• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész

2008-09-22 ● borravalo.hu

Magyarországon forgat a Travel Channel, ki tudja mikor, de főleg miért jártak itt utoljára. Most azért jöttek, hogy két epizódot szánjanak miránk, méghozzá a magyar borról. Most jön a 40 millió forintos kérdés: na, kit kértek fel, hogy vezesse őket körbe? Bizony.

Stevie Kraft szép napra ébredt, csörgő telefonra, s midőn belészólt, hogy ?bunkó, én nyertem?, a vonal másik végéről Isabelle Legeron ? egy igazi bordzsedi ? szólott neki vissza. Hogy ezután hogy volt, mi történt, azt senki se tudhassa biztosan, csak azt, hogy a jó öreg Stevie most az ország borászatait járja egy csapat filmessel, akik fejükbe vették, hogy két epizódban megmutatják pár millió nézőnek a világon, milyen is a magyar bor. Hogy ez miként esik, hogy puffan majd, azt senki se tudhassa, de itt, a Borravaló hasábjain a forgatás napjairól olvashat a köz beszámolókat, a derék Kraft tollábúl, aki időt, pénzt és energiát nem sajnálva (na jó, pénzt azt igen) két hétig a nyugati tévések nyomkövetője.

1.       nap

A csapat a Ferihegyi landolás után rögvest a Balaton felé vette az irányt, ugyanis a vulkanikus fehér borok érdeklik őket, de nagyon. Isabelle Legeron azt mondta, azok után a borok után megy, amelyek érdekesek, izgalmasak, eredetiek, és főleg, helyiek. Helyi fajta, helyi terroir; hejehuja. A kezdet rögtön egy vulkáncsata volt a két hegy: a Somló és a Badacsony között. Időközben a petrolmérnök végzettségű Szeremley Lászlótól megtudhattuk azt is, hogy nem is olyan biztos, hogy ezek a hegyek direkt vulkánok voltak, lehet, hogy tenger alatti (Pannon-tenger, hohohó) kitörések nyomán alakultak ki a bazaltkúpok.

A két bazaltkúp borászait eresztették tehát egymásnak. A Somlót Laposa, a Kreinbacher, és a Hollóvár pince képviselte, velük szemben a badacsonyi Nyári Ödön, a Szeremley-birtok, és idegenlégiósként a Csobáncról a Villa Tolnay sorakozott fel. A kihívás igen egyszerű volt: mindenki hozott egy-egy olaszrizlinget, ehhez csapott még hozzá a forgatócsoport három, balatoni, de nem a két vulkánról származó olaszrinyát (Jásdi, Figula). A feladat az volt, hogy a borászok vakkóstolón válogassák szét a hegyeket. A stílusjegyek: Badacsony kicsit gyümölcsösebb borokat várt magától, a somlóinál alacsonyabb savtartalommal. A tótól távolabb eső somlóiak a magas savban, és a karakteres ásványosságban bíztak. A kilenc borból a somlóiak 5-öt, a badacsonyiak 6-ot tettek megfelelő helyre, ezzel ők nyerték a vulkán cselendzset.

2.       nap

A csapat útja másnap – kis légballonos kitérővel – a Somló-hegyre vezetett, ahol Takács „Hollóvár” Lajos várta a forgatócsoportot. A vele készült interjúban az eredeti és egyszerű borokról beszélt, a Hollóvár pince filozófiájáról. A sokak által remetének tartott Takács hat éve lakik a Somlón, igaz a legutóbbi telet Budapesten töltötte. Volt minden: furmint 2006-ból, Juhfark több évjáratból, illetve 2005-ös és 2006-os Sauvignon Blanc. Lajos emellett a klásszikus módszerekkel hatputtonyos aszút is készített még 2006-ban, összesen 60 litert, az egyik utolsó palackot bontotta fel a társaság kedvéért. Gazdag aszú, birses illatokkal, ízekkel, de nem tagadhatná le, hogy ő bizony a Somlóról származik.

3.       nap

A hegynek búcsút intve Isabelle Legeron Pannonhalma felé vette az irányt. A Hortobágyi T. Cirill, az apátság perjele kinyitotta a könyvtárat, így a Travel Channel csapata személyesen üdvözölhette az apátság eredeti alapítólevelét. Borügyekben aztán Liptai Zsolttal, az apátsági pincészet borászával készült interjú, a World Wide Bencés borhálózatról, és arról, mint tud egy kolostor manapság rentábilisan borászatot működtetni. Itt egy Tricollis küvé került a kamera előtt pohárba. A bor a három dombról kapta a nevét, amelyek legmagasabbikára a kolostor épült (a bencés szlengben Tricollis pannonhalmát jelentett vagy 900 évig). Olaszrizling, Rajnai Rizling és Tramini alkotja a keveréket. Ezzel miséznek egyébiránt a kolostorban. Liptai Zsolt azt is elárulta, hogy a szerzetesek azért szerettek fehér borral misézni, mert az után könnyebb tisztán tartani a kelyheket.

A stábkaraván meglátogatta budaörsi pincéjében Szentesi Józsefet, hogy Isabelle megkóstolhassa a feltámasztott csókaszőlőből készült borokat. A 2004-es és a 2007-es került a pohárba. A bor meglepően gyümölcsös, itt elsősorban édes fekete gyümölcsökre, szederre tessék gondolni. Van viszont egy jó testes 14,5-ös alkohol, azonban a kedves fogyasztó mindebből alig érez valamit. A budaörsi pincéből (amely az egyik utolsó eredeti pince a pincesoron, hiába nehéz egy alig rentábilis ágazatot fenntartani akkor, amikor az ingatlanárak az egekbe szöknek a székesfőváros közelsége miatt…) aztán Etyekre vezetett az út. A Kezes-Lábos fesztiválon klásszikus kürtőskalácsozás után egy rövid jelenet készült Stevie Kraft akítv részvételével, amelyben szerepet játszik a baráti viszontlátás, egy tál szarvas pörkölt, és Ráspi 2006-os Öreg tőkék Kékfrankosa is.

Most meg indulunk Egerbe, Tokajba, lesz itt rend.

Folyt. köv.

Travel Channel

Címkék: Badacsony, Budaörs, Etyek, Isabelle Legeron, pannonhalma, Somló, Travel Channel

← Vylyan ? mert megérdemlik Travel Channel – szubjektív választás volt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!