• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Milyen pezsgőt igyunk?

2009-12-30 ● borravalo.hu

Az ünnepi szezonban fogy el a pezsgők fele a kiskereskedelemben. lyenkor boldog-boldogtalan betódul a hiperekbe, és veszi az édeset. Ez van. De mit tegyen az, aki unja a szokásost? Van bőven választék, ötlet, és nem is mind drága. Segítünk!

Az évben többször is volt alkalmunk pezsgőket kóstolni, de fontosnak érezzük elmondani, hogy nem csak champagne-t és pezsgőt lehet ilyenkor inni. Főleg buliban jól esik (és persze jól is csúszik) egy spumante vagy frizzante is.

6 milliárdért iszunk édes pezsgőt Szilveszterkor

A karácsony és Szilveszter körüli időszakra jut a pezsgő éves kiskereskedelmi forgalmának mintegy fele. Tavaly ilyenkor közel 6 milliárd forintért adtak el pezsgőt a boltokban, ez 6 százalékkal több, mint az előző évben.

Értékben ugyan többet, de mennyiségben 3 százalékkal kevesebb pezsgőt adtak el az ünnepi szezonban tavaly. Ez azt jelenti, hogy mintegy 6,6 millió literre csökkent a bolti eladás. Mindez annak ellenére, hogy a Nielsen piackutató szerint az ünnep környékén az átlagárak jelentősen csökkennek. Tavaly október-novemberben egy liter pezsgő mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 966 forint. Utána viszont, a december-januári periódusban 9 százalékkal alacsonyabb, 882 forintot regisztráltak.

Az átlagárak csökkenéséhez jelentősen hozzájárultak a hipermarketek. A pezsgőt ugyanis a legnagyobb eladóterű üzletek legutóbb december-januárban átlagosan 12 százalékkal olcsóbban adták, mint előtte október-novemberben.

Még mindig az édes

Cukortartalom szerint a szezonban is legkedveltebb az édes pezsgő: mind mennyiségben, mind értékben 70 százalék körüli rész jutott rá 2008. október-2009. januárban. Ugyanakkor a félszáraz részaránya értékben 15 százalék. A száraz pezsgő mutatója, szintén forintban 13, a félédesé pedig 2 százalék, a bolti eladásból.

Ezt isszuk mi

Legalább a félédest kezdjük elfelejteni, mint teljesen felesleges kategóriát. Végül is, ha az ember cukrot akar, igyon édeset, nem? Vagyis, ha mondhatnók valamit, talán tessék megpróbálni azt a szárazat, rá tetszenek majd jönni, hogy nem is olyan száraz az, sőt. Hadd ajánljunk most mi is pár figyelemre méltó palackot (no hadd.) Van köztük olcsó, drága egy azonban biztos: mind rettentő finom.

Dr. Nemtudomka és a Halál a Májra Polgári Kör kalandjai a Törley pezsgőpincészetnél: kiváló ár-érték arány, egyre jobb minőség. Elérhető borok, melyeket el is kell érni. Olvasd el itt!

Kántorbandi másik nagy champagne élménye, a WSET Nemzetközi Borakadémia kóstolóján, ahol megtalálta nagy kedvencét, a ?97-es La Grande Anné Bollingert. De itt volt Snoop Doggy Dog kedvence is. Azoknak, akik komolyan veszik a pezsgőzést. Olvasd el itt!

Nyáron Dr.Nemtudomka válogatott össze egy sor habzőbort, ezek tökéletesek ilyenkor is, változatosságot jelentenek ízben, zamatban, és persze árban is. Tessék körülnézni, és elolvasni itt!

Címkék: Champagne, édes, frizzante, habzóbor, pezsgő, spumante, száraz, szilveszter, ünnep

← Az évtized legjobb befektetése Bormarketing: új céggel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!