• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Húsz éveseké a Villány

2012-09-03 ● borravalo.hu

Ahogy a busz elhagyja a „Villányi Borvidék” hordódongákra emlékeztető útjelzőjét, a fejemben gomolygó gondolatok a Villányt kritizálóktól elhalkulnak és átadom magam az élménynek. Gyönyörű, nyárvégi nap, korai indulás: húsz éves a Vylyan, ünnepelni és szüretelni várták a pincénél a népet.

Ez a húsz év egy korszakot ölel fel, pontosan azt a legújabb kori magyar boros érát, amit mi borisszák leginkább ismerünk. 1992-ben telepítették az első ültetvényeket, 1997-ben léptek piacra. 1998-ban készült el az új feldolgozó, 2000-ben már önálló stand Londonban. 2001 és 2003 között bő hetven hektár került betelepítésre. Aztán törése: 2004-ben váratlanul elhunyt a birtok alapítója, megálmodója, Debreczeni Pál, kinek helyét felesége, Debreczeni Mónika vette át és tartja azóta is kezében a kormányrudat, mert a befektetett munka nem veszhet kárba.

Nem veszett: 2005-ben Bordeaux-ban aranyérmes a 2003-as cabfranc és zweigelt, 2006-ban pedig Decanter regionális nagydíj a 2004-es pinot-nak. Mára hatalmas területek, a pince miatt emblematikus dűlők (Pillangó, Mandolás, Dobogó, Gombás), modern technológia, közel ezer barrique hordó, finomodó stílus, ugyanakkor a birtok és környéke évről-évre művészeti, társadalmi, boros események sorának ad otthont. Megkerülhetetlen, szerencsére.

Befut a busz, tíz perc séta át a Pillangó-dűlőn a Mandolásba. Munka helyett elsőre jéghideg rizlingfröccs, friss pogácsa és a Momentán Társulat kedvcsináló bohóckodása. Jól csinálják, mosolyogva indulunk a metszőollókért. Persze nem komoly a munka sem, szűk órán keresztül rójuk a sorokat (és közben arra gondolunk, milyen kemény lehet ezt napszámban csinálni hetekig).

Közben a szőlész, Balogh Kornél lankadatlan jókedvvel kurjongat (hol a fröccsöt kínálja, hol a munka tempóját igyekszik gyorsítani), mindenki pakolja a szőlőt, az igazgató Debreczeni Mónika és a főborász Ipacs Szabó István is. Aztán vissza a buszhoz, egy kör a feldolgozóban és az érlelőpincében (tizenöt morózus Stockinger hordó figyel az egyik oldalon, darabja ~60 hektós, saját anyagból, ide lettek tervezve, méretezve és építve).

A főborász tapossa a 2012-es pinót, a toronymagas koracélban féltünk, hogy esetleg elsüllyed (de persze túléli és kóstolunk), mégpedig 2011-es kékfrankost, ami persze csikó még, de jó anyag lesz. Az ebéd vörösborban párolt marhapofa szilvával, aszalt áfonyával és szalvétagombóccal (de a „B menü” se kutya: sertésszűz szalonnában sütve, pirított káposztával, vargányás-fehérboros pecsenyelével, tepsis krumplival). Főleg a marhapofa ütött szíven: tökéletes.

Előtte rozé és portugieser, mellé pedig a 2009-es Ördög, amire a röpke kóstolás alatt is négy és fél csillagos, best buy-t közelítő plecsnit aggattam magamban. Vér az agyból a gyomorba, a csapat meg le a fák alá, ahol a Momentán Társulatnak már nincs nehéz dolga K.O.-zni az élvezetektől elpunnyadt csapatot. A koronát persze a hatalmas Sacher-torta teszi fel a napra, amit Mónika vág fel, hozzá semmi nem passzolhatott volna jobban, mint a 2006-os Duennium, amit megsüvegeltem már párszor borvacsorán és vaksorban, versenyen is. Ginko biloba van a címkéjén, az örökkévalóság szimbóluma.

Legyen így: boldog születésnapot Vylyan!

Címkék: 20, Debreczeni Mónika, Dobogó, duennium, Gombás, Mandolás, pillangó, születésnap, Villány, Vylyan

← Vivamus Tokaji aszú 5 puttonyos 2005 Schieber Cuvée 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!