• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Chilei promenád

2010-11-08 ● Kántor Endre

Izgalmas chilei borsort kóstolhattam végig nemrég Bécsben, a borblogger konferencián. Az ilyen eseményekre azért jól megválogatják, mit adnak az összegyűlteknek, akik kíméletlenül szétcincálhatják a kóstoltakat. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a nyolcból öt tetszett.

A chilei bormarketing hasít, egységes, átjön az üzenet, nagyon ki van találva a logó. Aki nem látta még: Chile térképét ábrázolja stilizáltan, a diverzifikált terroirt és a széles, eltérő választékot első blikkre leveszi, aki ránéz. Profizmus megnyilvánulása a köbön. Az is, ahogy előadják a dolgot, ehhez volt szerencsém többször a London Wine Fairen, most Bécsben is.

Azért kell hozzá egy Michael Cox is, aki teljes erőbedobással dolgozta meg a brit referenciapiacot, nem is csoda, hogy megkapta a legmagasabb kitüntetést Chilében, és az elnökkel parádézhatott.  (Zárójeles kérdésem: hol van a magyar Michael Cox? Hol van az a bornagykövet, aki legalább olyan szinten tudja képviselni MO borügyeit, mint az egyik héten a chilei elnökkel pózoló, másik héten a bloggerkonferencián ingét izzadtan-tapadósra táncoló chilei borok James Bondja? Ezen kellene elgondolkodni kicsit.)

Szóval, vissza a borokhoz. Egyszerű, profin kivitelezett vezetett kóstoló volt, sorban hozták a borokat, semmi mellébeszélés, a borok magukért beszéltek.

Casa Marin Cipreses Vineyard Sauvignon Blanc 2009 (Valle de San Antonio – Leyda)

Enyhe citrom szín, nagyon intenzív illat, dobálja a frissen vágott füvet,  ezen túl is erősen vegetális jegyei vannak, pl. spárgát is érezni illatban, ízben egyaránt. Erős gyanom, hogy SB fajélesztőt használtak, a fű és spárga után citrusok és barack is jön. Különben szép bor, közepesen hosszú lecsengéssel, kicsit sok alkohollal.

Secret Viu Manent Carmenere 2009 (Colchagua-völgy)

Közepesénél sötétebb rubin szín, bíbor felé hajlik a széle. Alkoholos illat, és sajnos fa jön a pirosbogyós gyümölcsök elé. Ezt követik a fűszerek. Ízben ennél szebb, rengeteg friss gyümölcs és könnyed test, lesimult tannin és közepes savak. Semmi komoly, nekem kicsit sok a fa a testhez. Szárazteszten olyan, mintha cédrust vagy szivardobozt szagolna az ember.

Casa Silva Carmen?re Reserva 2009 (Colchagua-völgy)

Közepesnél sötétebb rubin szín, ugyanilyen éllel. Az előzőnél sokkal letisztultabb illat, inkább enyhe parfümös virágot érezni a pirosbogyósok mellett. A háttérben édesfűszerek dominálnak. A tannin és a sav szép balanszban vannak, az alkohol itt nem sok, a lecsengés enyhe kesernyével közepesen hosszú, és kis ásványosság érződik a fűszerek mellett szájban. A test is közepes, szép bor.

Canepa Genovino Carignan 2008 (Maipo-völgy)

Intenzív bíboros, céklás szín. Izgalmas hűvös, fűszernövényes-gyümölcsös illat, amit éppen, hogy árnyal a vanília. Utána érdekes negédes puncsosság jön. Nagyon érett, koncentrált anyag, sokáig dobálja az illatokat. A tannin és a sav is sok, de szép arányban és a test is felnő hozzájuk. A lecsengés is hosszú, sokáig érződik a szájban a friss gyümölcs, ami kiegészül egy friss mandarinossággal. Az egyik kedvencem.

Gran Devoción Carmenere Syrah 2008 (Maipo-völgy)

Sötét rubin szín, céklába hajló éllel. Az előző bor szolgáltatja az alapot (75%), mely kiegészül némi borsos fűszerességgel és szamócás jegyekkel illatban és ízben egyaránt. Viszont itt az alkohol magas. A savak itt is erőteljesek a tannin is, közben sima, a fa azonban beleszól. Koncentrált, de lyukat aggat bele a fa középen. Ezért nem tetszett.

Viu Manent Reserva Cabernet Sauvignon 2008 (Valle de Colchagua)

Közepesnél erősebb rubin szín, érett feketebogyós és szilvás gyümölcs, lekváros jegyekkel, és sajnos túl erős fa megint. Nem értem miért kell ezt? Ezt a szép bort is már orrban széjjelvágja. Szájban is nagyon intenzív, rengeteg lesimult tanninnal és szép savakkal, friss és érett gyümölcsökkel egyaránt. A test is hozzájuk mérten nagy, de sok a fa, sok a fa, amin már a lecsengésben tapasztalt szép borsosság sem segít.

Etiqueta Negra Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2008 (Maipo-völgy)

Céklalé színben. Végre nem dominál a fa az illatban, bár kétségtelenül része a dolognak. 87% CabSav, a többi CabFranc. Erdei bogyók és fűszeresség, némi menta és csoki. Rengeteg tannin, ami még nem simult be, de ígéretes. Sav és test is van bőven, vibráló, koncentrált bor, de még nagyon fiatal.

Emiliana Coyam 2007 (Valle de Colchagua)

Michael Cox: ?Ha valaki kijönne ide, és három mondatban elmondaná nekem, mi az a biodinamika, annak nagyon örülnék. Kb. olyan ez, mintha egy franciának magyarázná az ember a krikett szabályait: elkezdi, aztán azt kívánja sose tette volna.?

Ez a bor a rock-sztár chilei borásztól jött, 38% syrah, 21% carmenere, 21% CabSav, 17% merlot, 2% mourvedre, a maradék 1% pedig Petit Verdot. Fekete mag, lila éllel. Összetett, virágos illat, sok friss gyümölccsel, feketebogyósok és pirosbogyósok együtt. Valami citrusos is van benne, ízben enyhe hordó, de nem zavaró annyira, és nincs benne lekvárosság. Nagyon összetett, koncentrált, szép bor. Másik nagy kedvencem. Ha valamit kétszer mondanak a chilei indiánok nyelvén, az azt jelenti, hogy az a valami nagyon nagy, vagy nagyon jó. Egyszerű példa erre a Bio bio folyó, amely az ország déli részén természetes akadályt jelentett a konkvisztádoroknak, akik soha nem is jutottak át rajta, és nem hódították meg az onnan délre élő népeket. Akik erre természetesen rettentő büszkék. Ha a Bio bio a nagy folyó, akkor ez a bor a vino vino.

Ahogy az elején írtam, öt tetszett, de az árnyalja a képet, hogy csak kettőt emeltem ki kedvencnek. A fa használatról később megtudtam, chilei követektől vagy a borászatok képviselőitől, hogy sokszor ők is sokallják, de a piacnak kell. Hát, erről annyit, hogy ha nem erőltették volna rá a piacra, akkor nem kellene neki. Egyébiránt nem véletlenül nyomnak annyi pénzt a chilei borgépezetbe, működik, és bizony tud a 600 forintos lőréken túl is felmutatni.

Címkék: bormarketing, cabernet franc, cabernet sauvignon, canepa genovino, carmenere, casa marin, casa silva, Chile, colchagua, coyam, etiqueta negra, ewbc, ewbc10, gran devocion, maipo, marketing, merlot, mourvedre, petit verdot, san antonio, syrah, viu manent

← Osztrákok tisztáson és erdőben Szászi Endre Bitang 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!