Hong Kong és New York uralja az eheti eresztést, mert most úgy adódott, hogy itt történtek a nekünk szembeötlő események. Ha péntek, akkor hírszüret, még akkor is, ha a hétvége csak holnapután kezdődik…
Petrus lett a Hong Kong-i borárverés sztrárja
Hong Kong-ban április 24-én tíz éve először rendeztek borárverést. Összesen mintegy 1,5 millió dollár folyt be, a legdrágább tételek a 1990-es és 2000-es Chateau Petrus rekeszek voltak. A tizenkét palackos rekeszekért darabonként kb. 45 ezer dollárt fizettek a nyertesek, a Bonhams aukciós ház adatai szerint. Összesen 246 tétel kelt el, a korábban kedvencnek tartott dupla magnum Chateau La Mission Haut Brion 1955 és egy1992-es Screaming Eagle Cabernet Sauvignon magnum palack nem kelt el. Külön érdekesség, hogy az egész balhét egy II. Világháborús bunkerben tartották meg.
Bővebben: Bloomberg
Veszik a bort, mint a cukrot Hong Kong-ban
Hong Kongban egyébként sokkal közkedveltebb ital lett a bor, mióta 20 százalékkal mérsékelték az adókat. A hivatalos adatok szerint a februári adócsökkentés óta 78 százalékkal nőtt a behozatal a 7 milliós városba. A szuper és hipermarketek diszkont akciókban kínálnak borokat, egyes helyeken a megnőtt kereslet miatt készlethiány alakult ki.
Bővebben: Beverage World
Hamis borok miatt perel
Ha pedig már aukciókról volt szó: egy milliárdos amerikai üzletember beperli az Acker Merrall & Condit vezető amerikai borárverési házat, mert szerinte hamis muzeális pezsgőket adtak el neki. William Koch, bor ?és műgyűjtő több pert indított már hamisított gyűjtői borok miatt.
Bővebben: New York Sun
Resveratrol, a fiatalság széruma
Borban az igazság, tartja a mondás, pedig voltaképp veritas helyett juventus kellene, hogy ott legyen ? a GlaxoSimthKline multi gyógyszeripari konszern is rámozdult a dologra. Hogy mire? Hát a főként vörösborokban előforduló resveratrolra, mégpedig úgy, hogy megvásárolja azt az amerikai biotech céget, amely az első kísérleteket végezte a resveratrol élettani hatásairól. A Sirtris Pharmaceuticals-ra 84 százalékos felárat kínáltak április 22-én, úgy vélik a resveratrol fiatalító hatású. (Hamarosan mi is beszámolunk az ügy hazai vonatkozásáról.)
Bővebben: New York Times
Dívnak a borbárok New Yorkban
Új divat ütötte fel a fejét a New York-i gasztró fronton: borbárokat nyitnak. A gazdasági recesszió miatti félelem, a fogyasztási kedv lanyhulása visszavetette az éttermek és bárok fogyasztását is, de van megoldás: az egyre növekvő borfogyasztási trendet kell meglovagolni. Tavaly két tucatnál is több olyan hely nyílt a világvárosban, amely borra fókuszál, kimondottan borbisztró vagy borétterem.
Bővebben: USA Today
Korábban: