• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Feiszt Sub Rosa Syrah Rozé 2012

2013-10-17 ● Kántor Endre

Semmilyen figyelmeztető felirat nincs a címkén, hogy ezt a bort annak kerülnie érdemes, aki egy rozéra vágyik. Ráadásul, még rozé is. Elvileg.

Gyakorlatilag azonban csak annyit merhetünk állítani, hogy ez a bor rozé eljárással készült. De hogy nem rozé, legalábbis a hétköznapi értelemben, az biztos. Előre bocsátom, hogy vannak fenntartásaim a shiraz eredetmítosszal, itt mégis azt kell mondanom, hogy a hátcímkén találó Samszu’d-Dín Muhammad Háfiz XIV. századi, Siráz városából származó perzsa misztikus költő idézete, kinek költészete a szerelemtől, miszticizmustól és szúfi hagyományoktól tobzódik. Siráz rózsája (sic!) című könyve egyébként itt kapható, a hátcímkén található idézet alapját adó teljes vers és a költő más versei itt olvashatók.

Ezek után érdemes azért leszögezni, hogy sajnos, a tények makacs dolgok, és a syrah, nem Perzsiából származik, de nem ám, ahogy azt a UC Davis szőlészeti helyszínelői DNS-vizsgálattal megállapították a 90-es években, hanem a Rhone-völgyi dureza és a savoy-i mondeuse blanc gyermeke, és bölcsője a Rhone-völgy délnyugati tartomány. Anno főként grenache-al és mourvedre-el keverték.

De térjünk rá a borra! Egy apró nyom, mely árulkodhat a természetéről, a pontosan feljegyzett 14,3%-os alkohol. Az Alsónánán termett szőlőt tavaly igen érett állapotban szedhették, hogy ilyet produkált. A beavatottaknak tán a lazacba hajló szín is némi támpont lehet arra, hogy itt nem érdemes tutti-fruttit és frissen szedett epret keresni az illatban. Találni viszont keleti fűszereket és borsot, érett, lekvárosba hajló pirosbogyósokat, és parfümös virágokat (pl. rózsát) ? de lehet, hogy itt már Háfiz hatása alatt voltam. Az alkoholnak jó támaszt jelent a sav, melyből van bőven, a zamat pedig a korty végén is rendületlenül kitart. Ha van valóban férfias rozé, akkor ez az ? 1900 forint körüli áron pedig óriási vétel, figyelembe véve, hogy szőlészeti, kultúrtörténeti, irodalmi, filozófiai és földrajzi utazást is kapunk a pénzünkért. 4 csillag, masszívan.

Címkék: 2012, 4 csillag, Feiszt, Rozé, Sub Rosa, syrah, Szekszárd

← Takler Syrah Reserve 2009 Szabó Pincészet Somlói Juhfark 2005 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!