• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Gőzmozdony fesztivál

2014-06-12 ● borravalo.hu

„Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszódik”, hanem Budapest belvárosában.

Péntek esti program nem is lehetne jobb ennél: összeszedni egy kedves ismerőst, aki szintén szeret mindent, ami erjed; elmenni egy helyre, ami többet kínál az italkultúrából, mint az utcavégi korcsma; majd habozás nélkül beleugrani egy All-Star gála kellős közepébe. A meghívottak:

Gőzmozdony-fesztivál-kettesben

Kilchoman Machir Bay

Krémes, tőzeges illat lágy vaníliával, melyet némi szegfű egészít ki. Az enyhén kátrányos füst mögül előbújik egy kis mangó. A korty tiszta, sós és elegánsan füstös, nem robban be a szájba, ezt hosszú barackos karamellás lecsengés követi.

Wilson & Morgan Bowmore 2000-11 Sherry Finish

Illatában körte, alma, cseresznye és leheletnyi fűszer. Kitölti a szájat, de picit nyersen. Lazán füstös, inkább a körtésség dominál a lecsengésben.

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Port Ellen 1982

Vibráló meggy, cseresznye, körte, sárgabarack leheletnyi füsttel, nagyon sűrű, de közel sem tolakodó illat. Egyáltalán nem érződik az alkoholtartalma, hatalmas roppanós cseresznye a szájban, szegfűvel, fahéjjal, sárgabarackkal. A vanília és a tőzeg gyönyörű harmóniában van a gyümölcsösséggel, percekig tartó lecsengésével teljesen elbűvöl.

Caol Ila Cask Strenght

Hordó erősségű tétel (61,3 %), természetesen érződik az alkoholtöbblet. (ezt mindenki kedve szerint hígítsa). Erősen tőzeges illat, sherrys jegyekkel. Szájban tőzegbomba, cseresznyével és vanília szufléval.

Mindegyik tétel Islay szigetéről származik, amely a Hebridák szigetcsoport tagja. Az egyedi karakterű, gyakran erőteljes tőzegeléséről elhíresült szigetnek nem véletlenül érdemes külön figyelmet szentelni. A sós tengeri levegő, a tőzeg és a hibátlan alapanyag garantálja, hogy különleges whisky kerül a pohárba. A Port Ellennek külön örültem, hiszen 1983-ban bezárt a lepárló desztilláló része, így ezek a tételek igazi ritkaságnak számítanak, és horror árakon bukkannak fel gyűjtők között. Lucky day.

Címkék: Bowmore, caol ila, Gordon & MacPhail, Islay, Kilchoman, Machir Bay, Port Ellen, single malt, skócia, skótwhisky, tőzeg, whiskey, Whisky, Wilson & Morgan

← Tomintoul 12 Years Sherry Finish Hennessy: friss, Fine-om →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!