A Boook kiadónál tavaly ősszel jelent meg az igényes külsőbe csomagolt Sparhelt, 64 tradicionális recept a magyar konyhából című könyv. A könyv most nyerte el a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Főpolgármesteri Különdíját.
Típus, terroir, termelő: így kóstolj olívaolajat
Soha nem látott szintre drágult az olívaolaj a fő termőterületeket sújtó aszály miatt – éppen akkor, amikor itthon is elkezdett szélesebb körben berobbanni az olívaolaj forradalom. Tóth Gusztáv, Magyarország első számú olívaolaj szakértője, az egyetlen szakbolt, az Igazi Olíva tulajdonosa.
Borral keressük az irányt, pálinkával földbe álltunk…
A borfogyasztás globálisan csökkenő trendet mutat, egy ilyen környezetben még nehezebb betörni a nemzetközi palettára. Ezt már többször megpróbált a magyar bor, eddig azonban – az elvitathatatlan egyéni sikerek mellett – ezt nem sikerült neki, a pálinkaforradalom pedig egyenesen földbe állt – mondja Tamás Gábor.
Borravaló, szervízdíj: sokan nem tudják a különbséget
Nomen est omen, most a borravalóról lesz szó. Vagyis a jattról, baksisról, tippről, trinkgeldről, pourboire-ról. Honnan származik ez, miben különbözik a szervízdíjtól, mennyit és hogyan szeretünk mi, magyarok adni?
Az ablak nincs sokáig nyitva…
A magyar borok láthatóságáról diplomatikus véleménye van, úgy látja, egy borvidék, vagy ország számára nincs sokáig nyitva az ablak, ami a bemutatkozás lehetőségét nyitja meg. Aki érvényesülni akar a világ egyik kereskedelmi központjában, annak keményen oda kell tennie magát, ezt saját tapasztalatból is tudja. Barsi Szabó Gergely londoni borkereskedővel beszélgettünk.