Nyárköszöntő borünnep. Rosé. Pezsgő. Gasztronómiai élmények. Önfeledt borozgatás. Ezekkel a hívószavakkal csalogatták a közönséget a Rosalia Fesztiválra ezen a hétvégén. Szép szavak, a valóság árnyaltabb.
Míg kint a Gesztenyés kertben kötetlen evés-ivás, koncertek és bizonyára jó hangulat várta az oda látogatókat, addig bent megtartásra került egy abszolút szakmai esemény is, a Törley Pezsgő Egyetem, amit Kemendy László, Romsics László és Koczuba Róbert tartottak.
Időhiány miatt én idén egy köztes megoldást választottam, és csak a Rosé és Pezsgő Mustra sétáló kóstolóján vettem részt.
Azzal a koncepcióval érkeztem, hogy megkóstolok 10 rozét és 10 pezsgőt (bár szigorúan véve pezsgőket csak a Törley hozott), levonom a tanulságokat és/vagy tippeket adok, hogy mire érdemes idén nyáron rácuppanni. Ebből egy nagy keresgélés lett. Összeszámoltam, több mint 30 tételt kóstoltam végig, abból tudom jó szívvel ajánlani a lenti tizenhármat. Nem túl jó arány. Van, aki az alkoholon csúszott meg, van, aki túlzásba vitte a maradékcukrot. A kevesebb savat még megértem (bár egy rosé szerintem legyen lendületes és friss), sajnos azonban belefutottam dohos, pinceszagú borba, és egy szénsavval felturbózott édes vörösbe is.
Mivel egy sétáló kóstoló adottságait tekintve nem kedvez a részletes és mindenre kitérő borleírásnak, ezért alább röviden azok találhatóak, amik szerintem megérdemlik, hogy a nyári hőséget ezekkel húzzuk ki.
Bujdosó Frisecco 2013: Királyleányka, chasselas, irsai olivér házasítása. Itatja magát, könnyed citrusos, grapefruit, kis méz, némi vegetalitás, rebarbara. Lendületes sav, ami nem bántó, alacsony alkohol (9,5%).
Bujdosó, Rosecco 2013: Merlot, pinot noir, cabernet sauvignon. Szép gyümölcsös, üde, könnyed, pirosbogyós gyümölcsökkel és pont annyi kis fűszerpaprikával, ami érdekessé teszi. Egyik személyes kedvencem.
Dula Pincészet, Nyáridő?13: 100% Pinot noir. Elegáns illat, ribizli, eper, ásványosság, kis vegetális kesernye. Van benne annyi tartalom, hogy nem lóg ki a 13% alkohol, az 1,5 g/l cukor szépen kerekíti.
Frittmann, Rosé Cuvée 2013: Cabernet franc, kékfrankos. Kellően száraz, gyümölcsös, harmonikus bor. Ribizlis, málnás aromák, kis fűszeresség, lendületesebb savat szerintem még elbírna, de aki nem ?savrajongó?, annak ez tökéletes. 12,5% alkohol.
Frittmann, FriSecco 2013: Irsai olivér és ezerjó. Édeskés, behízelgő, citromos gumicukor, a végén jól ellensúlyozza egy kis kesernye. 12% alkohol.
Pántlika Pincészet, Dörgicsei Rozé 2013: Zweigelt és kékfrankos. Szeder, cukrozott rózsa, ribizli, ribizlilevél. Lendületes sav, 12% alkohol, szép szerkezet.
Pántlika Pincészet, Bubi Rozé 2013: Fele zweigelt, fele kékfrankos. Már-már élesztős jegyekkel nyit, virágosság, kis méz, cseresznye, akác. Nincs benne maradékcukor, élénk savak, 11% alkohol, szép tétel.
Twickel Szőlőbirtok, Chateau Kajmád Rosé Cuvée 2013: Kékfrankos, merlot, pinot noir. Élénk gyümölcsösség, ribizli, málna, kis maradékcukor édesíti, fűszeres. Előnyben azok, akik a savat kevésbé szeretik, az alkohol 12,5%.
Vincellér, Kékfrankos Rosé 2013: Behízelgő. Eper, málna, tutti-frutti, ásványosság, kis só. Az alkohol kicsit melegít (13%).
Dúzsi Tamás, Kadarka Rozé 2013: Cseresznye, meggy, spárga, kellemes keveréke a gyümölcsösségnek és a vegetalitásnak, viszonylag visszafogott, de pont ezért elegáns. Élénk sav, 11% alkohol.
Törley Nyerspezsgő Chardonnay: Friss, almás aromák, citrus, kekszesség, fűszerek. Harmonikus, tétel, élénk savakkal, 12% alkohollal.
Francois President Rosé Brut: Aranyérmet szerzett a 15. Berliner Wein Trophy borversenyen. Élénk gyümölcsösség, pirosbogyósok, virágosság, fűszerek, briós. 8 g/l maradékcukor ellensúlyozza a savat, 12% alkohol, intenzív buborékok. Tényleg szép.
Louis Francois & Co Brut Natur: 60% chardonnay, 40% pinot noir. Élesztős, kekszes aromák, szép almás gyümölcsösség, kis méz, élettel teli citrusok, fűszeresség. 12% alkohol, krémes, apró buborékok. Szép lezárása a napnak.
Minden kritikámtól eltekintve szeretem ezt a rendezvényt, szeretem a jó rosét, és pláne a jó habzót. Nem tudom elképzelni az elkövetkező négy hónapot friss és üdítő rozéfröccs nélkül. Szerencsére nem is kell, jó móka lehet mindenkinek, hogy megkeresse és megtalálja a neki legjobban tetszőt.