• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: rákot okoz a bor?

2009-02-25 ● borravalo.hu

Furcsa módon a Francia Rákkutató Intézet állapította meg most, hogy rákot okoz a bor, mindezt akkor, amikor egyre több cikk jelenik meg a borokban lévő antioxidánsok jótékony hatásáról. Közben Bordeaux tesz a globális felmelegedés ellen, visszafogják a kibocsátást, magyar borok pedig érmeket szereznek Oroszországban. Végül, ha valaki gondolt már arra, hogy boroshordóban aludjon, most megteheti, ráadásul nem is drágán. Kishírek a borok nagy világából.

A franciák szerint rákot okoz a bor

A Francia Rákkutató Intézet a párizsi egészségügyi tárca megbízásából vizsgált borokat. Adataik szerint aki naponta mindössze 125 milliliter bort iszik, annak is 168 százalékkal nagyobb esélye van a száj- és torokrák kialakulására. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a napi borfogyasztóknál sokkal gyakrabban alakulhat ki még nyelőcső- és bélrák is. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a borban található etanol rákkeltő acetaldehiddé alakul ál, ami pedig károsítja a sejtek örökítőanyagát, a DNS-t. Magunk részéről döbbenten állunk a dolog előtt, nem értjük és gyanakodunk. Tekintve, hogy mostanában egyre több cikk jelenik meg a borokban található antioxidánsok sejtekre gyakorolt jótékony hatásáról. (De ígérjük, hogy utánanézünk ennek a dolognak.) 

HealthJockey.com

Bordeaux 20 százalékkal visszafogja a CO2 kibocsátást

A bordeaux-i borkereskedelmi szervezet, a CIVB az európai horizontális politikával összhangban 20 százalékkal tervezi a széndioxid kibocsátást 2020-ig. A szervezet döntését egy kilenc hónapi tartó tanulmány előzte meg. A tanulmány megállapította, hogy a világ vezető bortermelő régiója 203 ezer tonna széndioxidot bocsát ki évente, amelynek nagy része a palackok és kartondobozok előállításából, illetve a traktorok kibocsátásából adódik.

Environmentalleader.com

40 évig szoktattuk rá őket…

Arany- és ezüst érmeket nyert három magyar bor a Prodexpo 2009 élelmiszeripari kiállításon, amelyet a moszkvai Krasznaja Presznya kiállítási központban rendeztek. A távirati irodához most eljutott hír szerint Bock József 2005-ös Syrah bora és a Monte Tokaji Aszu Esszencia 2002-es bora a legjobb termékek sorában aranyérmet, a Nyakas pincészet Budai Chardonnay Barique 2005-ös bora ezüstérmet nyert.

(MTI)

Aludjon ászokhordóban!

Hollandia. De Vrouwe van Stavoren Hotel. Négy boroshordó. Komolyan. A hordókat Svájcból hozták, és alakították át szobákká, korábban 14 500 liter francia boszolé pihent bennük, most minden hordó egy két fős szoba, amely kicsi ugyan, de egyedi, az biztos. A szobákhoz persze  fürdőszoba nappali csatlakozik. Ami nagyon érdekes, hogy a hordók mind a mai napig árasztják a bozsolé illatot. Egy hordóban töltött éjszakáért 74-119 eurót kell fizetni, de szezontól függően 75 százalékos kedvezmény is van. Télen például már 18 euróért is ki lehet venni a hordókat, ami lássuk be, nagyon kedvező ár.

A hordó hotel

Korábban:

London jelenti: Obamára szavaztak a borászok

London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

Címkék: bor, borhírek, co2 kibocsátás, Hírek, hordó hotel, kutatás, rák

← Válságborok Itt mindenki hülye? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!