• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rengeteg magyar érem Párizsban

2007-03-12 ● borravalo.hu

2007. március 2-6. között tartották meg Párizsban a világ egyik kiemelkedő jelentősségű borversenyét, a Vinalies 2007-et. A versenyen háromezer minta versengett 38 országból. A zsűri összesen 875 érmet osztott ki, ebből 22 lett magyar, ami azért is igen jó eredmény, mert hazánkfiai összesen 39 tételt neveztek.

Sokak szerint az érem nem jelent semmit, csak dísz a palackon. Mások, ahogy a kínai vásárlók zöme is, külalakra választanak palackot, ilyenkor jól jön az üvegen a címke mellett az érem. Szerintünk meg ha magyar bor nyer nemzetközi versenyen, az azért fontos és jó, mert legalább azok odafigyelnek ránk egy picit, akik az erről szóló híreket olvassák. Az meg pláne jó nekünk, hogy francia versenyen zsákoltunk.

A szakértők szerint is nagyon jó aránnyal hoztak haza érmeket a magyar borászok, bár az összes kiosztott érem nagy száma miatt, és a Vinalies honlapjának fukarsága miatt nehéz megállapítani, hogy más országok hány tételt jelöltek, és milyen arányban értek el ezüst vagy arany helyezést. Lényeges az, hogy ezen a versenyes szigorúan válogatott zsűri (összesen 7 meghívott szakmai zsűritag, minden külön panelben – fehérbor, rosé, vörösbor, erősített bor, likőrbor, pezsgőbor és brandy – 2 francia és 3 külföldi tag kap helyet) minősít, nem pedig olyan kóstolók, akik fizetnek a résztvételért, cserébe pedig jegyzetet hagynak és pontoznak: az ilyen versenyek egyértelműen az érmeosztásról szólnak. Na de nézzük a nyertes hazai kínálatot: 

Aranyérmes magyar borok

Bock Pince – Villányi Capella Cuvée 2003

Béres Szőlőbirtok és Pincészet  – Tokaji 5 puttonyos Aszú 2003

Csányi Pincészet – Chateau Teleki Villányi Merlot 2003

Dobogó Pincészet – Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2000

Dobogó Pincészet – Mylitta álma 2005

Takler Pince – Szekszárdi Regnum Cuvée 2003

Tolcsva Bor – Tokaji 6 Puttonyos Aszú 1999

Vincze Béla – Vincze Egri Cuvée 2002

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Duennium Cuvée 2003

 

Ezüstérmes magyar borok

Árvay és Társa – Tokaji Hétfürtös Édes Élet Cuvée 2003

Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji száraz Furmint 2005

Csányi Pincészet – Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2003

Monarchia Borászat – Rhapsody in Red Egri Cuvée 2003

Monarchia Borászat – Bazilika Egri Bikavér 2003

Nyakashegy – Budai Sauvignon Blanc 2006

Palota Borház – Benza Tokaji Furmint 2003

Palota Borház – Benza Tokaji Hárslevelű 2004

Sebestyén Pince – Szekszárdi Grádus Cuvée 2004

Szeremley Huba Borgazdasaga – Syrah 2004

Thummerer Vilmos – Egri Garabonciás Cuvée 2003

Thummerer Vilmos – Egri Evoé Cuvée 2003

Vincze Béla – Egri Cabernet Franc 2003

 

A Vinalies honlapja

Teljes lista

Címkék: aranyérem, ezüstérem, Vinalies

← Meghalt Gallo, oda Kalifornia Gondban a világ legnagyobb pincéje →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!