• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Etruszk csillagok

2011-05-31 ● Kántor Endre

A Castello del Terriccio bődületes méretű, múltú és minőségű műintézmény, mely elsősorban nemzetközi piacra dolgozik. A borok tiszták, érthetőek, és nem kimondottan toszkánok, persze mégis azok.

Toszkán tájakon kalandozunk megint, illetve kalandoztunk még Veronában, csak valahogy nem kerültek elő eddig a jegyzetek. A Castello del Terriccio Pizától délkeletre található, az ültetvények egykori etruszk földön vannak. Az etruszkok a talajból vasércet és rezet bányásztak erre, meg hát persze szőlőt is műveltek, mi mást. Ezek az ásványok aztán eléggé meghatározzák a borok ízvilágát, csakúgy,. tartják a birtok tulajdonosai, mint a közeli eukaliptuszültetvények, melyek érezhetően átadják illatvilágukat a boroknak. (Bár nem állítom, hogy ezt a folyamatot teljesen érteném, ill. hogy egyáltalán készen állok-e elfogadni, az biztos, hogy lehet benne valami, mert több ausztrál borban (elsősorban Barossa Valley) éreztem erőteljesen eukaliptusz illatot.)

Ami azonban biztosan meghatározó: a Tirrén-tenger közelsége, az innen érkező sós levegőjű szelek, illetve az ültetvények délnyugati fekvése. Koncentrált, karakteres borok kerülnek ki innen, az eglsz birtok természetvédelmi terület, ahol visszafogták a mezőgazdaságot ? a szőlőművelés kivételével, persze ? és át (vissza) engedték a helyi flórának és faunának. Így aztán van itt minden vadon a fácántól a szarvasig, ezek szabadon csatangolnak.

Maga a birtok története (azon túl, hogy már az etruszkok is ? különben innen a pincészet emblémája, az etruszk csillag) vagy fél évezredre nyúlik vissza, a 18. században a lengyel Poniatowski herceg vette meg, majd az első világháborút követően tőle Serafini Ferri gróf. Ma is a család kezében van, Gian Annibale Rossi di Medelana Serafini Ferri irányítása alatt. Van is mit irányítani, a legtöbb magyar borvidéknél nagyobb a terület, összesen 4200 hektár. Ez nem mind szőlő, termelnek bioélelmiszert, gabonát, takarmányt, olívaolajt is ? de azért a szőlőre is marad bőven.

Sassi Rosa 2010

Illatra nem túl erőteljes, friss gyümölcsös. Inkább szájban robban nagyot, itt azonban semmi nincs benne a syrah fűszerességéből. Nagyon szép rozé, a pirosbogyósokat az egyáltalán nem rövid lecsengésben gránátalma és grapefruit követi. 10 euró.

Con Vento 2009

SavBlanc és viognier. Brutál átható illat, nagyon érett olajos folyású bor. Elsőre aszalt almás és körtebefőttes jegyek jönnek. Izgalmas kontraszt az illat és íz között. Ízben a koncentráció miatt édességérzet jön, pedig csontszáraz a bor. Virágok, érett fehérhúsú gyümölcsök, citrus és grapefruit a szájban, marmelád a végén. Tetszett. 10 euró.

Rondinaia 2008

Chardonnay és viognier. Zártabb illattal nyit, aztán a Viognier érett jegyei törnek elő. Szájban a kellemes pink grépfrútos kesernye mellett egy édes vonal kíséri végig a kortyot. Nagyobb test, közepes lecsengés, rendkívüli harmónia. 11 euró.

Tassinaia 2007

Eddig helyi szőlővel nem találkoztunk, nemzetközi dominancia volt. Ebben a borban jelenik meg a sangiovese, harmad merlot-val és harmad cabsavval keverve. 12 hónapot töltött 2-3 éves tölgyfahordókban. Buja illat, friss piros és feketebogyós gyümölcsök és fűszerek. Szájban is ezek jönnek, de azonnal odavág a rengeteg tannin is, mely végigkíséri a kortyot. Ennek még érnie kell a palackban vagy öt évet minimum. 18 euró.

Castello del Terriccio 2006

Syrah és petit verdot, 18 hónapos francia tölgyfahordós érleléssel. Nagyon átható érett gyümölcsös, már-már szárított és aszalt gyümölcsös illat. A tulajok szerint valszeg a legjobb évjárata volt a CdT-nek. Itt is rengeteg a tannin, de nagyon bársonyos. Az egészre jellemző a harmónia, elegancia. Főleg feketebogyósok (szeder, feketeribizke) és csoki plusz rengeteg fűszer. 40 euró.

Lupicaia 2007

85% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5% petit verdot. A pincészet csúcsbora, kimondottan Allier hordóban érlelik 18 hónapig. Hallatlan eleganica, kifinomultság, időbe telik lehámozni róla a sok réeteget. A tannin bőven jelen van itt is, de olyan szépen besimul, hogy alig lehet észrevenni, csak, ha külön odafigyelünk. Nagy test, sok sav, hosszú lecsengés, 30 éves ültetvényekről, alacsony terméshozammal. Feketecseresznye, szeder, csoki, parfümös virágok, és szájban szépen teret nyerő sós-ásványosság. Ez tetszett a legjobban. 60 euró.

Címkék: cabernet sauvignon, Castello del Terriccio, Con Vento, Lupicaia, merlot, olasz, petit verdot, Rondinaia, Sangiovese, Sassi Rosa, syrah, Tassinaia, Toscana, toszkán, Vinitaly, vinitaly 2011, Viognier

← Történelmi tokajik tesztje Chateau Cloche Tokaji Furmint 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!