• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy zenemű, több bor

2010-10-24 ● borravalo.hu

Van egy finom kis műsor a Bartókon, mely erősen hasonlít a borkóstolásra. Minden szombaton háromtól két roppant képzett moderátor, Papp Márta és Fazekas Gergely beszélget valamely zenemű többféle előadásáról-értelmezéséről. Ugyannak a darabnak számtalan megszólaltatását elemzik hosszan, az árnyalatokról beszélnek, ahogy a borról beszélgetők is az árnyalatokat keresik a pohárban.

Leszögeznénk persze, hogy a bor nem műalkotás, hanem egy csodálatos alkoholos ital, mely árnyalatokban végtelenül gazdag lehet és gazdag a kulturális kontextusa, de érzéki fenomén, domesztikált drog, melynek nincs olyan harmadik dimenziója, jelentésgazdagsága, mint a műalkotásnak.

A Jesu, meine Freude a legnagyobb motetta, egy korálra épül, gyászszertartásra, azaz megrendelésre készült, dilettáns ihletből, profi rendelésre, e gyászmotetták biztosítottak némi pluszbevételt a mesternek. Már az egyszerű, szinte Jézushoz intézett szerelmes versre emlékeztető nyitó korál három előadása három világ, döbbenetes különbségekkel.

Először egy 1959-es felvétel, Kurt Thomas vezényli a Gewandhaust a Tamás templomban, ahol ugye maga a mester is itt küzdött karnagyként vagy negyed századon át. ? Távolságtartó előadás? mondja Papp, nekem sem ízlenek a későbbi tételek, pl. az ötödik tétel néha nyers, zöld, vegetális, rurális felhangjai. A stuttgarti verzió (Stuttgarti Kamarakórus és Barokk Zenekar, Frieder Bernius ? 89-es felvétele), érzékeny, csöndes, szavanként tagolt értelmezés, elképesztő különbség, mint egy Margaux és egy Sena között, lásd minapi feljegyzésünket, ehhez a zenéhez amúgy is csak bordói, toszkán vagy chilei bor volna való, nem ez az amúgy remek, a Guinness-re hajazó Cerny Staropramen, amit nyeldeklek a rádió mellett itten.

René Jacobs, ez ? 95-ös változat a Berlini Régi Zene Akadémiájával: lassúbb, méltóságteljes, színesebb, sodróbb, ez egy bordói. Andrew Parrott (Taverner Choir, Consort and Players), drámai, ami a historikus előadások sajátja amúgy, aztán Harnoncourt: himnikus, teltebb, lágyabb színek a Concentus Musicus-tól, kicsit olyan harnoncourt-osan modoros is (finomkodó egy-egy sor, lassítások, színes dinamika), ez egy Tignanello.

A historikus megközelítés közelebb hozza az emberhez a művet, hangsúlyozza Fazekas, nincs az az ötvenes évek Bach-recepciójára jellemző távolságtartás, ami a Kurt Thomas-féle évjáratot olyan pedánssá és hűvössé teszi és abból fakadt, hogy Bachra istenként néztek, aki messze van, ez egy Rajnai Rizling, mondjuk.

A két szakértől végigelemzi az értelmezés-változatokat, majd kiválasztják a leginkább tetszőt, amit teljes egészében meghallgathatunk. Papp Márta és Fazekas Gergely elképesztően felkészültek, a zene Master of Wine-jai, igazi profik és érzékeny médiumok, nem afféle, a molnárpoloskára hajazó, mindig a felszínen futkározó napilapos firkászok-rádiósok, igazi gourmandoknak való finomság az Egy zenemű, több előadás,  és ha valamiért épp? nincs kéznél egy palack Margaux-nk, egy Hollóvár Hárs, Berg Roseneck Trockenbeerenauslese 2005, egy Lőrincz Gyuri Merengő, egy Patricius 2002/ 5 pt is megteszi.

Címkék: Bach, Bartók, Berg, hárslevelű, Hollóvár, komolyzene, Lőrincz György, Margaux, Merengő, mr3, Patricius, Rajnai Rizling, roseneck, sena, tba, tignanello, Trockenbeerenauslese

← Borravalós borlovag Világ borbloggerei, egyesüljetek! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!