• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Idén is mámor volt Bényén

2014-09-09 ● Kodela Mia

A Bor, mámor? Bénye idén is hozta a formát. Olyannyira, hogy a szervezők már a fesztivál után azzal szembesültek, hogy a 2015-ös esemény időpontjának kihirdetése előtt ? tehát pontos dátum ismerete nélkül is ? már foglalják a szállásokat az érdeklődök. Nem véletlenül: az idei erdőbényei dzsembori igen jól sikerült.

Augusztus közepén hatodik alkalommal változott szabadtéri fesztivállá a Tokaj-Hegyaljai borvidéken található kis falu, Erdőbénye. A falu két utcájában tucatnyi pincészet nyitott ki, emellett a koncertek, előadások, képzőművészet és gasztronómia is ugyanolyan fontos szerepet kapott, mint a bor.

A borászatok hangulatos helyszínül szolgáltak a programokhoz és a kötetlen borkóstoláshoz. A gyalog is könnyedén megközelíthető Béres birtokhoz kisbusszal is vitték fel a látogatókat, a Jakab pince provance-i hangulatú udvarán akár egész vasárnap elücsöröghettünk egy-egy furmint fröccsel a kezünkben, a Karádi-Berger igazi gyerekparadicsomot varázsolt a kertjébe homokozóval, játékokkal, babzsákokkal, függőággyal ? és a Halkakas bisztró halas finomságaival. A Budaházy-Fekete Kúriánál este falra vetített magyar népmese és tűz körül táncolás, a Gigerlinél többek között hajnali pezsgőzés és pétanque játék csalogatott. [De meg kell említenünk Homonna Attiláék sous vide grill tarjáját is, ami életünk egyik legjobbja volt ? A szerk.]

Nem volt hiány a különböző programokban: számos ismert és kevésbé ismert fellépő koncertjét hallgathatta a közönség; jazz, world, folk, kórus zene, DJ-k ? volt miből válogatni. Különböző foglalkozások a gyerekeknek, fotókiállítás, állatsimogató, részt lehetett venni jóga órán, akár hajnali pincelátogatáson. Borkóstolók, lovas kocsikázás, madarásztúra, helyismereti séták és még rengeteg más program, kinek mihez volt éppen kedve.

A gasztro kiállítókra sem lehetett panasz, többek között ott volt a debreceni IKON, Encsről az Anyukám mondta, a Sárga Borház, a Gróf Dégenfeld Kastélyszálló, az Espresso Embassy. Pestet a fent említett Halkakas étterem képviselte, akiknek a halburgere aratta a legnagyobb sikert. Zempléni sajtok a Gonda sajtműhely udvarán, és persze a helyiek által készített ételek. Sokáig emlékezni fogunk a Jakab pincénél reggelire kapott meleg, foszlós fonott kalácsra házi lekvárokkal és tejeskávéval. Ugyanitt frissen sült a kenyér és a tepertős pogácsa, töltött káposzta készült, és aranygaluska vaníliasodóval.

És persze a borok. Száraz és édes tokaji, Furmint és Hárslevelű, néhány különlegesség a pincék mélyéről, kóstoló adaggal vagy egész üveggel, tisztán vagy fröccsnek. Íme azok, melyek a kóstoltak közül legjobban tetszettek, kissé hevenyészett „fesztivál leírás” stílusban:

Vayi Frizzante 2013 Száraz, Furmint alapú habzó. Élénk, már-már harsány citrusossággal, és jó savszerkezettel. Kis méz, virágosság, kömény. Kellemes, jól iható tétel. Jó kezdés, bár lehetett volna hidegebb a kóstoláskor.

Vayi Noire 2012 Pinot noir szőlőből, a vörösbor errefelé nem kis meglepetés. Kis édesfűszer, vajasság, szamóca, piros bogyós gyümölcsök, füst. Jó az egyensúly, az alkohol mindössze 9%. Jó ivású, kevés tanninnal rendelkező vörösbor.

Vayi Száraz Muskotály 2013 Szőlő, keleti fűszerek, kömény, mandarin, fehérvirág. Érdekes aromák, szép savszerkezet, könnyed, elegáns bor.

Turján Furmint 2013 Elsőre tetszik, jó sav, frissesség, grapefruit, alma, ásványosság. Utána kis cseresség, kis zöldes érzet jött elő, zölddiós aroma. Amúgy kellemes, jól iható bor, a fiatalságának tudom be ezt a kis zavart.

Jakab Padi-hegy Furmint 2011 Alma, édesfűszer, grapefruit, ásvány, sósság, kis kesernye. Az alkohol 12%, élénk savak. Nem túl komplex, de ezzel együtt nagyon szép, jól iható bor, amit érdemes akár még eltenni.

Jakab Padi-hegy Furmint 2012 Édes karakter, édesfűszerek, fehérhúsú gyümölcsök, ásványosság. Az alkohol 13,5%, ami kicsit fűti, ehhez képest a sav nem elég éles. Viszont szép aromájú, kerek bor.

Jakab Padi-hegy Furmint 2009 Érett, komoly bor, olajos textúrával. Kis birs, virágosság, sós-ásványosság, körte, széna, selyemcukor, édesfűszer, határozott vaníliás aroma. Az alkohol itt nem ugrik ki (13,5%), szép, kerek bor. Abszolút kedvenc.

Ábrahám Kakasok Furmint 2013 Citrus, kis méz, halványan édesfűszerek, ásványosság. Erőteljes savak, határozott, friss bor.

Ábrahám Doxa Furmint 2013 Birs és méz, kis szénsav is van benne, és maradékcukor. Behízelgő tétel, jó savszerkezettel.

Csite Toplec Furmint 2012 Nagyon almás, határozott, szikár bor, kis édesfűszerességgel, szép ásványossággal. Jó az egyensúly, a hordó nem ül rá a borra, csak kerekíti azt.

Lent voltunk a fesztivál szinte teljes ideje alatt, mégis van olyan hely, ahová be sem néztünk, és bizony kihagytunk programokat is, úgyhogy jövőre lesz mit pótolni. Mondanám, hogy gyertek minél többen, és ne maradjatok le róla, de önző módon inkább olyannak akarom megőrizni ezt a fesztivált, mint ahogy most megismerhettem. Kicsinek, családiasnak, barátságosnak, szerethetőnek.

Na jó, azért csak gyertek?

Címkék: Ábrahám, Bor mámor Bénye, Csite, Erdőbénye, Halkakas, homonna, jakab, Tokaj, Turján, Vayi

← Simon Egri Bikavér 2012 M. Chapoutier Les Becasses Cote-Rotie 2001 Magnum →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!