• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mert megérdemlik 3: egyenes beszéd, egyenes borok

2008-03-03 ● Kántor Endre

Kár, hogy az ostoba múltrendszeri várostervezés úgy gondolta, hogy szebb a pepita paneltömbök erdeje, mint a pincesor. Így lett áldozattá a büszke Szekszárd majd mind a hét egykori pincesora. Van, ahol pár pince ugyan nyomokban maradt, legtöbbször azonban csak az utcanév jelzi, mi volt ott egykoron. Ez a helyzet a Présház utcával is, ahol a Sárosdi Pincészet méretes épülete hirdeti: lehetett itt bármi pusztítás, a régi értékrend visszaállítása elkezdődött.

Sárosdi Róbert az ajtóban fogad, rögtön körbevisz, megmutatja a panziót, ahol 10-12 fő bőven elfér, az étteremben többet is le tudnak ültetni. A pincébe megyünk, az érdekel, milyenek a (nagyrészt) nemrég polcokra került hatosok. Rögtön gyanút fogok: csak nem Heimann-munka ez a pince is? Nem, de közel – aki készítette nála tanult.

A pincében elhelyezett tárgyak is azt az értékrendet közvetítik, melyet Sárosdiék (Ferenc és fia, Róbert) vallanak: diszkrét, nem hivalkodó hagyománytisztelet, szorgalom, életöröm. A hordómintákból kiderül, a 2006-osok nagyon koncentráltak, illat és íz aromákban gazdagok, testesek. Ilyen évjáratok ritkán adódnak, tíz év átlagában, ha háromszor. Az új telepítésű pinot noir hazájára talál a löszös lankákon, finoman jönnek animális és gyümölcsös jegyek, némi ánizs a háttérben, ezt támasztja meg a fa.

Új fajta ez a pincénél, nagy benne a reménység. A kékfrankos és a cabernet sauvignon is többet nyújt egy szokványos évjáratnál, Robi mosolyából látni a határtalan büszkeséget. Előzőben közép-magas test, szilvás, boros-meggyes ízek, utóbbiban vastag test, csattanó savak, mindkettőben magas alkohol és még rakoncátlan tanninok mutatják, hogy a még fiatal tételek nagyra fognak nőni.

Később az étteremben egy palack hatos Rozé Cuvée-t dugaszolunk ki, 2005-ig kékfrankos-merlot házasítás volt ez a bor, mostantól kezdve a pinot (10%) bolondítja kicsit, gerince továbbra is a kékfrankos. Könnyed beszélgető bornak jellemzik a címkén, nem a megszokott harsány szamócás történet ez: visszafogottabb szín, közepesnél alacsonyabb savak, lassabban adja ki magát. Nem túl komplex, de nem is ez volt a cél.

A 2003-as Cabernet Sauvignon mély rubin, fekete maggal, széle gránátba csap. Érett gyümölcsök, határozott tannin, a hosszú lecsengést nem zavarja semmi. Sárosdiék generációk óta borászkodnak: 25 hektáron gazdálkodnak, ebből 100 ezres nagyságrendű palack készül, legtöbb a Kékfrankos, aztán a Cabernet Sauvignon és a Merlot. Jók a területek, Szekszárd jó talajú dűlőin: Elő-hegy, Tótvölgy, Strázsa-hegy, Leányvár.

Van, aki szerint Sárosdiék egyszerű borokat készítenek. Ez igaz lehet a tételek zömére, de negatív jelzőnek használni olyan badarság, mint a szalonnában a komplexitást keresni. Nem erről van szó. Hogy ízlik-e, azt mindenki maga döntse el, de javaslom, hogy majd a hatos tételek után.

A pincészetben panzió van, két-három héttel előre foglalni kell, nagy az érdeklődés. 2500 forint körül jön ki a borkóstoló, a pince választékát, hétféle bort lehet kóstolni. A panzió 6000 forintba kerül fejenként, reggelivel.

Nem nagyon hirdetnek, nekik a szájhagyomány fontosabb is, be is jött: a vendégek nagy része úgy találja meg őket, hogy valaki mesélt róluk. A pult felől kiáltást hallunk, egy kis legény néz ránk vidáman. A legkisebb Sárosdi (van, vagy egy éves) már a pulton áll apja mellett, ott érzi legjobban magát: van, aki tovább viszi majd a dolgokat.

Sárosdi Pincészet

Megjegyzés: Sárosdiéknál nyáron jártam, a hatosok jószerivel palackba kerültek azóta. A hetesekről akkor nem beszéltünk sokat, ezt majd bepótoljuk.

Korábban:

Mert megérdemlik 2: A remete barlangja

Mert megérdemlik

Kékflancos, a legvégére

 

Címkék: cabernet sauvignon, Cuvée, kékfrankos, merlot, pinot noir, Rozé, Sárosdi, Szekszárd

← Az életelixír nyomában Az olasz válogatott idegenben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!