• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ki, mibe firkál?

2010-06-08 ● Kántor Endre

Az évek és a tapasztalat bebizonyította, hogy jobb, ha az embernél van valami rendszer, állandóan van valami, amibe firkál, ha nem akar teljes káoszt boros jegyzeteiben. Erre rájöttek mások is. Két füzetet ajánlunk, mindkettő jópofa, ergonomikus, és kellenek nekünk.

Próbálkoztunk mindennel: voltak a retró és divatos iskolai füzetek, de azok hamar elnyűvődtek. Jöttek az újságíróknak és amerikai rendőröknek kitalált ?flip out? noteszek, de azoknak elvesztek a lapjai. Voltak kényszerhelyzetek, amikor pincében, felragasztásra váró címkék hátoldalára jegyzeteltünk, melyek közül pár elkallódott, nagyon megnehezítve később a hiányzó részek kitöltését. Volt diktafon, ami nem vált be, pedig jó ötletnek tűnt. Még okostelefonunkra telepített Tasting Buddy is volt, de az meg nagyon szívta az aksit, ezért nem tudtuk jól kihasználni. Aztán a sima, fekete, fehérlapos Moleskine mellett kötöttünk ki, abból gyűlik a polcon, mindent szépen belejegyzünk, könnyű visszakeresni, évszámozunk, dátumozunk, jó.

Amellett, hogy a legendás jegyzetfüzet, ?Hemingway, Picasso és van Gogh jegyzetfüzete? duma óriási marketingfogás, főleg, ha megnézzük, hogy a Moleskine-t 1997-ben alapították. Na, jó, azt mondják ők hozták újra köztudatba az addig csak névtelen fekete füzet néven futó (muhahaha) cuccot.

A Moleskine nagyon divatos ma, minden valamirevaló managernek van, akinek nincs, az nem számít, sőt, akinek nincs, az nincs is. Ennek ellenére, szuper kis cucc, nagyon jó használni. Rá is jöttek arra, hogy szépen lehet szegmentálni ezt a terméket, van kockás, csíkos, sima, flip out, határidős, abc-s, stb. Minden van. Olyannyira, hogy mára már van Moleskine Wine Journal is.

moleskine_wine_journal

Ezt arra eszelték ki, hogy redukálja a jegyzetelési időt, és átláthatóbbá tegye a jegyzeteket. Valljuk be, ez bornál hasznos. Mindennek megvan a helye: fajta, palack, kóstolási benyomások, 5 csillagos pontozás. Még nem próbáltuk, itthon nem láttunk, de könnyen beszerezhető.

scout_book_wine

Akinek túl sikk a Moleskine, és nem akar az elsöprő divathullámnak fejet hajtani, van megoldás: itt a 33 Books Wine Scout borkóstoló füzete. Na, ebben már ízkorong és színskála is helyet kapott, plusz egy csomó olyan kis adalék, amely a zöldfülű avagy kissé szórakozott jegyzetelőket segíti, pl. tannin, feltapadás vagy lecsengés dobozka. Jópofa design, látszatra nem olyan maradandó, mint a Moleskine, és csak 33 bor fér bele, de elsőre használhatóbbnak tűnik. Az is lehet, persze, hogy a leghasználhatóbb a sima fehér lapos füzet, amit eddig is használtunk.

Ti hogyan/mibe jegyzeteltek? Van rendszeretek?

Címkék: firka, füzet, írás, jegyzet, jegyzetelés, leírás, moleskin, scout book

← Rondák a magyarok? Duennium és Bogyólé →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!