• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nemtudomka kalandjai a brüsszeli magyar érmekkel

2007-05-22 ● borravalo.hu

A kissé érettebb olvasók még bizonyára emlékeznek a szovjet mesekönyvre, melynek ez volt a címe: Nemtudomka kalandjai. Remek mesekönyv volt ez a szovjet mesekönyvektől megszokott príma hiperrealista rajzokkal, könnyen lehet, hogy az amúgy finoman fogalmazva szűk mozgásterű, tehetséges szovjet festőknek és grafikusoknak nemigen maradt más tér és megélhetési lehetőség, mint a mesekönyvek világa, láttunk ilyet nálunk is.
Dr Nemtudomka coffee shopbeli ejtőzését követően útra kelt Maastricht felé a Concours Mondial nevű borversenyre, de rejtélyes ösztönzéseknek engedelmeskedve, irdatlan vargabetűt vetve Frízföld felé hatolt fürge négykerekűjén. Valami nagyon halvány kép derengett benne fényes, vizes dűnékről, melyekről a Viharlovas című halhatatlan német kisregényben olvasott, ahol midőn az északfríz gátakon lovagoltál, a gát egyik oldalán végtelen lápok, a másikon az Északi-tenger iszapmorotvája, egybemosódik föld és ég, a gomolygó felhők sötétje eltakarja a magasan úszó félholdat is.

Nos, mindezt azért mondjuk el, hogy hírt adjunk Nemtudomka észleletéről, akinek, nevéhez méltón fogalma sem volt arról, hogy ez itten a világ egyik legtutibb helye. Kicsit túlszabályozott táj, nincs olyan pontja, mely ne lenne megformálva, de olyan hely, ahol tudna élni az ember. Kíváncsiságból vaktában bekanyarodván egy faluba (ismeretlen, se nem kelta, se nem németes, még leginkább latinos-rómaias nevek vannak errefelé, a nyelv zenéje egyébként skandináv), Nemtudomka kicsit sokkírozva úgy érezte, hogy súlyosan át kell értékelnie azt, amit eddig a ?falu? fogalmán értett. Imádja a falut, nemrég, a gengszterváltás előtt még falusi lámpásként okádta a fényt a Pannonhalmi-dombság egy kedves és élő és nem rosszmódú kis falujában, de ez a szó itt mást jelent. A véletlen, a kócos és gondozatlan itt ismeretlen fogalom, nincs foghíj, minden ház téglából, virágok, a szalon ablaka hatalmas kirakat. Ápolt, ízléses, talán leginkább kertvárosias és polgárias az egész, a legkevésbé sem rurális, holott látható, hogy agrárius világban mozgunk: az udvarban traktorok, a töltések oldalában legelésző kicsiny birkák és azok a tejeskávét adó fekete-fehér tehenek kavarnak. És a gazdagság a hardverje az egésznek persze. És grachtok mindenhol, az ember útját hajók keresztezik, ekkor lemegy a sorompó, felemelkedik az a híd, tudod, amit a van Gogh-festményekről ismersz. Nemtudomka a tenger nélküli, szerencsétlen országokból szalajtott szárazföldi patkányok nosztalgiájával bámulta a tengert szomjasan, majd lekanyarodott Maastricht felé, ahol a Concours Mondial várta.


A Concours Mondial de Bruxelles egy marha nagy nemzetközi borverseny, mely kicsit fasírtban van a majd? minden releváns európai versenyt kontrolláló és hitelesítő O.I.V-vel és a VinoFed-del. A brüsszeli szervező, a Vinopres-cmb, talán azért, mert az USÁ-ban, Dél-Amerikában és Kínában is hasonló ménkű versenyeket szervező üzleti vállalkozásként tök jól elvan, nem tart igényt az európai borász-szövetségek védjegyére, gyámkodására és tagdíjfizetési kötelezettségére. A szervezés mindenestre hibátlan volt, 5735 bor és spiritusz indult 47 országból, olyan egzóták is megjelentek, mint Bolívia, a Fülöp-szigetek, Barbados, sőt, Hollandia, ennek utána fogunk túrni, hogy mit is jelent. A 220 fős zsüriben tkp. négyen képviselték kis hazánkat és ketten a borravalót, mert Sárkány Péter önológ és nemzetközi borbíra és Dr Nemtudomka mellett a borravaló-zsüri oszlopa, az Olaszliszkán élő Samuel Tinon és felesége is zsüriztek. Napi ötven mintát kellett lenyomni, amitől azért csillagokat lát az ember, ha csak ránéz, de tán ne panaszkodjunk. A 23 induló magyar borból négy nyert érmet, szépen csillogókat, a legszebb Szeremleyék Nagy Aranya.
Magyar érmek:
   
Bock Feketehegy Selection Cabernet Franc 2004, Bock Pincészet
Ezüst
 
Chapel Hill Sauvignon Blanc 2006, Balatonboglári Borgazdasági Rt.
Ezüst

Sebestyén Grádus Cuvée Szekszárd 2004, Sebestyén KFT
Ezüst

Szeremley Badacsonyi Zeus Late Harvest 2005, Első Magyar Borház,  
Nagy Arany

DrNemtudomka

Korábban:

Nemtudomka Amsterdamban

Aranyozott esély villant fel

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

Címkék: arany, Brüsszel, ezüst

← Nemtudomka Amsterdamban A nagy londoni balhe 1. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!