• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Két Jani Szekszárdról II.

2010-09-24 ● Kántor Endre

Németh János is azok közé a fiatal borászok közé tartozik, akik nemrég tűntek fel a szélesebb értelemben vett palettán, és akikről az első benyomás nagyon jó lett. Janó energikus, zamatos, koncentrált, szép borokat készít, közben pedig bővíti a pincét. Érdemes rá odafigyelni.

A Szekszárdi Szüreti napokon ismét sikerült jól érezni magunkat. Szombaton azzal mulattuk az időt, hogy a felvonulást követően felnéztünk Németh Janó újonnan kibővített, Iván-völgyre néző pincéjébe.

Az új feldolgozó és a terasz stílusában szépen illeszkedik a felújított régi családi présházhoz, mindenhez érzékkel és visszafogottan nyúltak. A teraszról elképesztő kilátás nyílik az Iván-völgyre, el tudok képzelni itt egy jó tavaszi pörköltezést. Volt itt egy pincenyitó buli, amiről sajnos lemaradtunk, viszont arról hál? istennek itt maradt a milliós kávégép, melynek profi kezeléséről Janó tanúbizonyságot tett.

Janó 2009-es, még hordóban lévő boraira voltunk különösen kíváncsiak, de (persze) becsúszott pár korábbi tétel is. Elsőként a 48-as telepítésű kadarkát néztük. Sokféle klón 2 dűlőből, 12,5 %-os alkohollal. Ahogy sok 2009-esnél már láttuk, nagyon érett alapanyag, illatbomba, gyümölcs és fűszer, málna és borsos jegyek, illatban még parfümös virágok is. Ízben is nagyon érett, a sav és tannin lágy, a test könnyű, a lecsengés azonban közepesnél hosszabb, nagyon kis finom cucc.

Következett egy küvé, 85% Zweiget és 15% kadarka (az előző bor ideházasítva). A zweigeltet 20 fölötti cukorral szedték, sűrű anyag volt, 14 %-ra erjedt ki. Ezt csillapították a kadarral. Intenzív illat, rengeteg gyümölcs és fűszer, cseresznyebefőtt és szegfűszeg. Ízre is ezt követi, médium pluszos tannin és savak, hasonló lecsengés, és végig marad a cseresznye.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Janóék összes bora spontán erjedt, érlelésre másod és harmadtöltésű Trust hordót használnak.

Jött az eddig a ház alapbora, 2009-től Virtusra keresztelt kékfrankos (50%), CabSav (25%), zweigelt (25%) küvé. Még fiatal, kb. 6 hónapot még hordóban lesz, de rögtön érezni, hogy szép anyag. Itt is rendkívül beérett alapanyag, a CabSav-ot érezni illatban és ízben, még nem integrálódott, a másik kettő hozza a sok gyümölcsöt és érett jegyeket. Érdemes lesz rá odafigyelni, 1000 és pár forintos áron az egyik legjobb ár-értékű bor lesz a piacon.

Elérkeztünk a kékfrankoshoz, 2 hektárnyi, 30 és 40 éves dűlőről származik Hidaspetréről. Janó itt elmesélte, hogy nem nagyon keresik a kékfrankost, a tőle vásárló vendéglátósok a Cabernet-ket, a merlot-t, és a bordeaux-i házasításokat viszik, ezt veszik tőlük. Pedig. Pedig ez nagyon szép anyag, eszméletlen jó. Megy, szilva és mandula, marcipános jegyekkel. Ízben jön hozzá némi karácsonyi fűszer, sav és tannin közepes, a lecsengés is. Ennek a tételnek van egy tesztje első töltésű hordóban is, ez kövérebb, melegebb, de elvész a gyümölcsösség.

Görögszó, 2009-es syrah. Ha nem számítasz rá, nagyon becsap, elsőre erőteljes animális, bőrös, istállós illatok jönnek, csak utána kullog a gyümi és a fűszer. Janónak eszébe jut a fajtáról korábban beszerzett jó tanács, mely szerint ?ne ijedj meg, ha a syrah erjed, mert szarszaga van!?? Komoly bor lesz ez, 80 dekás volt a terhelés, brutálisra, 15,8%-ra erjedt. Kell még neki idő a hordóban, hogy megnyugodjon, ízben a sok gyümölcs mellett némi meszes ásványosság is felfedezhető.

Ugyanennek a nagytestvére 2008-ból már teljesen mást mutat: itt sokkal intenzívebb gyümölcsök vannak, ízben is brutálisan jönnek. Bors és málna, narancshéjasság, ami lecsengésben is marad. Harmonikus, pluszos savval és tanninnal. Ebből 1000 palack lesz.

A végére egy 2007-es bor került, Janó szerint a fekete bárány. November 16-án szüretelték a Cabernet sauvignont, 32 hónapja van másod és harmadtöltésű Trust hordóban. Eklatáns példája annak, hogy miért nem szabad a CabSavot hamar palackozni, gyorsan fogyasztani. Ez is (ahogy már Márkvárt Janinál is kiderült) most kezdi el megmutatni magát. Egy szóval: gyümölcsbomba. Többel: Cassis, feketeribizke, szeder, még vibráló nagyon fiatalos savak, óriási koncentráció, inkább borsos, mint fűszerpaprikás jegyek. Nagyon tetszett, az ilyesmi nálam, ismerve Janóék árképzését 5 csillag.

Németh Janóék tolják tehát a szekeret előre. Nem csak magukét, de Szekszárdét is. Olyan pincét képviselnek, amelyből többre lenne szükség. Nem áraznak túl, lendületesek, hagyományt ápolva törnek előre. Ja, és finomak a boraik.

Címkék: 2007, 2008, 2009, cabernet sauvignon, görögszó, hidaspetre, kadarka, kékfrankos, németh janó, syrah, Szekszárd, szüret, zweigelt

← Orbán Pince Chardonnay Battonage 2009 Mas de Daumas Gassac 1990 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!