• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rosékaland

2014-05-14 ● Kodela Mia

Nyárköszöntő borünnep. Rosé. Pezsgő. Gasztronómiai élmények. Önfeledt borozgatás. Ezekkel a hívószavakkal csalogatták a közönséget a Rosalia Fesztiválra ezen a hétvégén. Szép szavak, a valóság árnyaltabb.

Míg kint a Gesztenyés kertben kötetlen evés-ivás, koncertek és bizonyára jó hangulat várta az oda látogatókat, addig bent megtartásra került egy abszolút szakmai esemény is, a Törley Pezsgő Egyetem, amit Kemendy László, Romsics László és Koczuba Róbert tartottak.

Rosalia-1

Időhiány miatt én idén egy köztes megoldást választottam, és csak a Rosé és Pezsgő Mustra sétáló kóstolóján vettem részt.

Azzal a koncepcióval érkeztem, hogy megkóstolok 10 rozét és 10 pezsgőt (bár szigorúan véve pezsgőket csak a Törley hozott), levonom a tanulságokat és/vagy tippeket adok, hogy mire érdemes idén nyáron rácuppanni. Ebből egy nagy keresgélés lett. Összeszámoltam, több mint 30 tételt kóstoltam végig, abból tudom jó szívvel ajánlani a lenti tizenhármat. Nem túl jó arány. Van, aki az alkoholon csúszott meg, van, aki túlzásba vitte a maradékcukrot. A kevesebb savat még megértem (bár egy rosé szerintem legyen lendületes és friss), sajnos azonban belefutottam dohos, pinceszagú borba, és egy szénsavval felturbózott édes vörösbe is.

Mivel egy sétáló kóstoló adottságait tekintve nem kedvez a részletes és mindenre kitérő borleírásnak, ezért alább röviden azok találhatóak, amik szerintem megérdemlik, hogy a nyári hőséget ezekkel húzzuk ki.

Bujdosó Frisecco 2013: Királyleányka, chasselas, irsai olivér házasítása. Itatja magát, könnyed citrusos, grapefruit, kis méz, némi vegetalitás, rebarbara. Lendületes sav, ami nem bántó, alacsony alkohol (9,5%).

Bujdosó, Rosecco 2013: Merlot, pinot noir, cabernet sauvignon. Szép gyümölcsös, üde, könnyed, pirosbogyós gyümölcsökkel és pont annyi kis fűszerpaprikával, ami érdekessé teszi. Egyik személyes kedvencem.

Dula Pincészet, Nyáridő?13: 100% Pinot noir. Elegáns illat, ribizli, eper, ásványosság, kis vegetális kesernye. Van benne annyi tartalom, hogy nem lóg ki a 13% alkohol, az 1,5 g/l cukor szépen kerekíti.

Frittmann, Rosé Cuvée 2013: Cabernet franc, kékfrankos. Kellően száraz, gyümölcsös, harmonikus bor. Ribizlis, málnás aromák, kis fűszeresség, lendületesebb savat szerintem még elbírna, de aki nem ?savrajongó?, annak ez tökéletes. 12,5% alkohol.

Frittmann, FriSecco 2013: Irsai olivér és ezerjó. Édeskés, behízelgő, citromos gumicukor, a végén jól ellensúlyozza egy kis kesernye. 12% alkohol.

Pántlika Pincészet, Dörgicsei Rozé 2013: Zweigelt és kékfrankos. Szeder, cukrozott rózsa, ribizli, ribizlilevél. Lendületes sav, 12% alkohol, szép szerkezet.

Rosalia-4

Pántlika Pincészet, Bubi Rozé 2013: Fele zweigelt, fele kékfrankos. Már-már élesztős jegyekkel nyit, virágosság, kis méz, cseresznye, akác. Nincs benne maradékcukor, élénk savak, 11% alkohol, szép tétel.

Twickel Szőlőbirtok, Chateau Kajmád Rosé Cuvée 2013: Kékfrankos, merlot, pinot noir. Élénk gyümölcsösség, ribizli, málna, kis maradékcukor édesíti, fűszeres. Előnyben azok, akik a savat kevésbé szeretik, az alkohol 12,5%.

Vincellér, Kékfrankos Rosé 2013: Behízelgő. Eper, málna, tutti-frutti, ásványosság, kis só. Az alkohol kicsit melegít (13%).

Dúzsi Tamás, Kadarka Rozé 2013: Cseresznye, meggy, spárga, kellemes keveréke a gyümölcsösségnek és a vegetalitásnak, viszonylag visszafogott, de pont ezért elegáns. Élénk sav, 11% alkohol.

Törley Nyerspezsgő Chardonnay: Friss, almás aromák, citrus, kekszesség, fűszerek. Harmonikus, tétel, élénk savakkal, 12% alkohollal.

Francois President Rosé Brut: Aranyérmet szerzett a 15. Berliner Wein Trophy borversenyen. Élénk gyümölcsösség, pirosbogyósok, virágosság, fűszerek, briós. 8 g/l maradékcukor ellensúlyozza a savat, 12% alkohol, intenzív buborékok. Tényleg szép.

Louis Francois & Co Brut Natur: 60% chardonnay, 40% pinot noir. Élesztős, kekszes aromák, szép almás gyümölcsösség, kis méz, élettel teli citrusok, fűszeresség. 12% alkohol, krémes, apró buborékok. Szép lezárása a napnak.

Minden kritikámtól eltekintve szeretem ezt a rendezvényt, szeretem a jó rosét, és pláne a jó habzót. Nem tudom elképzelni az elkövetkező négy hónapot friss és üdítő rozéfröccs nélkül. Szerencsére nem is kell, jó móka lehet mindenkinek, hogy megkeresse és megtalálja a neki legjobban tetszőt.

Címkék: 2013, Bujdosó, Champagne, Dula, Duzsi, francois, frisecco, Frittmann, fröccs, pántlika, pezsgő, rosália, Rosé, rosecco, Törley, twickel, vincellér

← Montes Alpha Syrah 2011 Gróf Buttler Egri Merlot Nagy-Eged 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!