• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fabro profil 2013 tavaszán

2013-04-15 ● borravalo.hu

A Tolnai Borvidék a Pannon Borrégió (Villány, Szekszárd, Pécs-Mecsekalja és Tolna) legnagyobb területű borvidéke, mégis keveset hallunk róluk. Pedig van élet 1998 után is (akkor lett leválasztva a Szekszárdi Borvidékről, melynek korábban a Völgységi körzete volt, de az atomerőmű és egyéb félelmek elővetették az illetékesekkel a térkép-szikét).

Területe tizenegyezer hektár, amiből jelenleg kevesebb, mint háromezer van beültetve, pedig bő kétszer ennyi első osztályba sorolt szőlős található itt. Földrajzilag a Tolnai-dombságon és a Mezőföld délkeleti részén terül el, Szekszárdhoz hasonló adottságú, löszös talajú, északon kissé csapadékosabb-hűvösebb, délen melegebb és szárazabb klímával.

Mostanában többször számoltam be tolnai mozgásokról, a déli „nagyok” árnyékában tevékenykedő, stabil minőséget nyújtó pincékről. Ilyen a Fabro Pince is Pakson (ugye a paksi siller, mint műfaj mindenkinek megvan?) A pince tulajdonosa Kovács Sándor (a Kovács olaszul fabro, a magyar helyett idegen hangzású névválasztás kézenfekvő, ha tudjuk, hogy a gazda szereti a talján életérzést).

Ha betévedünk a honlapra látjuk, hogy nem kispályás helyről van szó, nagy és rendezett a helyszín, valamint hangsúlyt fektetnek a vendéglátásra, borturizmusra is. Vegyünk egy gyors áttekintést, miket kóstoltam Fabroéktól.

Chardonnay 2012

A Prestige Reserve TOP10 Újborának egyike, csavarzárral, tizenhármas alkohollal. Szinte víztiszta citromszínű bor, maradt benne egy kis széndioxid is. Reduktív, lendületes, nyárias illat almával. Szájban is hozza az almát, egy kis fűszerrel tarkítva. Egydimenziós, de jó ivású bor, alacsony savval, karcsú testtel és igen visszafogott alkoholérzettel. Én akár egy ujjnyi szódával is meg merném bolondítani, de lehet, hogy csak az első tavaszi napsugarak vakítottak el.

Nozze Cuvée 2012

Fehér házasítás: főleg cserszegi és egy kicsi chardonnay. Érdekes illata van elsőre, zöldalmás, húsos, élesztős és picit fémes. Ebből hosszú távon csak a frissítő alma marad meg egy kicsi vajassággal (ez lesz a chardonnay valószínűleg). A korty citrikus, fanyar, bő savval, lime-al, savanyúcukorral. Lecsengése nem túl hosszú, viszont hőségnapokra kiváló ital lehet.

Siller 2012

A szokásos siller-színnél kissé halványabb, rozésabb. Mondhatni pink, de ez rossz meghatározás. Az illat édes, tutti-fruttis és őszibarackos. A korty már inkább fűszeres, de van benne egy kis édesség (vajon ez a stíl, vagy tényleg maradt egy kis cukor?). Könnyű és populáris, talán a rozéhoz közelebb álló ital, de valami nem túl agyonfűszerezett, magyaros ételt is simán lebírna.

Kékfrankos 2012

Még bíbor reflexeket mutat, mondjuk kékfrankos, tehát lehet, hogy így is marad. Illatában sok túlérett, piros bogyós gyümölcs, meleg karakterrel. Szájban a jó savgerinc tűnik fel elsőre, kiegyensúlyozott, közepest éppen elérő test és lecsengés. Tannin alig. Sok lakkos, sötétvörös gyümölcs, szegfűszeg, meggykompót. Ez is egy klassz, egyszerű, jó árú bor.

Salut 2012

Gyöngyöző siller, kékfrankos-zweigelt-merlot bázison, a most divatos frizzantés palackban. Technopiros színű, az illata is friss piros bogyós gyümölcsöket mutat. Érintésnyi édesség itt is van az illatban, egy kis szegfűborssal. A széndioxidot szinte nem is érezni benne. Light minden, a test, az alkohol, a sav is. A habzó siller ötletét támogatom, sajnos az íze igen gyorsan távozik a szájból.

Cabernet Sauvignon 2011

Konyhai fűszeres, friss, meleg tónusú illat sok borssal és némi csokival, zöldességgel. Szájban rapid savak, puha-roppanós szilva, csokis hordó, merlot-jellegű gyümölcsök és lágy tannin. Ez a bor is hozza az elvárhatót, tiszta, nem túl bonyolult.

Összefoglalva elmondható, hogy tiszta, sallangmentes, jó ivású borokat kaptam a poharamba. Nem komplex, vagy testes tételek ezek, de szerencsére már sem az újhordós, sem a túlérett-túlextrahált divat nem fogja elkapni őket, ráadásul a közepes szekszárdi árszint alatt van tartva minden, pedig egy összevetésbe oda merném tenni ezeket a paksiakat is. Ha délre megyünk bortúrázni, érdemes odafele-visszafele beiktatni egy délutánt itt is.

Címkék: 2011, 2012, cabernet sauvignon, chardonnay, Fabro, Fabro Pince, kékfrankos, Kovács Sándor, nozze, Paks, Pannon Borrégió, salut, siller

← Maurer Szerémi Kadarka Siller 2012 Bálint Pince Somlói Juhfark 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!