• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Irtóztató méznyalás

2010-10-18 ● borravalo.hu

Igen érdekes kóstoló zajlott a múlt pénteken a Kempinskiben: a vérszagra méznyalók (firkászok, borkereskedők, sommelier-k) Mouton-Rotschildot, Chateau Margaux-t, Sassicaiát és Tignanellót kóstolhattak e szép őszi napon. Meg többféle Errazurizokat.

Mert az egész a chilei Errazuriz promó-akciója, mely pincészet szédítő tájon fekszik az Aconcagua és Casablanca völgyeiben és mára a legjobb chilei pincészetek közé emelkedett. A chileiek is megcsinálták azt, amit Steven Spurrier 1976-ban Párizsban, aki a legnevesebb óvilági, pontosabban bordói-burgundi borokat összeeresztette a Napa-völgyiekkel, melyek mind leverték a franciákat. Eduardo Chadwick úr, az Errazuriz elnöke 2004. január 23-án Berlinben összemérette a chilei borokat a nagy franciákkal és szupertoszkánokkal.

Nem tetszik kitalálni, mi történt: a vakkóstolók Vi?edo Chadwick-et hozták ki elsőnek. Chile nagy múltú borország, ahol a rézbányákon megtollasodó középosztály akkumulált tőkéit már a XIX. Században átöntögette a borba, bordói fajtaszerkezetben és stílben gondolkodva.

Ma Chilekábé 11. legjelentősebb borhatalom, 115 ezer hektárról dől a lé, a fontosabb ültetvények a Központi Völgy borvidékein találhatók, ez tkp Andok-hegyalja, melyet az óceán hűse illetve a hegyekből érkező hűvösség temperál, amúgy amaz innen leömlő olvadó hólével öntözik a tőkéket. Az Errazuriz ügyes kis promóciós vándorcirkusz keretében a glóbus különféle nagyvárosaiban eljátssza Berlin Tasting-et, a pincészet borait összekóstoltatva a világ legjobb vöröseivel, ami tényleg nagy élmény, mert e galaktikus szuperbrendek tényleg nagyon finomak.

Jóllehet a borvilág különböző pontjain fakadó vörösöket csócsálhattak a szerencsések, volt egy-két határozott közös vonása-nevezője a frcancia, toszkán és chilei boroknak. Feltűnő volt, hogy mind elegánsak vagy az elegancia felé tartó-fejlődő borok, nem egy sztereotip, vastag-lekváros újvilági kép vagy parkerizált Pomerol felé, ahogy egy ítész fogalmazott, mind valahogy szinte szikárnak tűntek.

És Chile, pontosabban az Errazuriz ebbe az elegáns, inkább karcsú szerkezetű, európaias iskolába illeszkedik. A tarka zsüri szétlőtt, mint egy sündisznóállás, végül a Robert Mondavi és Eduardo Chadwick kooperációjában kutyult Se?a 2006 lett az első, először én is őt tettem az élre, de amikor harmadszor kóstoltam és kis versenyt rendeztem a nálam első három pohár között, akkor visszacsúszott harmadiknak. A Parker-gyerek ugyanannyit adott rá, mint jómagam, azaz 95 pontot.

Viccesen didaktikus fekete ribizlis illat- és íz vonul végig a kortyon, vulkánboros impresszió sós-petrolos-gyümölcsös díszekkel, még ifjú cserekkel, karcsú és harmonikus szerkezet, 55% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 13% Petit Verdot, kis Carmen?re-rel és Cabernet Franc-nal balanszírozva-színezve.

Második a Kai 2007 lett, ami tiszta carmenere, fűszeres, intenzíven vegetális-gyümölcsös, jó savú, még fiatal itóka. A harmadik a Chadwick 2007, fekete, zárt, kicsit füstös-dohányos-kávés nagy anyag, itt is fekete ribizli, meggy, még fiatal, de már elegáns. A további sorrend:

Tignanello ?07,

Don Maximiano ?06

Cask 23/?06

Mouton-Rothschild ?07

Chateau Margaux ?07

La Cumbre ?06

Sassicaia ?07.

Magam a Don Maximianó-t raktam első helyre, mert bár nem ő volt a legelegánsabb-harmonikusabb, de a legnagyobb komplexitást, a legtöbb ízképvonalat itt tudtam detektálni (rőt, gazdag szilvás-aszaltszilvás-kátrányos, nagyon dohányos, intenzív illat, ugyanez tovább a telt kortyban, jó balansz, jó sav és mineralitás).

Megjegyezném még, hogy sírógörcsöt kaptam a Ch Margaux illatától: végtelen, hihetetlen, megunhatatlan szépség, orrá váltam, mint Gogol novellájában Kovaljov kistisztviselő és nagyon tetszett a mézes-gyantás illatú, animális érintésű, elegáns, őszies, érett nőre (kellemes negyvenes, ötletes ötvenes, sexy sixty) emlékeztető Mouton-Rothschild. Ajándék volt ez a nap.

Címkék: cask 23, chadwick, Chile, don maximiano, errazuriz, kai, la cumbre, Margaux, Mouton-Rothschild, Sassicaia, sena, tignanello

← Chateau de Fieuzal 2000 Domaine Courbis Saint-Joseph 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!