• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nem kelt el a 26 milliós bor

2007-10-30 ● Kántor Endre

Nem kelt el az Edward Roberts International múlt vasátnapi aukcióján egy 1961-es Chateau Petrus Imperial, mert a ház további eredetiség vizsgálódás miatt visszavonta azt. Szakértők 150 ezer dollárt vártak a palacktól, ez a mostani gyenge dollárárfolyam mellett is 26 és negyed millió forint.

A chicagói Columbia Yacht Clubban rendezett aukción azért nem szerepelt az Imperial palackos tétel, mert a ház nem volt 100 százalékosan meggyőződve eredetiségéről, írta a CNN Money. Mostanában gyakran merülnek fel kétségek antik, ikon vagy befektetési kategóriás borokkal kapcsolatban, erről már a Borravaló korábban beszámolt.

Az aukciósház egyébként nem kételkedik a palack eredeti mivoltában, csupán minden dokumentációt rendben akar tudni, és minden kétséget kizáróan biztosítani akarja jövendőbeli tulajdonosát. Vagyis aukció lesz, lehet készülni :)

Dr.Tudomka

Palackméretek

 

Demi ? ? Standard üveg

Standard ? 0,75 liter

Magnum ? 2 Standard üveg

Marie Jeanne vagy Tregnum ? 3 Standard üveg

Dupla Magnum ? 4 Standard üveg

Jeroboam ? 6 Standard üveg

Imperial ? 8 Standard üvegi

Balthazar ? 16 Standard üveg

Nebuchadnezzar ? 20 Standard üveg

Melchior ? 24 Standard üveg

 

Talán nem véletlen az ó- és újszövetségi, illetve zsidó hagyományok alapján való elnevezés ? tippünk szerint kereskedők találták ki ezeket, többet nem tudunk. Érdekes, hogy ami Bordeaux-ban Imperial, az Burgundiában Methuzalem (Matuzsálem) néven fut.

A 150 ezer dolláros ár egyébként nem lenne abszolút rekord, bár kétségtelenül ott lenne a dobogón a valaha legtöbbért elkelt borok versenyén. A legdrágábban eladott palack ever, egy 1945-ös Chateau Mouton-Rothschild volt, amin a Sotheby?s közreműködésével 310 700 dollárért (jelenlegi árfolyamon számítva 54 millió 350 ezer froncsi) adtak túl idén februárban.

A most aukcióra nem került Petrus egy komoly kollekció része, köztük egy 1945-ös Chateau Mouton-Rothschild Jeroboam, illetve egy-egy standard 45-ös és 82-es évjárat ugyanebből, egy-egy 1921-es, 1947-es és 1961 es Chateau Petrus Magnum és egy standard 1961-es Chateau Latour-A-Pomerol. Ebből kábé meg lehetne venni a Fenyő villát, meg mellé egy Lamborghinit. Csak a miheztartás végett.

Miért kerülhet ennyibe egy palack bor?

A Chateau Petrus a csúcskategóriás borok közül az egyik legjobbnak tartott borászat. A bordeaux-i Gironde folyó jobb oldalán terülnek el a földjei, ezek presztízse is igen nagy. Az Imperial palack nagyon ritka, emiatt komoly prémiumot jelent az évjáraton és előbb említetteken kívül. Sokak szerint a nagyobb üvegben lassabban öregszik a bor, emiatt jobb befektetésnek minősül. Egyébként az 1961-es évjárat az egyik legjobb volt Bordeaux-ban, a szakik szerint ezek a borok most értek legjobb korukba, ezért még inkább jó vételnek minősül egy 61-es palack.

A borkultúra térnyerése világszinten észlelhető jelenség, ezzel együtt az árolló is nyílik szépen: ahogy egyre több termelő és fogyasztó lép a piacra, egyre több az olcsóbban előállított, azonnali fogyasztásra szánt termék, ezzel általánosságban elmondható, hogy deflációs folyamat van a borpiacon, s az árak csökkennek.

Ezzel együtt, a prémium, ikon és befektetési kategóriás borok iránti kereslet is elképesztően megnőtt, ezek árával együtt, hiszen itt korlátozott számú tétel áll rendelkezésre, ami részleteiben kerül piacra. Ez okozza az elképesztő árakat. Presztízsből és befektetésből egyaránt vásárolják ezeket a borokat: újra piacra dobni nagy profit reményében ugyanolyan kecsegtető, mint high-end éttermek számára birtokolni ilyen borokat.

Számunkra nagyon szeretnivaló módon egy princeton egyetemi közgáz professzor, Orley Ashenfelter fogalmazott: kétféle bor van most a piacon ? inni és gyűjteni való. Mint a bélyegeknél, a gyűjteménybe valóknak értelmetlenül magas ára lehet, mondta és hozzátette: „Én a boromat megiszom, a bélyegeket pedig borítékra ragasztom, és elküldöm velük leveleimet ? azokon szoktam csodálkozni, akik nem így csinálják.”

Kántorbandi

Korábban:

Óvatosan a minőségi francia borokkal

Indiana Jones és a legelső hatos aszú

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Címkék: drága, Imperial, luxus, Mouton-Rothschild, Petrus

← Részrehajló a borpápa? Villány és Szekszárd a McWine ellen →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!