• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Karácsonyi boraink II.

2009-12-18 ● Kántor Endre

Ahogy közeleg az ünnep, egyre többen gondolkodnak azon, hogy mi kerüljön az asztalra az étkek mellé. Ezen kívánunk segíteni kicsit azzal, hogy elmondjuk mi mit teszünk oda. Most egyik barátunk, Radován volt segítségünkre, akinek borok között élve talán nehezebb is volt a válogatás.

Kereskedőként Radovánnak talán nehezebb helyzete is van, mint egy átlagfogyasztónak: állandóan kóstol, mindig keresi az újabb, jobb, izgalmasabb dolgokat, kutatja, mit tehet ki a kirakatba. Radó egyrészt mindig is ár érzékeny volt, kínálatában is meglátszik az, hogy folyamatosan keresi a jobb ár-érték arányt, másrészt ez nem azt jelenti nála, hogy meghúz egy határt árban, és afölé nem megy, mert szereti a minőséget, talán nem túlzunk, ha azt mondjuk: szereti a márkát.

Így aztán, mikor egyik nap összefutottunk vele új vinotéka-kávézójában a Hűvösvölgyi úton, és arra terelődött a szó, ki mit tesz a karácsonyfa alá, rögtön faggatni kezdtük, melyek a személyes kedvencei. Kíváncsian vártuk a válaszokat, ismervén személyes preferenciáit. Alant a beszélgetés kivonata:

Lenkey Az élet szép 2007

Bandi: Miért?
Radó: Mert egyszerű, jól értelmezhető bor, a tokaji szárazborok minden adottságával. Eszembe jut róla a budai vár, a kellemes nyáresti idő, és a mosoly.

Villa Márika 2007 Olaszrizling

Bandi: Miért?
Radó: Mert nekem ez a badacsonyi elegancia, a terrori teljes megjelenése, olyan termelő házaspártól, akiket még nem érintett meg a pénzhajhászat, hanem a borra koncentrálnak, és ez lejön a boraikon. A Badacsony tetején ülök, előttem a Balaton, kezemben egy pohár.

Tüske Rosé  2009

Bandi: Miért?
Radó: Évek óta ez a legjobban eladott rozénk, talán nem véletlenül. Van, amit elsősorban az ára miatt vesznek, van amit a neve miatt, és van, amit az ár-érték aránya miatt. Ez az utóbbi kategória. Ami eszembe jut róla? Lehet, hogy sziruposan hangzik, de mégis: szabadság, szerelem.

Bolyki Cabernet Franc 2006

Bandi: Miért?
Radó: Egy izgalmas egri bor, felfedeztem benne a cab franc-nak azt a fekete ribizlis-fűszeres illatát, ami nagyon megfogott. Még fiatal, kicsit nyers, de nagy potenciál van benne. Az jutott eszembe, hogy simán oda lehet tenni 6-10 ezres franc-ok mellé, miközben töredék ára van.

Remete Kadarka 2006

Bandi: Miért?
Radó: Mert évek óta töretlenül az egyik legjobb igazi kadarka Magyarországon. Vesztergombi Józsi konzervatív teljes tökéletességével, csak a régi hagyományokat követve készíti borait. Az jut eszembe róla, hogy csoda hogy van ilyen.

Vylyan Mandolás 2006

Bandi: Miért?
Radó: Tőlük egyébként az Ördög is nagy kedvencem.
Bandi: Egyszerre csak egyet lehet?
Radó: Na jó, ennél a bornál mutatkozik meg, mit tud a cab franc Villányban. Óriási potenciál van benne, felmerül a tízéves érlelés gondolata. Eszembe jutott egy húsdobálás
Bandi: Húsdobálás?!
Radó: Igen, különféle steakeket dobáltunk fel (sütöttünk) argentin, magyar húsokat. Nagyon passzolt a fűszeres barna mártáshoz.

Malatinszky Cabernet Franc 2006

Bandi: Miért?
Radó: Mert ez egy határorzott franc, karakteres és még a nagyon régiek is jól tartják magukat. Ez szerintem Csabának és a bor szűretlenségének köszönhető. Eszembe jutott a szülinapom, nyáron, amikor egyáltalán nem kívánja az ember a nehezebb vöröseket, és ez akkor nekem nagyon jól esett.

Nobilis Amicus 2008

Bandi: Miért?
Radó: Mivel aszút évente csupán egyszer vagy kétszer iszom, az Amicus mindent összefoglal nekem a tokaji édes borokról. Nagyon jó ára van, közben hihetetlen minőséget ad, nincs évjárat, amiben ne lenne hibátlan. Ennyiért ilyen bort a világban nem kapsz sehol. Mi a nagybor kóstolókat mindig egy Amicusszal zárjuk.

A fentiekből nagyon úgy tűnik, hogy nekünk nagyjából csak a ?Miért?? kérdezése volt a tisztünk, de ez nem igaz. Azt is megkérdeztük minden után, hogy mennyi. (Mindig csak a lényeg, csak a lényeg!) Hát ennyi: Lenkey – 2490 Ft, Villa Márika 1940 Ft, Tüske – 1260 Ft, Bolyki 2950 Ft, Remete – 2910 Ft, Vylyan – 9900 Ft, Malatinszky – 12 500 Ft, Nobilis – 3490 Ft.

Címkék: ajánlat, Bolyki, karácsony, lenkey, Malatinszky, Nobilis, radovin, Remete, tüske, villa márika, Vylyan

← A nagy is (lehet) szép Borok a fa alá →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!