A Castello del Terriccio bődületes méretű, múltú és minőségű műintézmény, mely elsősorban nemzetközi piacra dolgozik. A borok tiszták, érthetőek, és nem kimondottan toszkánok, persze mégis azok.
Toszkán tájakon kalandozunk megint, illetve kalandoztunk még Veronában, csak valahogy nem kerültek elő eddig a jegyzetek. A Castello del Terriccio Pizától délkeletre található, az ültetvények egykori etruszk földön vannak. Az etruszkok a talajból vasércet és rezet bányásztak erre, meg hát persze szőlőt is műveltek, mi mást. Ezek az ásványok aztán eléggé meghatározzák a borok ízvilágát, csakúgy,. tartják a birtok tulajdonosai, mint a közeli eukaliptuszültetvények, melyek érezhetően átadják illatvilágukat a boroknak. (Bár nem állítom, hogy ezt a folyamatot teljesen érteném, ill. hogy egyáltalán készen állok-e elfogadni, az biztos, hogy lehet benne valami, mert több ausztrál borban (elsősorban Barossa Valley) éreztem erőteljesen eukaliptusz illatot.)
Ami azonban biztosan meghatározó: a Tirrén-tenger közelsége, az innen érkező sós levegőjű szelek, illetve az ültetvények délnyugati fekvése. Koncentrált, karakteres borok kerülnek ki innen, az eglsz birtok természetvédelmi terület, ahol visszafogták a mezőgazdaságot ? a szőlőművelés kivételével, persze ? és át (vissza) engedték a helyi flórának és faunának. Így aztán van itt minden vadon a fácántól a szarvasig, ezek szabadon csatangolnak.
Maga a birtok története (azon túl, hogy már az etruszkok is ? különben innen a pincészet emblémája, az etruszk csillag) vagy fél évezredre nyúlik vissza, a 18. században a lengyel Poniatowski herceg vette meg, majd az első világháborút követően tőle Serafini Ferri gróf. Ma is a család kezében van, Gian Annibale Rossi di Medelana Serafini Ferri irányítása alatt. Van is mit irányítani, a legtöbb magyar borvidéknél nagyobb a terület, összesen 4200 hektár. Ez nem mind szőlő, termelnek bioélelmiszert, gabonát, takarmányt, olívaolajt is ? de azért a szőlőre is marad bőven.
Sassi Rosa 2010
Illatra nem túl erőteljes, friss gyümölcsös. Inkább szájban robban nagyot, itt azonban semmi nincs benne a syrah fűszerességéből. Nagyon szép rozé, a pirosbogyósokat az egyáltalán nem rövid lecsengésben gránátalma és grapefruit követi. 10 euró.
Con Vento 2009
SavBlanc és viognier. Brutál átható illat, nagyon érett olajos folyású bor. Elsőre aszalt almás és körtebefőttes jegyek jönnek. Izgalmas kontraszt az illat és íz között. Ízben a koncentráció miatt édességérzet jön, pedig csontszáraz a bor. Virágok, érett fehérhúsú gyümölcsök, citrus és grapefruit a szájban, marmelád a végén. Tetszett. 10 euró.
Rondinaia 2008
Chardonnay és viognier. Zártabb illattal nyit, aztán a Viognier érett jegyei törnek elő. Szájban a kellemes pink grépfrútos kesernye mellett egy édes vonal kíséri végig a kortyot. Nagyobb test, közepes lecsengés, rendkívüli harmónia. 11 euró.
Tassinaia 2007
Eddig helyi szőlővel nem találkoztunk, nemzetközi dominancia volt. Ebben a borban jelenik meg a sangiovese, harmad merlot-val és harmad cabsavval keverve. 12 hónapot töltött 2-3 éves tölgyfahordókban. Buja illat, friss piros és feketebogyós gyümölcsök és fűszerek. Szájban is ezek jönnek, de azonnal odavág a rengeteg tannin is, mely végigkíséri a kortyot. Ennek még érnie kell a palackban vagy öt évet minimum. 18 euró.
Castello del Terriccio 2006
Syrah és petit verdot, 18 hónapos francia tölgyfahordós érleléssel. Nagyon átható érett gyümölcsös, már-már szárított és aszalt gyümölcsös illat. A tulajok szerint valszeg a legjobb évjárata volt a CdT-nek. Itt is rengeteg a tannin, de nagyon bársonyos. Az egészre jellemző a harmónia, elegancia. Főleg feketebogyósok (szeder, feketeribizke) és csoki plusz rengeteg fűszer. 40 euró.
Lupicaia 2007
85% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5% petit verdot. A pincészet csúcsbora, kimondottan Allier hordóban érlelik 18 hónapig. Hallatlan eleganica, kifinomultság, időbe telik lehámozni róla a sok réeteget. A tannin bőven jelen van itt is, de olyan szépen besimul, hogy alig lehet észrevenni, csak, ha külön odafigyelünk. Nagy test, sok sav, hosszú lecsengés, 30 éves ültetvényekről, alacsony terméshozammal. Feketecseresznye, szeder, csoki, parfümös virágok, és szájban szépen teret nyerő sós-ásványosság. Ez tetszett a legjobban. 60 euró.