• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész

2008-09-22 ● borravalo.hu

Magyarországon forgat a Travel Channel, ki tudja mikor, de főleg miért jártak itt utoljára. Most azért jöttek, hogy két epizódot szánjanak miránk, méghozzá a magyar borról. Most jön a 40 millió forintos kérdés: na, kit kértek fel, hogy vezesse őket körbe? Bizony.

Stevie Kraft szép napra ébredt, csörgő telefonra, s midőn belészólt, hogy ?bunkó, én nyertem?, a vonal másik végéről Isabelle Legeron ? egy igazi bordzsedi ? szólott neki vissza. Hogy ezután hogy volt, mi történt, azt senki se tudhassa biztosan, csak azt, hogy a jó öreg Stevie most az ország borászatait járja egy csapat filmessel, akik fejükbe vették, hogy két epizódban megmutatják pár millió nézőnek a világon, milyen is a magyar bor. Hogy ez miként esik, hogy puffan majd, azt senki se tudhassa, de itt, a Borravaló hasábjain a forgatás napjairól olvashat a köz beszámolókat, a derék Kraft tollábúl, aki időt, pénzt és energiát nem sajnálva (na jó, pénzt azt igen) két hétig a nyugati tévések nyomkövetője.

1.       nap

A csapat a Ferihegyi landolás után rögvest a Balaton felé vette az irányt, ugyanis a vulkanikus fehér borok érdeklik őket, de nagyon. Isabelle Legeron azt mondta, azok után a borok után megy, amelyek érdekesek, izgalmasak, eredetiek, és főleg, helyiek. Helyi fajta, helyi terroir; hejehuja. A kezdet rögtön egy vulkáncsata volt a két hegy: a Somló és a Badacsony között. Időközben a petrolmérnök végzettségű Szeremley Lászlótól megtudhattuk azt is, hogy nem is olyan biztos, hogy ezek a hegyek direkt vulkánok voltak, lehet, hogy tenger alatti (Pannon-tenger, hohohó) kitörések nyomán alakultak ki a bazaltkúpok.

A két bazaltkúp borászait eresztették tehát egymásnak. A Somlót Laposa, a Kreinbacher, és a Hollóvár pince képviselte, velük szemben a badacsonyi Nyári Ödön, a Szeremley-birtok, és idegenlégiósként a Csobáncról a Villa Tolnay sorakozott fel. A kihívás igen egyszerű volt: mindenki hozott egy-egy olaszrizlinget, ehhez csapott még hozzá a forgatócsoport három, balatoni, de nem a két vulkánról származó olaszrinyát (Jásdi, Figula). A feladat az volt, hogy a borászok vakkóstolón válogassák szét a hegyeket. A stílusjegyek: Badacsony kicsit gyümölcsösebb borokat várt magától, a somlóinál alacsonyabb savtartalommal. A tótól távolabb eső somlóiak a magas savban, és a karakteres ásványosságban bíztak. A kilenc borból a somlóiak 5-öt, a badacsonyiak 6-ot tettek megfelelő helyre, ezzel ők nyerték a vulkán cselendzset.

2.       nap

A csapat útja másnap – kis légballonos kitérővel – a Somló-hegyre vezetett, ahol Takács „Hollóvár” Lajos várta a forgatócsoportot. A vele készült interjúban az eredeti és egyszerű borokról beszélt, a Hollóvár pince filozófiájáról. A sokak által remetének tartott Takács hat éve lakik a Somlón, igaz a legutóbbi telet Budapesten töltötte. Volt minden: furmint 2006-ból, Juhfark több évjáratból, illetve 2005-ös és 2006-os Sauvignon Blanc. Lajos emellett a klásszikus módszerekkel hatputtonyos aszút is készített még 2006-ban, összesen 60 litert, az egyik utolsó palackot bontotta fel a társaság kedvéért. Gazdag aszú, birses illatokkal, ízekkel, de nem tagadhatná le, hogy ő bizony a Somlóról származik.

3.       nap

A hegynek búcsút intve Isabelle Legeron Pannonhalma felé vette az irányt. A Hortobágyi T. Cirill, az apátság perjele kinyitotta a könyvtárat, így a Travel Channel csapata személyesen üdvözölhette az apátság eredeti alapítólevelét. Borügyekben aztán Liptai Zsolttal, az apátsági pincészet borászával készült interjú, a World Wide Bencés borhálózatról, és arról, mint tud egy kolostor manapság rentábilisan borászatot működtetni. Itt egy Tricollis küvé került a kamera előtt pohárba. A bor a három dombról kapta a nevét, amelyek legmagasabbikára a kolostor épült (a bencés szlengben Tricollis pannonhalmát jelentett vagy 900 évig). Olaszrizling, Rajnai Rizling és Tramini alkotja a keveréket. Ezzel miséznek egyébiránt a kolostorban. Liptai Zsolt azt is elárulta, hogy a szerzetesek azért szerettek fehér borral misézni, mert az után könnyebb tisztán tartani a kelyheket.

A stábkaraván meglátogatta budaörsi pincéjében Szentesi Józsefet, hogy Isabelle megkóstolhassa a feltámasztott csókaszőlőből készült borokat. A 2004-es és a 2007-es került a pohárba. A bor meglepően gyümölcsös, itt elsősorban édes fekete gyümölcsökre, szederre tessék gondolni. Van viszont egy jó testes 14,5-ös alkohol, azonban a kedves fogyasztó mindebből alig érez valamit. A budaörsi pincéből (amely az egyik utolsó eredeti pince a pincesoron, hiába nehéz egy alig rentábilis ágazatot fenntartani akkor, amikor az ingatlanárak az egekbe szöknek a székesfőváros közelsége miatt…) aztán Etyekre vezetett az út. A Kezes-Lábos fesztiválon klásszikus kürtőskalácsozás után egy rövid jelenet készült Stevie Kraft akítv részvételével, amelyben szerepet játszik a baráti viszontlátás, egy tál szarvas pörkölt, és Ráspi 2006-os Öreg tőkék Kékfrankosa is.

Most meg indulunk Egerbe, Tokajba, lesz itt rend.

Folyt. köv.

Travel Channel

Címkék: Badacsony, Budaörs, Etyek, Isabelle Legeron, pannonhalma, Somló, Travel Channel

← Vylyan ? mert megérdemlik Travel Channel – szubjektív választás volt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!