• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Élmények a Pincefesztről

2011-05-23 ● borravalo.hu

Fater beszámolója az idei Etyeki Pincefesztiválról, melyből kiderül, hogyan kell egy ilyen fesztet abszolválni, mely már rég nem az etyeki borról szól.

Itt a hőség és persze a fesztiválszezon, úgyhogy fogtam a poharam és kilátogattam Etyekre. Nagyon szeretem a Pincefesztivált és a Kezes-Lábost (még a tavalyi dög nagy esőben sem hagytam ki, hátha van nyitva valaki), de ami (még épp) nem kritika, csak ténymegállapítás: a parkolás 800 Ft, valamint újítás, hogy kóstolni ?fesztiválkártyával? lehet, amit a borászok húznak le egy kis terminálon. A kártya maga 1000 Ft, amit alapból 1000 Ft-ra töltve adnak, tehát az útiköltségen felül elköltöttem közel 3000 Ft-ot úgy, hogy még egy csepp bort sem vettem magamhoz és saját poharat hoztam. Na de nem morgok, mert mindig tömegek mozdulnak meg és ez az igazán fontos. (Kérdés azonban, kinek, hogy jött be ez a rendszer?)

Kezdésnek a Kattra Pincénél egy férfias olaszrizlinget, valamint a Meus Cuvée-t kóstoltam (cserszegi-chardonnay), de rövidesen jön Ági (Kattra Imre lánya is borász) battonage chardonnay-ja is. Nagy anyag lesz, figyeljünk oda (és jó az új design a palackokon). Heimann Zoli ekkor lépett be a terembe, máris töltött: az új fuchsli kellemes, nyárias itóka, ropogós savakkal, a kadarka pedig fenomenális. Syrah-t és Franciscus-t kóstoltam még, a kadarka emlékezetes marad. Június 25-én az Iván-völgyi Borászok kadarka-túrát szerveznek, lehet waxolni a túracipőket (részletek a Facebookon).

Következő állomás a körpince volt és egy frissítő rozéfröccs után (de jól esett a 30 fokban) Malatinszky Csaba Kövesföldje 2006-ból. Ez a fesztivál bora nálam (és egyben személyes kedvenc): szuperül lekerekedett, összeérett, hosszú és komoly, ugyanakkor elegáns, izgalmas bor. Szép a 2007-es Noblesse cabfranc is, csúcsformában, ezt most kell inni. Búcsúzóul egy Elevenből készült fröccsöt kaptam.

A Demetervin standja következett, frissítő frizzante, furmint és a dűlőválogatás Úrágya furmint-hárs. Mindhárom bor tiszta és szép munka, a legizgalmasabb persze az Úrágya, a habzó pedig biztosan a nyár egyik slágere lesz.

Dúzsiéknál folytattam a kört, három rozé és a Tour de Dúzsi (kékfrankos alapon) került terítékre (a kékfrankos rozé tetszett legjobban: nem metsző savú, viszont tartalmas, lendületes). Egy korty Kattra pinot (és Kattra kézműves csoki!) után át a Kecskegödörhöz: Maurus Rejtelem (a Semmelweis Egyetem bora választáson a top háromban volt) szuper, Dorogi Testvérek két furmintja február után újból tetszett, Nobilis pálinkák (szilva, kajszi, körte), majd pedig egy sor Vida Péterrel (kadarka á la öreg tőkék, La Vida kékfrankos, cabfranc, merlot). A cabernet franc nyűgözött le leginkább: meleg karakterű, de mégis szekszárdi illattal, gyümölcsös, nagy testű, a lecsengés hosszú, a hordóhasználat példás. Vylyan 2008-as pinot, majd irány hazafele, de előtte Tátraiék korrekt sauvignon blanc-ja és egy ugyanitt remek szürkebarát. Tátraiéknál Ráspi volt a vendég, úgyhogy jutott még kékfrankos, zweigelt, gneisz (ez utóbbi zárásként igencsak szíven ütött).

És a ?java? még hátra van: jövő szombaton IFDT-banzáj két hét múlva Kárpát-medencei Borászok Találkozója, sillerfesztivál Pakson, Budai Gourmet, utána Nyitott Pincék. Lehet választani, de valahova menni szinte már kötelező. Az összes program itt megtalálható!

Címkék: DemeterVin, dorogi testvérek, Duzsi, Etyek, Etyeki Pincefesztivál, Fuchsli, Heimann, Kattra, Malatinszky, maurus, Nobilis pálinka, Ráspi, Tátrai, vida, Vylyan

← Három spanyol dáma Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!