• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Feiszt Sub Rosa Syrah Rozé 2012

2013-10-17 ● Kántor Endre

Semmilyen figyelmeztető felirat nincs a címkén, hogy ezt a bort annak kerülnie érdemes, aki egy rozéra vágyik. Ráadásul, még rozé is. Elvileg.

Gyakorlatilag azonban csak annyit merhetünk állítani, hogy ez a bor rozé eljárással készült. De hogy nem rozé, legalábbis a hétköznapi értelemben, az biztos. Előre bocsátom, hogy vannak fenntartásaim a shiraz eredetmítosszal, itt mégis azt kell mondanom, hogy a hátcímkén találó Samszu’d-Dín Muhammad Háfiz XIV. századi, Siráz városából származó perzsa misztikus költő idézete, kinek költészete a szerelemtől, miszticizmustól és szúfi hagyományoktól tobzódik. Siráz rózsája (sic!) című könyve egyébként itt kapható, a hátcímkén található idézet alapját adó teljes vers és a költő más versei itt olvashatók.

Ezek után érdemes azért leszögezni, hogy sajnos, a tények makacs dolgok, és a syrah, nem Perzsiából származik, de nem ám, ahogy azt a UC Davis szőlészeti helyszínelői DNS-vizsgálattal megállapították a 90-es években, hanem a Rhone-völgyi dureza és a savoy-i mondeuse blanc gyermeke, és bölcsője a Rhone-völgy délnyugati tartomány. Anno főként grenache-al és mourvedre-el keverték.

De térjünk rá a borra! Egy apró nyom, mely árulkodhat a természetéről, a pontosan feljegyzett 14,3%-os alkohol. Az Alsónánán termett szőlőt tavaly igen érett állapotban szedhették, hogy ilyet produkált. A beavatottaknak tán a lazacba hajló szín is némi támpont lehet arra, hogy itt nem érdemes tutti-fruttit és frissen szedett epret keresni az illatban. Találni viszont keleti fűszereket és borsot, érett, lekvárosba hajló pirosbogyósokat, és parfümös virágokat (pl. rózsát) ? de lehet, hogy itt már Háfiz hatása alatt voltam. Az alkoholnak jó támaszt jelent a sav, melyből van bőven, a zamat pedig a korty végén is rendületlenül kitart. Ha van valóban férfias rozé, akkor ez az ? 1900 forint körüli áron pedig óriási vétel, figyelembe véve, hogy szőlészeti, kultúrtörténeti, irodalmi, filozófiai és földrajzi utazást is kapunk a pénzünkért. 4 csillag, masszívan.

Címkék: 2012, 4 csillag, Feiszt, Rozé, Sub Rosa, syrah, Szekszárd

← Takler Syrah Reserve 2009 Szabó Pincészet Somlói Juhfark 2005 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!