• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Etruszk csillagok

2011-05-31 ● Kántor Endre

A Castello del Terriccio bődületes méretű, múltú és minőségű műintézmény, mely elsősorban nemzetközi piacra dolgozik. A borok tiszták, érthetőek, és nem kimondottan toszkánok, persze mégis azok.

Toszkán tájakon kalandozunk megint, illetve kalandoztunk még Veronában, csak valahogy nem kerültek elő eddig a jegyzetek. A Castello del Terriccio Pizától délkeletre található, az ültetvények egykori etruszk földön vannak. Az etruszkok a talajból vasércet és rezet bányásztak erre, meg hát persze szőlőt is műveltek, mi mást. Ezek az ásványok aztán eléggé meghatározzák a borok ízvilágát, csakúgy,. tartják a birtok tulajdonosai, mint a közeli eukaliptuszültetvények, melyek érezhetően átadják illatvilágukat a boroknak. (Bár nem állítom, hogy ezt a folyamatot teljesen érteném, ill. hogy egyáltalán készen állok-e elfogadni, az biztos, hogy lehet benne valami, mert több ausztrál borban (elsősorban Barossa Valley) éreztem erőteljesen eukaliptusz illatot.)

Ami azonban biztosan meghatározó: a Tirrén-tenger közelsége, az innen érkező sós levegőjű szelek, illetve az ültetvények délnyugati fekvése. Koncentrált, karakteres borok kerülnek ki innen, az eglsz birtok természetvédelmi terület, ahol visszafogták a mezőgazdaságot ? a szőlőművelés kivételével, persze ? és át (vissza) engedték a helyi flórának és faunának. Így aztán van itt minden vadon a fácántól a szarvasig, ezek szabadon csatangolnak.

Maga a birtok története (azon túl, hogy már az etruszkok is ? különben innen a pincészet emblémája, az etruszk csillag) vagy fél évezredre nyúlik vissza, a 18. században a lengyel Poniatowski herceg vette meg, majd az első világháborút követően tőle Serafini Ferri gróf. Ma is a család kezében van, Gian Annibale Rossi di Medelana Serafini Ferri irányítása alatt. Van is mit irányítani, a legtöbb magyar borvidéknél nagyobb a terület, összesen 4200 hektár. Ez nem mind szőlő, termelnek bioélelmiszert, gabonát, takarmányt, olívaolajt is ? de azért a szőlőre is marad bőven.

Sassi Rosa 2010

Illatra nem túl erőteljes, friss gyümölcsös. Inkább szájban robban nagyot, itt azonban semmi nincs benne a syrah fűszerességéből. Nagyon szép rozé, a pirosbogyósokat az egyáltalán nem rövid lecsengésben gránátalma és grapefruit követi. 10 euró.

Con Vento 2009

SavBlanc és viognier. Brutál átható illat, nagyon érett olajos folyású bor. Elsőre aszalt almás és körtebefőttes jegyek jönnek. Izgalmas kontraszt az illat és íz között. Ízben a koncentráció miatt édességérzet jön, pedig csontszáraz a bor. Virágok, érett fehérhúsú gyümölcsök, citrus és grapefruit a szájban, marmelád a végén. Tetszett. 10 euró.

Rondinaia 2008

Chardonnay és viognier. Zártabb illattal nyit, aztán a Viognier érett jegyei törnek elő. Szájban a kellemes pink grépfrútos kesernye mellett egy édes vonal kíséri végig a kortyot. Nagyobb test, közepes lecsengés, rendkívüli harmónia. 11 euró.

Tassinaia 2007

Eddig helyi szőlővel nem találkoztunk, nemzetközi dominancia volt. Ebben a borban jelenik meg a sangiovese, harmad merlot-val és harmad cabsavval keverve. 12 hónapot töltött 2-3 éves tölgyfahordókban. Buja illat, friss piros és feketebogyós gyümölcsök és fűszerek. Szájban is ezek jönnek, de azonnal odavág a rengeteg tannin is, mely végigkíséri a kortyot. Ennek még érnie kell a palackban vagy öt évet minimum. 18 euró.

Castello del Terriccio 2006

Syrah és petit verdot, 18 hónapos francia tölgyfahordós érleléssel. Nagyon átható érett gyümölcsös, már-már szárított és aszalt gyümölcsös illat. A tulajok szerint valszeg a legjobb évjárata volt a CdT-nek. Itt is rengeteg a tannin, de nagyon bársonyos. Az egészre jellemző a harmónia, elegancia. Főleg feketebogyósok (szeder, feketeribizke) és csoki plusz rengeteg fűszer. 40 euró.

Lupicaia 2007

85% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5% petit verdot. A pincészet csúcsbora, kimondottan Allier hordóban érlelik 18 hónapig. Hallatlan eleganica, kifinomultság, időbe telik lehámozni róla a sok réeteget. A tannin bőven jelen van itt is, de olyan szépen besimul, hogy alig lehet észrevenni, csak, ha külön odafigyelünk. Nagy test, sok sav, hosszú lecsengés, 30 éves ültetvényekről, alacsony terméshozammal. Feketecseresznye, szeder, csoki, parfümös virágok, és szájban szépen teret nyerő sós-ásványosság. Ez tetszett a legjobban. 60 euró.

Címkék: cabernet sauvignon, Castello del Terriccio, Con Vento, Lupicaia, merlot, olasz, petit verdot, Rondinaia, Sangiovese, Sassi Rosa, syrah, Tassinaia, Toscana, toszkán, Vinitaly, vinitaly 2011, Viognier

← Történelmi tokajik tesztje Chateau Cloche Tokaji Furmint 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!