• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Gőzmozdony fesztivál

2014-06-12 ● borravalo.hu

„Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszódik”, hanem Budapest belvárosában.

Péntek esti program nem is lehetne jobb ennél: összeszedni egy kedves ismerőst, aki szintén szeret mindent, ami erjed; elmenni egy helyre, ami többet kínál az italkultúrából, mint az utcavégi korcsma; majd habozás nélkül beleugrani egy All-Star gála kellős közepébe. A meghívottak:

Gőzmozdony-fesztivál-kettesben

Kilchoman Machir Bay

Krémes, tőzeges illat lágy vaníliával, melyet némi szegfű egészít ki. Az enyhén kátrányos füst mögül előbújik egy kis mangó. A korty tiszta, sós és elegánsan füstös, nem robban be a szájba, ezt hosszú barackos karamellás lecsengés követi.

Wilson & Morgan Bowmore 2000-11 Sherry Finish

Illatában körte, alma, cseresznye és leheletnyi fűszer. Kitölti a szájat, de picit nyersen. Lazán füstös, inkább a körtésség dominál a lecsengésben.

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Port Ellen 1982

Vibráló meggy, cseresznye, körte, sárgabarack leheletnyi füsttel, nagyon sűrű, de közel sem tolakodó illat. Egyáltalán nem érződik az alkoholtartalma, hatalmas roppanós cseresznye a szájban, szegfűvel, fahéjjal, sárgabarackkal. A vanília és a tőzeg gyönyörű harmóniában van a gyümölcsösséggel, percekig tartó lecsengésével teljesen elbűvöl.

Caol Ila Cask Strenght

Hordó erősségű tétel (61,3 %), természetesen érződik az alkoholtöbblet. (ezt mindenki kedve szerint hígítsa). Erősen tőzeges illat, sherrys jegyekkel. Szájban tőzegbomba, cseresznyével és vanília szufléval.

Mindegyik tétel Islay szigetéről származik, amely a Hebridák szigetcsoport tagja. Az egyedi karakterű, gyakran erőteljes tőzegeléséről elhíresült szigetnek nem véletlenül érdemes külön figyelmet szentelni. A sós tengeri levegő, a tőzeg és a hibátlan alapanyag garantálja, hogy különleges whisky kerül a pohárba. A Port Ellennek külön örültem, hiszen 1983-ban bezárt a lepárló desztilláló része, így ezek a tételek igazi ritkaságnak számítanak, és horror árakon bukkannak fel gyűjtők között. Lucky day.

Címkék: Bowmore, caol ila, Gordon & MacPhail, Islay, Kilchoman, Machir Bay, Port Ellen, single malt, skócia, skótwhisky, tőzeg, whiskey, Whisky, Wilson & Morgan

← Tomintoul 12 Years Sherry Finish Hennessy: friss, Fine-om →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!