• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megvan Magyarország legmelegebb pontja?

2016-04-05 ● Kántor Endre

Klímakutatásból írta doktori disszertációját Hubert Kálmán, kutatásai során elsősorban Baranya középhegységi régióit, a Mecsek és a Villányi hegység területeit vizsgálta. Úgy találta, hogy a Villányi Borvidékhez tartozó Szársomlyó és a Tenkes vonulata Magyarország legmelegebb vidéke.

A Tenkes-hegy Máriagyűd felőli oldalán, a Kövesföld-dűlőben található a Vylyan főborászként is ismert Ipacs Szabó István kéthektáros magánbirtoka. A korábban háromszor is borászok borásza nevezést kapott szakember ? bár az Alföldről származik ?, amikor néhány évvel ezelőtt szőlőt telepített, alaposan kikérdezte a szomszédokat. Mint kiderült, az elmúlt évszázadokban arról lett híres a vidék, hogy itt ért be leghamarabb a borsó. Azóta István birtokszomszédja a klímakutatásból doktorált Hubert Kálmán mérései alapján kiderült, hogy a domborzati viszonyokból fakadóan itt lényegesen eltér az időjárás Baranya más területeihez képest. Magyarország legdélebbi hegyvonulata ugyanis falszerűen kiemelkedik a Dráva-menti síkságból, így az északi szelek hűtő hatása nem érvényesül. Ezért aztán az országban itt a legenyhébb a tél, még a mediterrán növények is megélnek, sőt, Hubert Kálmán saját kéthektáros arborétumot is létrehozott, ahol melegkedvelő növények élnek.

De mi köze mindennek a bortermeléshez? Ipacs Szabó klimatikusan védett birtokán korábban fakad, és korábban érik be a szőlő, ez a momentum pedig különösen kedvez a későn érő cabernet fajtáknak. Ezért lehetséges az, hogy az aprócska birtokon megtermelt cabernet franc-okról elismerően nyilatkoztak olyan Master of Wine-ok is, akik évtizedek óta kóstolják a Loire-völgyi, a szekszárdi vagy épp a villányi cabernet franc-okat.

Magyarország legmelegebb pontja - borravalo.hu

Ipacs Szabó István 1974-ben született, nős, három kisgyermek, Vince, Vencel és Lujza édesapja. A Szent István Egyetemen agrármérnöki, szőlész-borász szakmérnöki és gazdasági agrármérnöki diplomát szerzett.  A gyöngyösi főiskolai évek alatt nemcsak hazai, hanem külföldi ? szlovén, olasz, német ? pincészeteknél és kutatóintézetekben is szert tett gyakorlatra. Az államvizsga után Kaliforniában gyakornokoskodott. 1999-től, Debreczeni Pál felkérésére a Vylyan csapatához került főborásznak Szőke Lajos, a gyöngyösi szőlészeti tanszék vezetője ajánlására.

Villányi cabfranc-okról itt írtunk…

Címkék: cabernet franc, Ipacs Szabó, Ipacs-Szabó István, legmelegebb, Villány, Vylyan

← Sándor Zsolt Bükki Purcsin 2014 Breitenbach Pince First Furmint 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!