• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kis pénz, kis foci

2015-05-26 ● borravalo.hu

Mi jut először eszembe erről a két nagy villányi pincéről? Mármint az egyik az anyagi bázist és a palackszámot illetően nagy, a másik pedig a Villányon belüli hatalmi berendeződés, valamint presztízs felső végpontján pihen.

Szóval, ami elsőre beugrik Csányiról, az a helikopter-leszálló, amire közel tíz éve csodálkoztam rá egy „nyitott pincés” hétvégén. Hatalmas acéltartályok Villány belterületén és felül ez a valószínűtlen készség. Ebben az időben – ha emlékezetem nem csal -, Bakonyi volt a főborász. Ma fogalmam sincs, nem követem a történéseket. Annyi maradt meg, hogy az alap sorozattal nem próbálkozom, a barna címkés „Chateau” sorozat 2500 Ft körüli árával meglepetéseket tud okozni és a Prestige, meg az Elegance tipikus túlárazott, túlextrahált villányi tehervonatok voltak anno. (Miután ezt leírtam megnéztem a honlapjukon, a 7-8 ezer Ft-os árról okosan visszajöttek 4-5 közé. Még így sem kevés, de legalább nem teljesen világtól elrugaszkodott).

Geréékről a remek hordóhasználat ugrik be, boraik rendre nem esnek bele sem a barrique-, sem a tannincsapdába. Aztán feleszmélek, hogy évek óta nem ittam „érdemben” Csányi bort és Gerééktől is legfeljebb csak Solust, vagy valami pár cseppeket másból, rendezvényeken. A vásárlás viszont nem volt tudatos, a Csányira a jó ár miatt raboltam rá, ennyiért megéri kockáztatni. Az Athus megvételét a kényszer szülte: kellett egy bor estére és a helyi kisbolt kínálata nem éppen a lehetőségek tárháza, de csak száz forinttal volt drágább, mint a pince saját webshopjában. Megbontottam őket, nézzük.

Kis pénz, kis foci - borravalo.hu

Csányi Pincészet Villányi Shiraz 2013 (Aldi, 990 Ft)

Bíbor szín, a koronán lilás reflexekkel. Illatában rengeteg bors, dohány és némi cassis. Ez az újvilágias mellékzönge már az „Éj” cuvée-ben is megvolt. A korty nem túl telt – karcsú, de viszonylag tömör. Ornamentikája fűszeres, igen nyers, nyomokban újból a feketeszeder jön. Puha sav, kevés, picit szárító tannin. Tényleg szimpla bor, de nem is vártam többet. Ezer körül nem rossz vétel. 77-79 pont, vastag 3,5 csillagos árérték arány. Ennyiért vöröset ritkán merek venni.

Gere Attila Villányi Athus Cuvée 2011 (helyi kisbolt, 2390 Ft)

Kékfrankos, cabsav és oportó. Ezekről mindig az a benyomásom, hogy több „lepattanó” tétel ötletszerű összepakolása, de biztosan tévedek, Geréék ennél tudatosabbak. A Csányinál halványabb, sőt általában véve kissé halvány rubin szín, de már jelent meg némi gránátos bemosódás a koronán. Az illatban szélsőségesen édes, kandírozott meggy és vanília, azt hiszem a hordóból. Nagyboros próbál lenni, de az íz sajnos nem elég fickós. A savak lelágyultak, a tannin bársonyos, viszont már alig vehető észre. Teljesen édes textúra, lédús, édes vörös gyümölcsösséggel. Lecsengése is gyümölcsös, közepesen hosszú. 82-84 pont, ez szűken van meg ennyi pénzért 3,5 csillag.

Konklúzió nincs, ha csak az nem, hogy ezekben a borokban nincs túlzó, hajszolt koncentráció és reszelős tannin. Valamint a netes jelenlét kapcsán is fejlődés van: ránéztem a Gere webshopra (a pinceár jó viszonyítási alap, ha nem szaküzletben vásárolunk), és a Csányis lap is igen korrektnek mondható. Egységes árazás, érthető szortiment. Aztán szépen lassan úgyis ráfordulunk a nyárra és a ropogós fehérek kerülnek többször a pohárba.

Címkék: 1000 Ft, 2011, 2013, Aldi, árérték, athus, csányi, Gere, gere attila, olcsó, Shiraz, syrah, Teleki, Villány

← Taste of Austria – egy nap Ausztriával Tokaji élmények – Zsirai vs. Homoky →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!