

Céklalé színben. Végre nem dominál a fa az illatban, bár kétségtelenül része a dolognak. 87% CabSav, a többi CabFranc. Erdei bogyók és fűszeresség, némi menta és csoki. Rengeteg tannin, ami még nem simult be, de ígéretes. Sav és test is van bőven, vibráló, koncentrált bor, de még nagyon fiatal.

Emiliana Coyam 2007 (Valle de Colchagua)

Michael Cox: ?Ha valaki kijönne ide, és három mondatban elmondaná nekem, mi az a biodinamika, annak nagyon örülnék. Kb. olyan ez, mintha egy franciának magyarázná az ember a krikett szabályait: elkezdi, aztán azt kívánja sose tette volna.?

Ez a bor a rock-sztár chilei borásztól jött, 38% syrah, 21% carmenere, 21% CabSav, 17% merlot, 2% mourvedre, a maradék 1% pedig Petit Verdot. Fekete mag, lila éllel. Összetett, virágos illat, sok friss gyümölccsel, feketebogyósok és pirosbogyósok együtt. Valami citrusos is van benne, ízben enyhe hordó, de nem zavaró annyira, és nincs benne lekvárosság. Nagyon összetett, koncentrált, szép bor. Másik nagy kedvencem. Ha valamit kétszer mondanak a chilei indiánok nyelvén, az azt jelenti, hogy az a valami nagyon nagy, vagy nagyon jó. Egyszerű példa erre a Bio bio folyó, amely az ország déli részén természetes akadályt jelentett a konkvisztádoroknak, akik soha nem is jutottak át rajta, és nem hódították meg az onnan délre élő népeket. Akik erre természetesen rettentő büszkék. Ha a Bio bio a nagy folyó, akkor ez a bor a vino vino.

Ahogy az elején írtam, öt tetszett, de az árnyalja a képet, hogy csak kettőt emeltem ki kedvencnek. A fa használatról később megtudtam, chilei követektől vagy a borászatok képviselőitől, hogy sokszor ők is sokallják, de a piacnak kell. Hát, erről annyit, hogy ha nem erőltették volna rá a piacra, akkor nem kellene neki. Egyébiránt nem véletlenül nyomnak annyi pénzt a chilei borgépezetbe, működik, és bizony tud a 600 forintos lőréken túl is felmutatni.

Címkék: bormarketing, cabernet franc, cabernet sauvignon, canepa genovino, carmenere, casa marin, casa silva, Chile, colchagua, coyam, etiqueta negra, ewbc, ewbc10, gran devocion, maipo, marketing, merlot, mourvedre, petit verdot, san antonio, syrah, viu manent

← Osztrákok tisztáson és erdőben Szászi Endre Bitang 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!