Rohamléptekkel közeledik a húsvét, last minute mentsvárat építünk azoknak, akik még mindig nem tudják pontosan, mit szeretnének az asztalra tenni, vagy az irányt már tudják ugyan, de jó lenne valamit máshogy elkészíteni. Halászlé, borsos-tejfölös kalács, tojáspörkölt, medvehagymás quiche, cékla- és karalábésaláta, és füstölt hal pástétom.

Lévai Zsuzsival ebben az adásban a családi hagyományokat, klasszikus recepteket ill. friss tavaszi újdonságokat mutatunk be. A klasszikus bajai hallevet el lehet készíteni otthon is, erről már itt írtam részletesen, és megosztom a sárközi kerek-kalács receptjét is. Mellé egy hétköznapi, de sokak számára ismeretlen és a tojás miatt idekívánkozó étel, a tojáspörkölt került. Zsuzsi nem hazudtolta meg magát, friss, izgalmas, vegák számára is értékelhető recepteket hozott.
Itt lehet meghallgatni:
RECEPTEK:
Füstölt sonkás, medvehagymás quiche
Hozzávalók:
6-8 főre
Tésztához
10 dkg búzaliszt
10 dkg teljes kiörlésű liszt
15 dkg vaj
1 ek. tejföl
1 ek. só
1 tojás sárgája
Töltelék
2 dl tejszín
4 tojás + a megmaradt fehérje
só, bors, szerecsendió
főtt, füstölt sonka (amennyi jól esik)
1 marék medvehagyma
10 dkg fetasajt, vagy bármilyen maradék a hűtőből
A tészta alapanyagait robotgéppel, vagy kézzel összedolgozzuk, és egy piteformában
szétnyomkodjuk. 180 fokon 15 percig vakon sütjük (alufóliával kibélelve, lesúlyozva pl.
szárazbabbal), majd 5 percig simán.
Amíg a tészta sül elkészítjük a tölteléket: a tejszínt simára keverjük a tojásokkal és a
fűszerekkel. A medvehagymát a sonkával együtt kevés olajon megfuttatjuk és az elősütött
tésztában egyenletesen eloszlatjuk. Ráöntjük a tejszínes, tojásos keveréket, rámorzsoljuk a
fetasajtot és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (addig, amíg szép aranybarna nem lesz a
teteje).
Tojás saláta
Hozzávalók:
6-8 főre
10 db tojás
100 g tejföl
200 g majonéz
1-2 ek dijoni mustár
3 szál újhagyma
2 ek kapribogyó
só, bors
A tojásokat forrástól számítva 8 percig főzzük, meghámozzuk, és tetszőleges darabokra
vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, és a maradék hozzávalóval együtt elkeverjük, majd 1-2
órát állni hagyjuk a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Füstölt hal pástétom uborkával és kaporral
Hozzávalók:
4 főre
20 dkg füstölt busa, harcsa, vagy ponty
150 g tejföl
150 g majonéz
fél citrom leve
2 szál újhagyma
3 ek apróra vágott csemegeuborka
1 csokor friss kapor
só, bors
Amennyiben szálkás halat választottunk (pl. busa, ponty) a halat lemorzsoljuk szálkákról, a
zsírosabb, barnás részeket és a bőrt eltávolítjuk. A filézett haldarabokat összekeverjük a
tejföllel és a majonézzel majd botmixerrel átdolgozzuk, de nem pürésítjük teljesen. A
pástétom alapba keverjük a többi hozzávalót, sót csak a legvégén kóstolás után teszünk bele,
mivel a füstölt hal eleve sós, ezért érdemes óvatosan bánni a sóval.
Céklasaláta fetával és dióval
Hozzávalók:
4 főre
2 nagyobb cékla
200 g görög joghurt
10 dkg fetasajt
1 szál újhagyma
fél citrom leve
1 tk római kömény
1-2 ek extra szűz olíva olaj
10 dkg dió
1 csokor petrezselyem
só, bors
A céklákat kefével folyó vízben jó alaposan megtisztítjuk, de nem hámozzuk meg.
Megtöröljük őket és egyenként 1-1 darab alufóliára helyezzük, meglocsoljuk egy kevés olíva
olajjal és teljesen becsomagoljuk a fóliába. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és kb. 1 órán
keresztül sütjük a céklákat addig, amíg meg nem puhulnak. Amikor megsültek a céklák és
kihűltek meghámozzuk őket, majd vékony csíkokra szeleteljük (tetszőlegesen apróbbra is
vághatjuk). Miközben a diót serpenyőben, vagy sütőben megpirítjuk, összekeverjük a
joghurtot a citromlével és a fűszerekkel, felkarikázzuk az újhagymát és elkeverjük a céklával
és a morzsolt fetasajttal. A kész céklasalátát megszórjuk a pirított dióval, apróra vágott
petrezselyemmel és meglocsoljuk az olíva olajjal.
Karalábé saláta
Hozzávalók:
4 főre
3 közepes méretű karalábé
Öntet
80 g görög joghurt
80 g tejföl
50 g 20-30%-os tejszín
1 kis gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1-2 ek extra szűz olíva olaj
só, fehér bors
2 ek friss, aprított menta
1 csokor petrezselyem
Hámozzuk meg a karalábét és vágjuk 1,5 cm-es kockákra. Az öntet hozzávalóit (a
petrezselymet és mentát kivéve) jól keverjük el egy tálban, amikor homogén a szósz,
keverjük hozzá a karalábét és a felaprított friss fűszernövényeket, a végén pedig locsoljuk
meg extra szűz olívaolajjal.
Tejfölös-borsos kalács
A kalács tésztájához:
1/2 liter tej, 1 élesztő (5dkg-os), nem egész 1 kg liszt, 2-3 kanál cukor, 2 tojássárgája, kb.1,5 dl olaj (vagy zsír – pl. libazsír vagy tyúkzsír), kávéskanálnyi só
A tejfölös mártogatóhoz:
zsír vagy olaj, tejföl, őrölt bors, só
A langyos tejet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha az élesztő felfutott jöhet a többi hozzávaló: kisebb adag liszt, a tojások, a só, kevés olaj. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Ne tegyük bele egyben az összes lisztet, mert így jobban el lehet dolgozni a hozzávalókat. Fokozatosan annyi lisztet tegyünk bele, amennyit a tészta felvesz. Addig kell szép, lendületes kézmozdulatokkal dagasztani, amíg a tál falától a tészta el nem válik. Arra kell vigyázni, hogy a tészta könnyű, lágy maradjon. Letakarjuk és meleg helyen kb. fél órát kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ilyenkor már nem szabad gyúrni! Négy darabra vágjuk, kerek kalácsokat formázunk belőle, forgassuk meg a tésztát a tegelye körül, hogy szép tekert legyen. A tetejüket megkenjük tojással, és mehet a 170-180 fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 20 perc alatt szép pirosra sül. Miközben a kalácsok sülnek, elkészítjük a borsos-tejfölös mártást.
Olajat vagy zsírt melegítünk, beletesszük a tejfölt, sóval, borssal megszórjuk (borssal alaposan!) miközben forr. Kb. 2 bögre tejföl kell ennyi kalácshoz, de lehet többet készíteni, el fog fogyni! A sütőből kivett kalácsokat megforgatjuk a mártásban és félretesszük pihenni. Tálaláskor a maradék mártást mellé kínáljuk, mártogatni.
