• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rizling vagy riesling?

2015-10-20 ● Kodela Mia

A Nagy Olaszrizling Kóstoló egyik mesterkurzusa volt az olasz – és rajnai rizlingeket összehasonlító vagy inkább egymás mellett bemutató előadás, amin Mészáros Gabriella vakon kóstoltatott tíz tételt, hat rajnait és négy olaszrizlinget.

Összehasonlítani felesleges is lett volna, inkább a termőterületi illetve évjárati sajátosságokat, felismerhetőségeket kerestük a borokban. Előre bocsátanám, hogy náthásan és megfázva érkeztem a kóstolóra, így nem csak pár bor, de én sem voltam a legjobb formámban. Leültem a leghátsó sorba, hogy minél diszkrétebben és a legkevésbé zavaróan tudjak köhögni, ami miatt meg az előadást nem hallottam rendesen, de nyilván ha az ember beteg, akkor semmi sem jó?.

A teremben ülők nagy többségével nem egyezett a véleményem, amikor az első három helyezett megszavazására került a sor (Figula Sáfránykert Olaszrizling 2013, Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007, Bakó Ambrus Badacsony 039/29 Olaszrizling 2013) ami mondjuk egyáltalán nem baj, én kapásból amúgy is ? még mindig vakon ? a rajnai rizlingeket választottam, amíg a többieknél 2:1 arányban ugye az olaszrizling nyert. Azt hozzátenném, hogy a legtöbb itt kóstolt rajnai még fiatal volt, a magyar mezőny pedig még mindig nem túl erős rajnai terén. Kifejezetten sajnáltam például, hogy a Villa Sandahl-tól nem egy ennél összeszedettebb tétel került a sorba, és sajnos Bakó Ambrus palackjai sem brillíroztak most nálam.

12074825_1011935608858232_3589175926688449437_n

Fájó torokkal, bedugult orral nem a legkönnyebb bort elemezni, de vegyük kihívásnak vagy kísérletnek, ami így sikerült:

Káli Kövek Rezeda Olaszrizling 2014

Illatában visszafogott, citrusos, kis vaníliával, halványan érezhető hordóval. Alma, zöldalma, kövesség, propolisz, kis só, zöldfűszer. Élénk sav, kicsit citrompótlósba átcsapó citrusosság. Fiatal, üde, friss bor, van benne lendület. Jó az egyensúlya (12,5%), jól iható. Kétségtelenül benne van minden, ami a tavalyi évjáratra jellemző, de nekem tetszik. (83 pont)

Bott Frigyes Olaszrizling 2013

Virágos, érettebb illat. Ízben csonthéjas gyümölcsök, mézdinnye, citrus, méz, akácvirág, meszes-ásványosság. Talán enyhén túlérett az alapanyag, ennek köszönhető a bor máris érett jellege, mellette megvannak az élénk, de gömbölyűbb savak. Szépen kiegészítik a hordós jegyek, kis cseresség, közepes lecsengés. Sajnos a lecsengés kissé zavaró kesernyésségbe csap át, az alkohol pedig melegíti (13,5%). (82 pont)

Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2013 Grosses Gewachs (Pfalz)

Mézes, petrolos illat. Kóstolva kis szénsavasság, szőlő, méz, citrus, körte, só, ásványosság, mézes cukorka. Ízben szikárabb, mint illatában. A maradékcukrot jól ellensúlyozza az élénk sav, az alkohol pont jó (12,5%). Jó egyensúly, közepes-közepes plusz lecsengés. Szép komplexitás, feszes, klasszikus rajnais jegyek. Fiatal még, pár év még mindenképpen hozzátesz majd. (84 pont)

Légli Gesztenyés Rajnai Rizling 2013

Visszafogott illat, nehezen tudok belőle kihámozni bármit is. Ízben papaya, citrus, kis ásvány, halvány hordós jegyek, némi méz. Meleg és egyben citrusos karakterű bor, közepes savval. Az egyensúly jó (12,5%), ugyanakkor gyümölcsösséget nem nagyon érzek és más aromajegyeket is keresnem kell. A lecsengése is rövid. (80 pont)

Bakó Ambrus Badacsony 039/29 Olaszrizling 2013

Édes alma, körte, fűszeresség, kis méz, só, ásványosság, kesernye, hordós jegyek. Érett gyümölcsök, közepes sav, édes karakter. Jó szerkezet, jó egyensúly (12%), ugyanakkor tompának érezem a bort, korrekt de nekem most a fajtajellegen nem mutat túlra, a hossza is max közepes. Nyílik ugyan, de volt ez szebb is. (83 pont)

IMG_4789

Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Auf der Mauer 2014

Barack, nektarin, szőlő, szőlővirág, citrus, méz, virágosság, ásvány. Karcsú, lendületes, élénk, nagyon fiatal bor. Sok sav persze (7,5 g/l), jó egyensúly (12,5%), kis maradékcukor kerekíti (3,5 g/l). Én most is szívesen innám, de természetesen még jó pár évre el lehet tenni. Tiszta, egyenes, jól iható, tetszetős rajnai. (85 pont)

Bakó Ambrus Badacsony 023/18 Rajnai Rizling 2013

Kicsit fülledt illattal nyit, ezt később ízben is érzem. Reszelt alma, méz, édesfűszerek, dohány, ásványosság, kis cseresség. Túlérett karakter, amit a sav ugyan ellensúlyoz, de leküzdeni nem tud. A kis maradékcukor jól áll neki, bár az édes aromák talán túlzottan is dominálnak a borban, ahogy a hordó is. Az alkohol melegít (13,5%). Telt, koncentrált ízek, inkább a termőhelyi karakter, mint a fajta jelenik meg. Közepes plusz lecsengés. (83 pont)

Figula Sáfránykert Olaszrizling 2013

Érett, gazdag, hordós illat. Ízben is a hordó jön, alma, édesfűszerek, kis sósság, mézeskalács. Kesernye, ami nekem már-már inkább keserűség, cseresség. Meleg karakter, olajos, az alkohol melegíti (13,5%). Közepes plusz lecsengés, közepes a sav is. Rusztikusnak érzem, miközben gazdag és telt a bor, mégis hiányzik nekem az elegancia, sok benne a hordó. Amolyan a ?kevesebb több lenne? érzés ez. (84 pont)

Villa Sandahl Rake & Scoop 2012

Behízelgő, édes, mézes illat. Ízben narancslekvár, menta, méz, reszelt alma, kis mazsola, némi trópusi beütés, sósság, ásvány, gyógynövények. Oxidált, érett, az évjárat jellegzetességeit hordozó bor. Az alkohol kilóg (14%), és több savat is elbírna (5 g/l), a maradékcukor (3,5 g/l) is az édes karaktert erősíti. Nem mondom, hogy egyáltalán nem tetszik, szép a komplexitása, de az egyensúly nem az igazi, az oxidáció pedig már zavaró. (82 pont)

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007

Sötétebb, kissé opálos szín. Illatban határozott vajasság, petrol és méz. Ízben egyből a mézes-vajas kalácsra asszociálok, mellette édes, érett, tercier aromák. Kandírozott citrus, gyógynövények, avar, ásványosság. Ízben talán fanyarabb, mint illatban, de nem zavaró, éppen hogy frissebbé teszi. Most már kerek savak, kis cseresség, a maradékcukor pont jó, az alkohol melegíti (14,5%). Koncentrált és komplex, hosszú lecsengéssel, most a csúcsán. (87-88 pont)

Az én sorrendem:

  1. Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007
  2. Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Auf der Mauer 2014
  3. Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2013 Grosses Gewachs

 

Címkék: bakó ambrus, borkóstoló, Bott Frigyes, Bürklin-Wolf Gaisböhl, Figula, Káli kövek, Légli, Nagy Olaszrizling Kóstoló, olaszrizling, Olaszrizling Október, Rajnai Rizling, Villa Sandahl, villa tolnay, Von Bassermann-Jordan

← Furmint pohár teszthelyzetben Kedd, Drop Shop, Pinot Noir →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 05:19:41 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!