• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy zenemű, több bor

2010-10-24 ● borravalo.hu

Van egy finom kis műsor a Bartókon, mely erősen hasonlít a borkóstolásra. Minden szombaton háromtól két roppant képzett moderátor, Papp Márta és Fazekas Gergely beszélget valamely zenemű többféle előadásáról-értelmezéséről. Ugyannak a darabnak számtalan megszólaltatását elemzik hosszan, az árnyalatokról beszélnek, ahogy a borról beszélgetők is az árnyalatokat keresik a pohárban.

Leszögeznénk persze, hogy a bor nem műalkotás, hanem egy csodálatos alkoholos ital, mely árnyalatokban végtelenül gazdag lehet és gazdag a kulturális kontextusa, de érzéki fenomén, domesztikált drog, melynek nincs olyan harmadik dimenziója, jelentésgazdagsága, mint a műalkotásnak.

A Jesu, meine Freude a legnagyobb motetta, egy korálra épül, gyászszertartásra, azaz megrendelésre készült, dilettáns ihletből, profi rendelésre, e gyászmotetták biztosítottak némi pluszbevételt a mesternek. Már az egyszerű, szinte Jézushoz intézett szerelmes versre emlékeztető nyitó korál három előadása három világ, döbbenetes különbségekkel.

Először egy 1959-es felvétel, Kurt Thomas vezényli a Gewandhaust a Tamás templomban, ahol ugye maga a mester is itt küzdött karnagyként vagy negyed századon át. ? Távolságtartó előadás? mondja Papp, nekem sem ízlenek a későbbi tételek, pl. az ötödik tétel néha nyers, zöld, vegetális, rurális felhangjai. A stuttgarti verzió (Stuttgarti Kamarakórus és Barokk Zenekar, Frieder Bernius ? 89-es felvétele), érzékeny, csöndes, szavanként tagolt értelmezés, elképesztő különbség, mint egy Margaux és egy Sena között, lásd minapi feljegyzésünket, ehhez a zenéhez amúgy is csak bordói, toszkán vagy chilei bor volna való, nem ez az amúgy remek, a Guinness-re hajazó Cerny Staropramen, amit nyeldeklek a rádió mellett itten.

René Jacobs, ez ? 95-ös változat a Berlini Régi Zene Akadémiájával: lassúbb, méltóságteljes, színesebb, sodróbb, ez egy bordói. Andrew Parrott (Taverner Choir, Consort and Players), drámai, ami a historikus előadások sajátja amúgy, aztán Harnoncourt: himnikus, teltebb, lágyabb színek a Concentus Musicus-tól, kicsit olyan harnoncourt-osan modoros is (finomkodó egy-egy sor, lassítások, színes dinamika), ez egy Tignanello.

A historikus megközelítés közelebb hozza az emberhez a művet, hangsúlyozza Fazekas, nincs az az ötvenes évek Bach-recepciójára jellemző távolságtartás, ami a Kurt Thomas-féle évjáratot olyan pedánssá és hűvössé teszi és abból fakadt, hogy Bachra istenként néztek, aki messze van, ez egy Rajnai Rizling, mondjuk.

A két szakértől végigelemzi az értelmezés-változatokat, majd kiválasztják a leginkább tetszőt, amit teljes egészében meghallgathatunk. Papp Márta és Fazekas Gergely elképesztően felkészültek, a zene Master of Wine-jai, igazi profik és érzékeny médiumok, nem afféle, a molnárpoloskára hajazó, mindig a felszínen futkározó napilapos firkászok-rádiósok, igazi gourmandoknak való finomság az Egy zenemű, több előadás,  és ha valamiért épp? nincs kéznél egy palack Margaux-nk, egy Hollóvár Hárs, Berg Roseneck Trockenbeerenauslese 2005, egy Lőrincz Gyuri Merengő, egy Patricius 2002/ 5 pt is megteszi.

Címkék: Bach, Bartók, Berg, hárslevelű, Hollóvár, komolyzene, Lőrincz György, Margaux, Merengő, mr3, Patricius, Rajnai Rizling, roseneck, sena, tba, tignanello, Trockenbeerenauslese

← Borravalós borlovag Világ borbloggerei, egyesüljetek! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!