• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák

2008-03-14 ● borravalo.hu

Növelik a franciák Champagne területét, hogy fedezzék a keresletet; a borisszákon hízik az angol büdzsé; megtriplázódik az indiai borfogyasztás; ihatnak bort szoptatós anyák; elvesztette fejét egy borászati munkás. Pénteki hírszüret. Szokásos heti hírszüretünkben ismét foglalkozunk Champagne-al, látszik, hogy nem hiába járnak ezek a derék pezsgőkészítők Angolhonba is, hogy felmérjék a terepet: egyszerűen olyan nagy a kereslet, hogy nem bírják fedezni. Az angolok egyébként keményen ráfázta, a kormány ugyanis azt gondolja, a büdzsét a borisszákkal kell egyenesbe hozni. India egyre többet felmerül, most azt jósolják, hogy triplázódni fog az elkövetkezendő években a fogyasztás. A svédek szerint pedig szoptatós anyáknak szabad pár pohárral innia, még jót is tehet. És a végére a heti bulvár: egy munkás szó szerint elvesztette a fejét. Ha péntek, akkor hírszüret.

Növelik Champagne-t, hogy fedezzék a keresletet

Egyre nő a globális pezsgőfogyasztás, a franciák erre azt találták ki, amit egyébként az olaszok a Chiantival kapcsolatban már egyszer megjátszottak: egyszerűen kiterjesztik a terület határait. A francia agrártárca az 1927-es törvényt semmisíti meg döntésével, hogy az AOC régió hirtelen nagyobb lehet, mint eddig volt. Nyilván jól meggondolták, mert ha hozamra mennek majd elsősorban, mint anno az olaszok, akkor lejtmenetbe kerülhet a francia champagne minősége.

Bővebben: Reuters

A borisszákon hízik az angol büdzsé

Alistair Darling új brit pénzügyőr nem lesz túl kedvelt borissza körökben: a leköszönő Gordon Browntól átvévén a stafétát, egyik első cselekedete volt az alkoholra kivetett adók brutál megemelése. A legnagyobb borpiacok egyikén ez persze érint mindenkit a fogyasztótól a kereskedőig, és az importőrig. A rendelet egyébként már március 16-tól él, egy üveg borra az adóteher így 14 penny, egy pezsgőre 18 penny, egy pint sörre 4 penny egy ciderre meg 3 penny lesz. A britek fizetik ezzel a legtöbb adót alkoholos italokra az Európai Unióban.

Bővebben: Jancis Robinson

Megtriplázódik az indiai borfogyasztás

Azt mondják a brit szakértők, hogy India 3 év alatt megtriplázza borfogyasztását, ami nem akármi, tekintve, hogy éves szinten 2011-re 17 millió literrel isznak majd meg. Az International Wines and Spirits Records (IWSR) tanulmánya szerint az elmúlt négy évben négyszeresére nőtt a fogyasztás, a bővülési ütem tehát marad. A fogyasztás 25 százalékát fedezik importból Indiában, Franciaország hasítja ki a legnagyobb részt ebből, közel 42 százalékkal.

Bővebben: Beverage World

Ihatnak bort szoptatós anyák

Svéd orvos-szakértők véleménye szerint a szoptatós anyák akár két pohár bort is elfogyaszthatnak naponta, ez a gyermekre nincs hatással. A svéd nemzeti tisztiorvosi hivatal törvénymódosító indítványt kezdeményezett, hogy megváltoztassák az erre vonatkozó rendeleteket.

Bővebben: United Press International

Elvesztette fejét egy borászati munkás

New South Walesben horror történet sokkolta a borászatok dolgozóit: egy 24 éves leetoni fiatalember munka közben elesett, és feje beszorult a daráló berendezés fölötti gyűjtőtölcsérbe. A mentők már nem tudták megmenteni. A Toorak Wines borászat nem kommentálta az esetet, egy szomszédos gazdaság vezetője szerint, ha valaki a csúszós fém gyűjtőbe beleesik, onnan elég nehéz kimászni.

Bővebben: Sydney Morning Herald

Korábban:

Amazon-borok, cowboy-borok

Hong Kong, Napa, arabok és megoldások

Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor

Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb

Címkék: Anglia, Ausztrália, borhírek, Champagne, hír, Hírek, hírszüret, India, Svédország

← Amazon-borok, cowboy-borok Sic transit gloria mundi: meghalt Figula Mihály →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!