• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: rákot okoz a bor?

2009-02-25 ● borravalo.hu

Furcsa módon a Francia Rákkutató Intézet állapította meg most, hogy rákot okoz a bor, mindezt akkor, amikor egyre több cikk jelenik meg a borokban lévő antioxidánsok jótékony hatásáról. Közben Bordeaux tesz a globális felmelegedés ellen, visszafogják a kibocsátást, magyar borok pedig érmeket szereznek Oroszországban. Végül, ha valaki gondolt már arra, hogy boroshordóban aludjon, most megteheti, ráadásul nem is drágán. Kishírek a borok nagy világából.

A franciák szerint rákot okoz a bor

A Francia Rákkutató Intézet a párizsi egészségügyi tárca megbízásából vizsgált borokat. Adataik szerint aki naponta mindössze 125 milliliter bort iszik, annak is 168 százalékkal nagyobb esélye van a száj- és torokrák kialakulására. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a napi borfogyasztóknál sokkal gyakrabban alakulhat ki még nyelőcső- és bélrák is. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a borban található etanol rákkeltő acetaldehiddé alakul ál, ami pedig károsítja a sejtek örökítőanyagát, a DNS-t. Magunk részéről döbbenten állunk a dolog előtt, nem értjük és gyanakodunk. Tekintve, hogy mostanában egyre több cikk jelenik meg a borokban található antioxidánsok sejtekre gyakorolt jótékony hatásáról. (De ígérjük, hogy utánanézünk ennek a dolognak.) 

HealthJockey.com

Bordeaux 20 százalékkal visszafogja a CO2 kibocsátást

A bordeaux-i borkereskedelmi szervezet, a CIVB az európai horizontális politikával összhangban 20 százalékkal tervezi a széndioxid kibocsátást 2020-ig. A szervezet döntését egy kilenc hónapi tartó tanulmány előzte meg. A tanulmány megállapította, hogy a világ vezető bortermelő régiója 203 ezer tonna széndioxidot bocsát ki évente, amelynek nagy része a palackok és kartondobozok előállításából, illetve a traktorok kibocsátásából adódik.

Environmentalleader.com

40 évig szoktattuk rá őket…

Arany- és ezüst érmeket nyert három magyar bor a Prodexpo 2009 élelmiszeripari kiállításon, amelyet a moszkvai Krasznaja Presznya kiállítási központban rendeztek. A távirati irodához most eljutott hír szerint Bock József 2005-ös Syrah bora és a Monte Tokaji Aszu Esszencia 2002-es bora a legjobb termékek sorában aranyérmet, a Nyakas pincészet Budai Chardonnay Barique 2005-ös bora ezüstérmet nyert.

(MTI)

Aludjon ászokhordóban!

Hollandia. De Vrouwe van Stavoren Hotel. Négy boroshordó. Komolyan. A hordókat Svájcból hozták, és alakították át szobákká, korábban 14 500 liter francia boszolé pihent bennük, most minden hordó egy két fős szoba, amely kicsi ugyan, de egyedi, az biztos. A szobákhoz persze  fürdőszoba nappali csatlakozik. Ami nagyon érdekes, hogy a hordók mind a mai napig árasztják a bozsolé illatot. Egy hordóban töltött éjszakáért 74-119 eurót kell fizetni, de szezontól függően 75 százalékos kedvezmény is van. Télen például már 18 euróért is ki lehet venni a hordókat, ami lássuk be, nagyon kedvező ár.

A hordó hotel

Korábban:

London jelenti: Obamára szavaztak a borászok

London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

Címkék: bor, borhírek, co2 kibocsátás, Hírek, hordó hotel, kutatás, rák

← Válságborok Itt mindenki hülye? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!