• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Inkább természetes

2014-11-04 ● borravalo.hu

Természetes italok. Ezt tűzte zászlajára a november 8. napi ?Mitiszol?? (leánykori nevén Borszalon) csapata. Több mint 100 féle italt: bort, sört, pálinkát, gyümölcslevelet, szörpöt, gyógyteát, vizet (valamint csokoládét, sajtot és kenyeret) lehet majd kóstolni az Akváriumban, fix korlátlan belépőért, vagy kóstolójegyes rendszerben. Az esemény fő szervezőjét, Nemes Richárdot kérdeztem.

Mennyire nyitott a (nagy)közönség a „természethű” kulcsszóra? Meg tudtok szólítani a kemény magon kívül szélesebb rétegeket is?

Én úgy látom nő a természetesebb, zöldebb, átláthatóbb termékek népszerűsége itthon is. Hogy a konkrét kereslet ezt követi-e fenntarthatóan és a megfelelő ütemben azt még korai kijelenteni, de bizakodó vagyok. Azt hogy a kemény magon kívül meg tudunk-e szólítani másokat is, az a következő egy évben dől majd el, a november 8-ai rendezvény ilyen szempontból még ugrás a sötétbe.

Miért változtattok a rendezvény nevén? Módosult a koncepció?

Kinőttük a Gerbeaud-t, új helyszínt kerestünk. Arra gondoltunk, hogy egyúttal módosítjuk a rendezvény tartalmát és koncepcióját úgy, hogy az populárisabb legyen, szélesebb közönséget szólítson meg, de ne veszítse el lényegét és mondanivalóját. Így került be a bor mellé kiegészítő jelleggel a sör, a pálinka, és az alkoholmentes italok, mint a gyümölcslé, szörp, gyógytea és a víz. A főszerep továbbra is a boré, hiszen ott lesz a Terra Hungarica összes borásza összesen 11 borvidéket képviselve. Egyúttal a rendezvény neve és kommunikációja is megváltozott, amely szintén a szélesebb elérést és jobb kontaktusteremtést célozza.

Szerettük a Borszalont és sikeres is volt, nem kizárt, hogy visszatérünk majd hozzá, de a missziónk ambiciózusabb annál, minthogy évről évre részben ugyanannak a keménymagnak tartsunk egy igényes borkóstolót. Tényleg azt szeretnénk, ha az emberek minél inkább integrálnák a nálunk szerzett tudást és tapasztalatokat a hétköznapjaikba. Reméljük a Mitiszol Fesztivál erre is jó alkalom lesz, amely gyakorlatilag egy Borszalon Plusz, több kóstolnivalóval, igényes helyszínen, még lazább hangulattal.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy termelőnek, hogy bekerülhessen a „körbe”?

A borok terén csak Terra Hungarica tagok állítanak ki, akik aláírásukkal vállalták a TH alapelveit (most ott tartunk, hogy a tagok több mint fele organikus módon gazdálkodik, senki nem használ rovar- és gyomirtót, műtrágyát, gépi szüretelő eszközöket, spontán erjeszt és a kénen kívül legfeljebb természetazonos derítőszereket használ), sörfronton a legjobb kisüzemi söröket mutatjuk be, valamint az egyetlen hazai biosört, az Alakort. A gyümölcslevek organikusak és biodinamikusak, a szörpöket tudjuk ki csinálja és hogyan, a gyógytea bio, a vizet pedig tisztítás és tartósítás nélkül üvegpalackba töltik. A készlet erejéig a Miteszel pop-up standon lesz kenyér, sajt és csokoládé – ezek is hasonló filozófia mentén készülnek.

Mik lesznek a slágerek az idei kóstolón?

Nehéz bármit kiemelni. A borokon túl szerintem a sörök és a gyógyteák lesznek a legizgalmasabbak, és remélem, elég figyelmet kap majd a víz is.

Mennyire érzed az induláshoz képest eredményesnek a küldetéseket?

Nehéz a pálya itthon, szerintem a kultúránk termelői és fogyasztói oldalon sem eléggé nyitott a természetesre. Persze mondhatjuk, hogy Magyarországon még mások a prioritások, mint mondjuk Dániában, ahol a természetes a legtermészetesebb dolog a világon, de én úgy látom, hogy ezt nem lehet elég korán kezdeni. Az érdeklődés évről évre nő, az elhanyagolható szintről már egyértelműen elrugaszkodtunk. Sok esetben arról van szó, hogy ne csak gondoljuk és mondjuk, de csináljuk is. Ha ezt az akadályt sikerülne áttörni, akkor könnyedén kettesével szedhetnénk a lépcsőket.

Címkék: kézműves, mitiszol, Nemes Richárd, természetes, Terra Hungarica

← Bortárolási kiskáté Sokat kell még innunk →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!