• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Hollóvár Somlói Furmint 2008

2011-02-14 ● borravalo.hu

Takács Lajost nem láttam a Furmint Februáron (vagy túl korán jöttem el, vagy ő rejtőzött megfelelően), ezért másnap este megérdemeltnek éreztem tőle is bontani valamit

Nem is akármit,a pozitív visszhangokat keltő 2008-as furmintját. Halvány arany bor néha citromos csillanásokkal, vastag és lassú lábakat rajzol. Ez a „megáll-benne-a-kanál” feeling orrban is átüt: petrolosság, tengeri só, vegeta, zöldfűszerek, szinte animalitásba hajló pikáns sajtos-füstösség (észak rhone-i biodinamikus syrah-k jóleső büdössége), erdei gomba. Nyoma sincs a szőlőnek. Szájba véve folytatódik a Somló-attack (vagy Lajos-attack?): só-só-só, pörkölt mandula, kenyérhéj valamint a pincére oly jellemző gyógyszeres mineralitás dögivel, végig az a gyógyvíz jellegű kesernyés sósság.

Olajos-nagy test és brutális koncentráció, tömör struktúra. „Puha szikárság” – írtam fel – mivel a nagy mennyiségű sav nem dörzsöl, viszont a bor szinte zsírosan kikeni az ember száját. A tizennégyes alkohol nem rúg labdába semmilyen szinten (balansz). Ugyanakkor ritkán érzem azt, hogy „ebből nehéz lenne meginni egy palackkal”, ez a bor mégis ilyen. Nehéz, fejtenivaló. A vad orgia egyébként másnapra szárított gyümölcsökké és bazaltos virágokká szelídül, illetve azokkal egészül ki, a szokatlan jegyek eltávoztak, ugyanakkor kicsit veszített a vibrálásból is.

Négy és fél csillag, de ehhez engedtessék meg itt egy rövid elméleti fejtegetés. Ez a stílus csak a „vájt torkúaknak” lehet elsőre szeretni való, a „laikusnak” szoknia kell. De nem leszek ennyire diszkriminatív (a laikus-nem laikus egy fals felosztás): egy ilyen szokatlan bor akkor is megosztó, ha szerintem magasabb szinten megvalósuló egyensúlyt mutat. Tehát csak ezért nem öt, és reméljük Takács úr a Hegyen marad.

Címkék: 2008, 4.5 csillag, furmint, Hollóvár, Somló, Takács, Takács Lajos

← Szászi Endre Szigligei Olaszrizling 2009 Kreinbacher Somlói 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!