• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fél lábbal Chilében

2012-03-05 ● borravalo.hu

Sokat gondolkoztam azon, hogy mivel kezdjem: sopánkodjak, vagy áradozzak. Sopánkodjak azon, hogy nálunk nem működik a marketing fele ennyire sem, vagy azon, hogy minőségben és árban versenyképes termékek szűkítik tovább a magyar bor piacát? Áradozzak arról, hogy milyen viszonylagos lazasággal „összedobtak” egy harminc napos programsorozatot a szervezők, ami mögé szintén viszonylagos lazasággal odaáll Chile igazán szimpatikus magyarországi nagykövete, Rodrigo Nieto Maturana?

Egyiket sem teszem, megpróbálok inkább objektív maradni. Tehát van egy Chile Wein Import nevű társaság, akik – nem találnátok ki! ? borokat importálnak Chiléből. A helyi, amúgy sem gyenge marketingerőkkel és a nagykövetséggel megtámogatva mutatják be nekünk Chile értékeit.

Nem csupán a borét, mert a programsorozatban lesznek filmvetítések, kiállítások, szombat esti bulik is. A nagykövet úr és az ügyvezető (José Francisco Lattes Zubicueta, aki olyan jól beszél magyarul, hívhatnák Lantos Józsefnek is) köszöntőjéből a lényeg az, hogy szeretnének a kultúrájukból adni egy darabot, ami ezen az íven sikerülni is fog.

A beszédek után falatkák és a szortiment egy részének kóstolása következett.

Pár szóban a borokról. Az újvilágiakat általában fenntartással kezelem (általánosítás, hiba, tudom), de sokszor tapasztalom az egyszerűen azonosítható (csinált) jegyeket és az élelmiszeripari hozzáállást.

Ez csak kis részben volt igaz (talán a cabsav-syrah rozé volt egyedül kissé idegen, plasztik, ugyanakkor nagyon fogyasztóbarát, gyümölcsös és kirobbanó, ha nem vájttorkúskodunk). Egyébként sem koncentrálnak a nagyokra, kis „családi” pincéket hoztak el (a pár tízezer palack és néhány száz hektár jelenti a családi volument).

Izgalmas volt a Villard Estate sauvignon blanc-ja, talán a sorban a legizgalmasabb: nem volt semmi harsogó, fajélesztős csalánkoktél, visszafogott illat és jó szerkezet, izgalmas, érett gyümölcsös lecsengéssel.

A Vina Tarapaca Chardonnay az én ízlésemnek kissé túlságosan sokat találkozott tölggyel, ez a pörkölt, toastos, krémes karakter viszont nagyon piacossá teszi és ételekhez is könnyen párosítható. Talán a KNW chardonnay hasonítható hozzá, azt nagyon lelkesen fogadta a közönség.

A Vina Tres Palacios 2009-es carmenére kissé fiatal még, nem is túl bonyolult darab, még feküdnie kell, a Laura Hartwig Carmenére viszont hozza a szofisztikáltabb újvilágiak gyümölcsösségét, koncentrációját. Kifejezetten szép bor, aránytévesztéstől mentesen.

A falatkák közül a halas-hagymás (még a hagymával együtt sem borgyilkos), valamint az empanadas (tésztába csomagolt húsos batyu) ízlett a legjobban, amit a nagykövet úr felesége maga készített a társaságnak.

Volt egy piscóból (gyakorlatilag quebranta törköly) készült koktél is, amiről lemaradtam (vezettem, köpnöm kellett, koktélt meg nem köpködünk ki). Az illata izgalmas volt, úgyhogy valamelyik pisco-partyn biztosan feltűnök majd.

Kiknek javaslom részt venni valamelyik rendezvényen? Kísérletezőknek, a bor mellett más „művészeti” ágak iránt is érdeklődőknek, vagy simán a partyra vágyóknak (a Pisco night-ok állandó helyszíne szombatonként tudtommal a Boutique Bar). A dogmatikusok persze elutasítóak lesznek és bár fél lábbal én is közéjük tartozom, most fél lábbal Chiléhez is.

A részletes programsorozat itt.

Címkék: carmenere, Chile, Laura Hartvig, Pisco, quebranta, Újvilág, Villard Estate, Vina Tarapaca, Vina Tres Palacios

← Bodorka 2010 Egy jó édes Rioját? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!