• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Három spanyol dáma

2011-05-20 ● Kántor Endre

Nem olcsó borok ezek, de nem tévednek. Bennük van a nap, a föld és a nép. Ezek a buja dámák igazi telivérek, életrevaló és tapasztalt asszonyok. Ugyan intenzívek elsőre, de a pohárban tovább nyílnak, lehet őket percekig csócsálni. Spanyolország egy pohárban.

Szerencsés konstelláció állt fel nemrég a Villa Tolnaynál, ahol sok minden más mellett alkalmam nyílt megismerkedni Herbert Moserrel, kétszeres svájci sommelier bajnokkal. Ő hozta el az általa képviselt Abadia Retuerta három borát, melyekből azonnal kiderült, hogy lehet úgy is buja spanyol borokat készíteni, hogy azok felismerhetőek, egyediek, vonzóak legyenek, tudjanak is és mutassanak is.

A Bodegas Abadia Retuerta nem kis műintézmény, nem holmi kézműves spanyol pince, és nem családi vállalkozás. Vagy 220 hektáron gazdálkodnak, ennek ellenére korántsem ipari borászatról van szó, ahogyan ez a három bor is bizonyította. 75%-ban tempranillóval foglalkoznak, specialitásuk egy 100% petit verde bor, melyből csak 990 palack készül. (Ebbőlsajnos most nem volt.) Herbert Moser maga választotta ki a sorrendet, és adott némi támpontot kóstolás közben. Mindhárom bor 47 euróba kóstál.

Cabernet Sauvignon 2005

Intenzív illat, parfümös virágok, feketebogyós gyümölcsök (szeder), bors és némi vegetális felhang. Szájba véve brutális ízbomba, sav és tannin van bőven, de a csersav nagyon bársonyos és kerek. A savak hozzátesznek a feketebogyósokhoz egy kis citrusos, mandarinos ízt. Lecsengésben aszalt gyümölcsök és lekvárosság.

Tempranillo 2006

Fekete szín lila éllel. Nagyon gazdag illat és ízanyag itt is. Kicsit sok volt az alkohol, ez némileg rátelepedett az illatára, a test tartotta magát hozzá. Érett gyümölcsös, lekváros illat és íz, szilva, meggy, cseresznye. Nagy sav és tannin, nagy test. Lecsengésben is rengeteg édes meggy, kandírozott gyümölcs.

Syrah 2006

Nagyon mekeg, buja illat. Izgalmas animalitással kezd, húsos-sonkás illatvilággal. Ez rengeteg borsba csap át, amin keresztül jönnek elő az érett pirosbogyós gyümölcsök, puncsosság és málna szirup, majd mineralitás. Intenzív szájban is, de itt sokkal hűvösebb érzetet ad, nagyon koncentrált, extraktos anyag, a gyümölcsök után felüti a fejét egy sós ásványosság. Lecsengésében szép édeskés kesernye, gránátalmás ízvilág.

Köszönet Herbert Mosernek a bemutatóért, ezek után a Petit Verdét keresni fogom.

Címkék: Bodegas Abadia Retuerta, cabernet sauvignon, Herbert Moser, spanyol, spanyolország, syrah, Tempranillo

← Jásdi Csopaki Olaszrizling 2009 Élmények a Pincefesztről →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!