• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Milyen bort, mennyiért érdemes megvenni?

2009-03-23 ● borravalo.hu

Annyi visszajelzést kaptunk arról, hogy jó lenne tudni, melyik bornak milyen az ár-érték aránya, illetve, valami egyszerű módon kimutatni azt, hogy megéri-e megvenni egy bort, hogy gondoltunk egyet, s megalkottuk a Borravaló Magnum-indexet. Ezzel könnyebb dolga lesz azoknak, akik azt keresik, a kóstolt tételek közül mit érdemes megvenni. Válságban a pénztárca az úr!

A Borravaló Magnum-index ?, – vagy BMI – egy árérték mutató, elve nagyon egyszerű: vesszük a Wine Spectator 100 pontos rendszerét, és annak rendje módja szerint lepontozunk egy bort. Ezt a pontszámot elosztjuk a bor forintbani árával, és a kapott értéket a könnyebb megemészthetőség miatt felszorozzuk 1000-el. Nevét egy kedves borkedvelő piaci szakértő barátunk adta, aki szerint, a Magnum tökéletesen kifejezi a value for money, (vagyis a kannás helyett) filozófiát. Szerintünk is.

Példa:

Vegyük az egyik korábbi tesztünk eredményeit. A 2006-os Gere Attila Solus 87 pont lett, a bor polcára 11.280 és 15.999 forint között mozog, ami átlagosan 13.640 forintot jelent. 87 osztva 13.640-nel szorozva 1000-el = 6,37. Ennyi a 2006-os Gere Solus Magnum-indexe. Ha mondjuk a 2006 Solus ára lemenne 8.000 forintra, vagy annyiért jutnánk hozzá, akkor a Magnum-index értéke rögtön ugrana, és 10,87 lenne.

Minél magasabb a Borravaló Magnum-index, annál jobban megéri megvenni azt a bizonyos bort.

Elképzelhető-e, hogy egy alacsonyabb pontszámú bornak magasabb az árérték indexe, vagyis ebben a súlyozásban jobban szerepel? Igen. Ennek az indexnek ugyanis nem az a lényege, hogy megmutassa, melyik a JOBB bor, arra ott van a Wine Spectator 100 pontos rendszer, amit mi is alkalmazunk, és már mindenki megszokta. A Magnum-index azt mutatja, melyik bor ÉRI MEG jobban.

Címkék: ár, árérték, index, Magnum, megéri

← Itt mindenki hülye? Képzelt riport egy spanyol borfesztiválról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!